Cel de-al doilea pachet de schimbări propus de guvernul Bolojan va fi adoptat tot prin răspundere guvernamentală. Anunțul vine de la președintele Nicușor Dan, aflat într-o vizită oficială în Austria.
Primul pachet, cuprinzând creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli care afectează largi categorii sociale sau întreaga societate (creșterea TVA cu 2%), a trecut recent de Parlament.
Primele măsuri din pachetul II de măsuri financiare și de reorganizare a unor instituții, dar și a companiilor de stat, menite să reducă deficitul bugetar, au fost prezentate public, pe 11 iulie, de premierul Ilie Bolojan și de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și se referă la reforma administraței locale.
Ce a propus Guvernul:
- plafonarea numărului de angajați, cu stabilirea unui număr maxim pentru fiecare localitate la nivel național;
- limitarea numărului de polițiști locali;
- stabilirea unei grile unice de salarizare pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal;
- alocarea fondurilor guvernamentale în funcție de eficiența activității;
- împărțirea normei unui funcționar public între mai multe primării;
- reducerea numărului cabinetelor aleșilor locali;
- concentrarea pe finanțările prin proiecte europene.
Pe 22 iulie, premierul Ilie Bolojan și viceprim-ministrul Dragoș Atanasiu au prezentat o altă parte a pachetului II de măsuri fiscale, care vizează companiile de stat:
- limitarea numărului de indemnizații - persoanele numite în Consilii de Administrație (CA) sau în Consiliile de Supraveghere ale companiilor de stat nu vor mai putea încasa mai mult de o indemnizație pe ramură de activitate;
- limitarea numărului de mandate - va fi interzis cumulul mandatelor în mai multe companii de stat din același sector pentru aceeași persoană;
- reducerea cheltuielilor cu consiliile de administrație. Indemnizațiile vor fi plafonate (cel mai probabil în funcție de venitul mediu pe economie sau raportat la profitul companiei). Va fi limitat numărul de ședințe plătite lunar (practică des întâlnită: CA-uri care se întrunesc săptămânal doar pentru a justifica indemnizații);
- evaluarea și restructurarea companiilor de stat neperformante. Companiile de stat care înregistrează pierderi în mod constant riscă restructurarea sau chiar desființarea, schimbarea managementului, introducerea de planuri de redresare cu ținte clare;
- transparentizarea veniturilor și performanței CA-urilor. Obligația publicării periodice acomponenței CA-urilor, remunerațiilor, indicatorilor de performanță;
- evaluare periodică a membrilor din CA-uri. Membrii CA și directori executivi vor fi evaluați pe baza unor criterii de performanță clare, stabilite de autoritatea tutelară (minister sau autoritate locală).
Din pachetul II ar fi urmat să facă parte și sistarea finanțării unor proiecte prin programul Anghel Saligny.
Această ultimă măsură propusă de Guvern a fost cea care a stârnit probleme în coaliție. PSD chiar a amenințat cu ieșirea de la guvernare, dacă fondurile dedicate administrațiilor locale vor fi sistate.
A urmat o ședință a coaliției, pe 23 iulie, dar după trei ore de discuții, singura concesie a fost că programul nu va fi sistat total, vor fi finanțate doar programele esențiale.
Conform declarațiilor președintelui Nicușor Dan, din acest pachet ar urma să facă parte și reforma pensiilor speciale.
„Pachetul 2 are, după cum știți, mai multe componente. Mi-a transmis că, pe partea de pensii ale magistraților, o să-mi trimită la începutul săptămânii viitoare proiectul, pentru a avea discuții cu toți actorii, inclusiv cu organizațiile reprezentative ale magistraților, astfel încât să nu mai fim în situația în care am fost, să dăm niște legi care să fie declarate neconstituționale, deci să fie predictibil. (...) O să rămână norma tranzitorie din legea actual, care spune că magistrații care au îndeplinit deja condițiile de pensionare pot accesa condițiile de pensionare pe legea veche. Deci nu trebuie să se preseze acum să iasă din sistem, pentru că vor găsi aceleași condiții pe care le găsesc azi în momentul în care eventual vor decide să se pensioneze”, a spus Nicușor Dan.
„Bineînțeles că atunci când iei măsuri care, după ani de zile în care România a cheltuit mai mult decât își permitea, când iei măsuri care reduc aceste cheltuieli, e dificil contactul dintre politicieni și populație și din cauza asta apar tensiuni în Coaliție. Eu ce vreau să spun în momentul ăsta, că este remarcabil că partidele pro-occidentale din România și-au asumat asta. Cel mai simplu pentru fiecare dintre ele alții ar fi fost să stea în opoziție”, a spus președintele Nicușor Dan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.