Linkuri accesibilitate

Ciolacu, demisie de la șefia PSD. Sorin Grindeanu, președinte interimar, spune că partidul ar putea rămâne într-o opoziție „constructivă”

update

Sorin Grindeanu a fost ales pe 20 mai 2025 președinte interimar al PSD, după demisia fostului președinte și premier Marcel Ciolacu.
Sorin Grindeanu a fost ales pe 20 mai 2025 președinte interimar al PSD, după demisia fostului președinte și premier Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a anunțat marți, 20 mai, că își dă demisia din funcția de președinte al PSD. El a condus Partidul Social Democrat din 22 august 2020. Ciolacu a făcut acest anunț la începutul Consiliului Politic Naţional, au spus, pentru Europa Liberă, surse din PSD. Președinte interimar a devenit Sorin Grindeanu.

Actualizare 16:10

În prima declarație în calitate de președinte interimar al PSD, Sorin Grindeanu a transmis că „există un curent majoritar” printre colegii săi pentru ca partidul să rămână în „opoziție constructivă”.

„Opinia care pare a fi majoritară în acest moment în PSD este de a avea o opoziţie constructivă. Eu ştiu, din interiorul guvernului, că urmează o perioadă de decizii care trebuie să fie susţinute. Viitorul guvern trebuie să aibă susţinere. PSD-ul va oferi această susţinere pentru soluţiile raţionale şi logice şi bune pentru români, indiferent de poziţia pe care o vom avea.”

Grindeanu a transmis, totuși, că a primit un „cec în alb” din partea colegilor săi pentru a negocia cu celelalte partide pro-europene și că decizia se poate schimba.

Din echipa cu care va merge la negocieri vor mai face parte Lia Olguța Vasilescu, Corneliu Ștefan, Gheorghe Șoldan și Ciprian Șerban – toți membri în conducerea PSD.

„Eu voi veni în fața colegilor și le voi spune ceea ce rezultă din dialogul pe care îl vom avea în mod sigur cu celelalte partide”.

„Dorința mea numărul unul e sa ajung la congres – probabil în septembrie – să așez partidul”, a mai spus Grindeanu.

Președintele interimar al PSD a răspuns unui jurnalist că exclude să guverneze împreună cu partidul naționalist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – care este al doilea partid parlamentar din România, cu aproximativ 18% din mandate.

Întrebat dacă își dorește să fie premier, Grindeanu a spus că „oamenii l-au ales pe Nicușor Dan. El are legitimitatea dată de votul românilor de a spune ce-și dorește.”

Articol inițial

Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD, gest pe care îl numește „un pas dificil”.

La capătul unor eșecuri majore ale partidului său, Marcel Ciolacu declară: „PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată”.

El a admis, într-o postare pe Facebook, că a în ciuda unor ani plini, marcați de succese, a făcut și greșeli:

„... dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse”.

Conducerea extinsă a PSD, reunită în Consiliul Politic Național, l-a ales președinte interimar al partidului pe actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu. Votul a fost secret.

El a fost votat, spune Digi24, de 67 de persoane, în timp Daniel Băluță a primit 14 voturi, Șase voturi au fost anulate. Membrii Consiliului au avut de ales între cei doi prim-vicepreședinți ai PSD, Sorin Grindeanu și Daniel Băluță.

Conducerea extinsă a partidului votează, de asemenea, propunerea lui Marcel Ciolacu ca PSD să intre în opoziție.


Cine este Sorin Grindeanu


Născut la 5 decembrie 1973 în Caransebeș, Sorin Grindeanu (51 de ani) este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992-1997).

Traseul său politic este legat de PSD încă din 1996, când s-a înscris în PDSR (precursorul PSD). A crescut treptat în ierarhia partidului, ajungând, în decembrie 2003, președinte executiv al Organizației Județene PSD Timiș3. A fost consilier local în Timișoara (2004-2008) și viceprimar al municipiului (din 2008).

Ascensiunea la nivel național a lui Grindeanu a început odată cu numirea sa ca ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (decembrie 2014 - noiembrie 2015). La finalul anului 2016, a fost desemnat premier al României, după ce președintele Klaus Iohannis refuzase prima propunere a PSD, Sevil Shhaideh.

Mandatul său de premier (4 ianuarie - 29 iunie 2017) a fost marcat de protestele masive din ianuarie-februarie 2017, generate de controversata Ordonanță 13 privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului Penal. Deși ordonanța a fost ulterior abrogată, relațiile dintre premier și conducerea PSD s-au deteriorat rapid.

Conflictul cu Liviu Dragnea, liderul PSD de la acea vreme, a culminat în iunie 2017, când PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic guvernului condus de Grindeanu. După ce a refuzat să demisioneze, solicitându-i în schimb lui Dragnea să se retragă, Grindeanu a fost exclus din PSD.

După căderea regimului Dragnea, Sorin Grindeanu a revenit în grațiile PSD, devenind unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Marcel Ciolacu. În ultimii ani, a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al partidului și a fost ministru al Transporturilor în guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Relația strânsă cu Ciolacu s-a manifestat nu doar în plan politic, ci și în afaceri, familiile celor doi lideri PSD fiind implicate împreună în proiecte imobiliare în Timișoara, prin intermediul unui SRL în care sunt reprezentate de Mihai Ciolacu (nepotul lui Marcel Ciolacu) și Mihaela Grindeanu (soția lui Sorin Grindeanu).

Interimatul lui Sorin Grindeanu va dura până la organizarea următorului congres al partidului, probabil în cursul toamnei.

Potrivit statutului partidului, congresul trebuie să aprobe inclusiv propunerea PSD pentru funcția de premier.

Demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Partidului Social Democrat (PSD) vine după cea din funcția de premier – gest pe care l-a făcut imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale, de pe 4 mai.

Atunci, Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a ajunge în turul II.

Marcel Ciolacu nu este la prima demisie din fruntea PSD.

El a făcut un gest similar pe 25 noiembrie, după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 – ulterior anulate.

Ciolacu, care a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, nu a reușit să ajungă în turul II. Era pentru prima dată în istoria partidului când reprezentantul său nu reușea să se califice în finală.

Marcel Ciolacu s-a clasat atunci pe locul trei, cu doar 19,15% din voturi.

Controversele în care a fost implicat Ciolacu în ultimele luni

În timpul campaniei electorale pentru alegerile de pe 4 mai 2025, Marcel Ciolacu a declanșat o criză diplomatică prin presupusul său emisar, Dragoș Sprînceană, un om de afaceri româno-american, care a susținut că îl reprezintă pe Ciolacu în discuțiile cu administrația Trump.

Sprânceană a afirmat că administrația Trump ar trebui să ignore declarațiile pro-Ucraina și pro-Franța venite de la București și că președintele interimar, Ilie Bolojan, nu are un mandat legitim pentru a reprezenta țara.

Premierul Marcel Ciolacu s-a dezis parțial de Sprînceană și a afirmat că părerile acestuia sunt pur personale și nu reflectă poziția oficială a statului român.

Totuși, Ciolacu a recunoscut că l-a rugat pe Sprînceană să deschidă anumite canale de comunicare cu administrația Trump, dar fără un mandat oficial sau angajament formal.

O altă controversă dinaintea campaniei a fost din martie 2025, când Marcel Ciolacu declara într-o emisiune a publicației Gândul că și-ar fi dorit ca la alegerile prezidențiale din 2025 să fie lăsat să candideze și Călin Georgescu.

Liderul PSD a spus că a urmărit aparițiile lui Călin Georgescu și că acesta „credea în ceea ce spunea”, însă acum este copiat de alți doi candidați și „niciunul nu crede în ceea ce spune”.

Cu toate că în declarația lui de avere precizează că e căsătorit cu Roxana-Mihaela Ciolacu, în toamna lui 2024 numele președintelui PSD a fost legat de Sorina Docuz, o apropiată a lui.

Presa tabloidă a publicat mai multe articole speculative că Ciolacu ar fi divorțat, de fapt, de soția lui.

De altfel, în declarația de avere, Marcel Ciolacu amintește de „un partaj voluntar” făcut cu soția sa.

Marcel Ciolacu a declarat de mai multe ori că are o „relație normală” cu Docuz, dar mai multe articole de presă publicate de G4Media arată că Ciolacu a fost în vacanțe luxoase în care era însoțit de Sorina Docuz și de alți reprezentanți PSD.

De asemenea, Marcel Ciolacu a fost implicat și în așa-numitul scandal Nordis, companie de imobiliare deținută de soțul avocatei Laura Vicol.

Documente publicate de G4Media au prezentat datele unui al doilea document de zbor (gendec) din care rezultă fără echivoc că liderul PSD a zburat în data de 3 mai 2022 cu destinația Madrid, împreună cu protejata sa, Sorina Docuz, în același avion cu Alfred Simonis împreună cu soția, Sorin Grindeanu și Laura Vicol împreună cu soțul ei, Vladimir Ciorbă (co-acționar Nordis).

De fiecare dată, Marcel Ciolacu a spus că el a zburat pe banii lui și că nimeni nu ar fi sponsorizat călătoriile.

Numele lui Marcel Ciolacu a mai fost legat și de scandalul în care nepotul său, Mihai Cristian Ciolacu, a reușit să obțină fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru două parcuri fotovoltaice, pe care acum le vinde unui om de afaceri din Cehia, deși au avut cifră de afaceri zero.

Marcel Ciolacu a declarat că nepotul său e un „om normal”, că nu e milionar și că reușita în afaceri nu se datorează relațiilor politice, ci inteligenței.

Cariera. De la Buzău la București

Cariera politică a lui Marcel Ciolacu a început în 1990, când a devenit membru al Frontului Salvării Naționale (FSN) – filiala Buzău.

Acolo, Marcel Ciolacu a fost apropiat de Constantin Boșcodeală, fostul primar al Buzăului, dar mai ales de fostul senator Ion Vasile, care i-a fost naș de cununie și care a condus județul Buzău până în 2010.

În perioada 2008-2012, Marcel Ciolacu a fost fie consilier local, fie de viceprimar.

În 2012, Marcel Ciolacu a devenit deputat PSD de Buzău și a căpătat tot mai multă influență în conducerea centrală a partidului.

A fost pus pe liste de Victor Ponta, care l-a și numit consilier personal al premierului pe probleme de administrație. Atunci Ciolacu a devenit președintele organizației PSD Buzău. Când Liviu Dragnea a preluat puterea de la Victor Ponta, Marcel Ciolacu a devenit omul acestuia de încredere.

După ce au început problemele lui Liviu Dragnea și după arestarea acestuia, Ciolacu se leapădă de fostul lider PSD. În luna mai 2019, Ciolacu este ales președinte al Camerei Deputaților, cu votul decisiv al celor de la ProRomânia - condus de Victor Ponta.

Marcel Ciolacu a ajuns președintele PSD după ce Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidențiale în 2019, în fața lui Klaus Iohannis. Atunci actualul premier a condus revolta din PSD împotriva ei și i-a cerut demisia.

Atât Viorica Dăncilă, cât Liviu Dragnea l-au numit atunci „trădător” pe Marcel Ciolacu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG