Televiziunea de stat iraniană l-a arătat pe 5 iulie pe Khamenei făcând cu mâna unei mulțimi care scanda, în timp ce acesta intra într-o moschee aflată lângă reședința sa din Teheran.
Khamenei a participat la ceremoniile care marchează Ashura, o importantă zi islamică de comemorare, deși presa de stat a declarat că nu a ținut niciun discurs la eveniment.
Alții prezenți la eveniment au vorbit despre „rezistență” la atacuri și că Iranul „nu se va preda niciodată”, reiterând remarcile făcute anterior de Khamenei, după cum a relatat presa de stat.
Khamenei, în vârstă de 86 de ani, figura omniprezentă a republicii islamice, s-a retras într-o izolare aproape totală în timpul războiului lansat pe 13 iunie de Israel, pe fondul unor relatări conform cărora se afla pe lista de ținte ale Israelului.
Singurele sale apariții - două declarații video, a doua filmată aparent într-un buncăr și cu o calitate a producției redusă - nu au contribuit prea mult la liniștirea națiunii.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că a împiedicat cel puțin de două ori atacurile israelienilor asupra lui Khamenei.
Trump a subliniat într-un mesaj, în mijlocul atacurilor dure ale Israelului, că Statele Unite știau unde se află, dar că nu aveau nicio intenție să-l ucidă.
Armata americană a efectuat, de asemenea, atacuri aeriene împotriva siturilor nucleare iraniene, susținând că a distrus instalațiile, deși detaliile rămân dificil de confirmat.
Absența liderului suprem din câmpul vizual al publicului a fost subiectul speculațiilor pe rețelele de socializare din Iran și, ocazional, ținta glumelor.
În ciuda pierderilor suferite de Iran – în special din cauza programului său nuclear și a conducerii militare – Khamenei a susținut într-un mesaj înregistrat din 26 iunie că Iranul a câștigat conflictul împotriva Israelului și a Statelor Unite, o remarcă repetată de alți oficiali de stat și de mass-media.
Separat, armata israeliană a declarat în seara de duminică, 6 iulie, că a atacat ținte din Yemen legate de gruparea rebelă Houthi „ca răspuns la atacurile repetate” ale luptătorilor susținuți de Iran.
Între timp, Tucker Carlson, fost prezentator Fox News și personalitate media de dreapta din Statele Unite, apropiat de administrația Trump, a declarat pe 5 iulie că a realizat un interviu cu președintele iranian Masud Pezeshkian, care va fi făcut public „într-o zi sau două”.
Într-un mesaj video pe X, Carlson a spus că interviul a fost realizat de la distanță și prin intermediul unui interpret.
Carlson a spus că s-a oferit, de asemenea, să-l intervieveze pe prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu, dar că nu a primit încă un răspuns. Netanyahu urmează să se întâlnească la Washington cu Trump, luni, 7 iulie.
Pe de altă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit pe 7 iulie cu omologul său iranian, Abbas Araqchi, la summitul BRICS din Brazilia. Lavrov a declarat din nou că Moscova este pregătită să ajute la medierea disputelor legate de programul nuclear al aliatului Iran, a declarat Ministerul rus de Externe.
Țările BRICS - Brazilia, Rusia, India, China, Arabia Saudită, Egipt, Etiopia, Indonezia, Iran și Emiratele Arabe Unite - au emis o declarație comună prin care au condamnat „atacurile militare împotriva Republicii Islamice Iran, inițiate începând cu 13 iunie”, fără a numi Statele Unite sau Israelul.