Linkuri accesibilitate

Două dintre Legile apărării, promulgate de președintele interimar Ilie Bolojan, după ce Curtea a motivat respingerea sesizărilor


În imagine, militari din Grupul de Luptă NATO, de la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre, de la Cincu, al Armatei Române.
În imagine, militari din Grupul de Luptă NATO, de la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre, de la Cincu, al Armatei Române.

Două legi ale Apărării – privind controlul spaţiului aerian naţional şi desfăşurarea, pe timp de pace, de misiuni de apărare în România – au fost promulgate luni, 19 mai, de președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Aprobate de Parlament în februarie, legile au fost atacate, la scurt timp, la Curtea Constituţională. Motivările judecătorilor au fost publicate vineri în Monitorul Oficial şi au ajuns pe masa forului legistlativ.

Cele două legi au fost promulgate de Ilie Bolojan în ultimele sale zile de mandat interimar.

Ce prevăd cele două legi:

  • Legea privind controlul spațiului aerian național, cea care ar permite doborârea dronelor și avioanelor care ar ataca România;
  • Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operațiilor militare pe teritoriul statului, cea care ar permite inclusiv comandarea soldaților străini din NATO de către Statul Major al Apărării din România în cazul unor misiuni comune, dar și viceversa.

Ambele legi au fost adoptate în 19 februarie 2025, de către Camera Deputaţilor, respectiv în 26 februarie de către Senat, după care au fost atacate pentru neconstituţionalitate.

AUR, S.O.S. și POT le-a atacat la CCR imediat după adoptare.

CCR a respins sesizările de neconstituționalitate ridicate de cele trei partide pe 27 martie. Totuşi, motivările Curţii Constituţionale nu au ajuns până de curând, în Parlament.

Vineri, 16 mai, cele două motivări au fost publicate în Monitorul Oficial şi au ajuns pe masa parlamentarilor.

Transmiterea motivărilor în Parlament a fost un pas obligatoriu pentru ca Legislativul să trimită legile la promulgare, la președintele țării.

Alte două legi, la fel de importante – Legea apărării naționale și pentru Legea pregătirii populației pentru apărare – sunt la Guvern, după ce Ministerul Apărării și alte ministere le-au ținut în avizare timp îndelungat, deşi există război la graniță.

Europa Liberă a scris pe larg despre acest subiect, în 17 martie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG