Atacul a avut loc în jurul orei 18:00, pe peronul dintre liniile 13 și 14, în fața unui tren de mare viteză staționat, la oră de vârf. Gara centrală din Hamburg este un nod important pentru trenurile locale, regionale și pe distanțe lungi.
Suspecta este o femeie germană în vârstă de 39 de ani. Poliția a declarat că aceasta s-a lăsat arestată fără a opune rezistență.
„Ofițerii s-au apropiat de ea, iar femeia s-a lăsat arestată fără rezistență”, a declarat Florian Abbenseth, purtător de cuvânt al poliției din Hamburg
Potrivit poliției, femeia a acționat singură, lucru confirmat după analiza imaginilor video, iar arma crimei a fost recuperată.
„Până acum nu avem dovezi că femeia ar fi putut acționa cu motivație politică”, a mai declarat Abbenseth.
„Mai degrabă, avem descoperiri pe baza cărora investigăm acum în special dacă ar fi putut fi într-o stare de suferință mentală”.
Un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din Hamburg a confirmat că 18 persoane au fost rănite: patru dintre ele au suferit răni care le-au pus viața în pericol, șase au fost grav rănite, iar șapte au suferit răni ușoare.
Unele dintre victime au fost tratate pe peroane sau la bordul trenurilor aflate în gară, a relatat cotidianul german Bild. Imagini de la fața locului au arătat accesul blocat spre peroane, ambulanțe în așteptare și poliția criminalistică inspectând peronul.
Operatorul feroviar Deutsche Bahn a declarat că patru linii din gară au fost închise, iar traficul feroviar pe distanțe lungi a fost afectat prin întârzieri și devieri.
Cancelarul german Friedrich Merz a reacționat la atac într-o postare pe X, spunând că vestea este „șocantă” și a adăugat: „Gândurile mele sunt alături de victime și familiile lor”.
Incidentul de la Hamburg a avut loc în contextul unei serii de atacuri violente în Germania în ultimele luni, unele cu motivații jihadiste sau de extremă dreaptă, care au plasat securitatea publică în centrul dezbaterilor publice din Germania.
Cel mai recent atac, petrecută duminică în Bielefeld, s-a soldat cu patru răniți într-un bar, atacatorul fiind un suspect sirian care a declarat poliției că are convingeri jihadiste.
Problema securității și originea imigranților implicați în unele atacuri au devenit subiecte majore în timpul recentei campanii electorale din Germania, unde partidul conservator CDU/CSU condus de Merz, care promite măsuri drastice împotriva imigrației ilegale, și partidul Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta și anti-imigrație, au înregistrat scoruri record.
Cu informații oferite de Reuters, AFP și AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.