Actualizare - 13.07 Gruparea Hamas a dat de înțeles, miercuri, că este deschisă unui acord de încetare a focului cu Israelul, dar a evitat să se pronunțe dacă acceptă propunerea de armistițiu anunțată de Donald Trump și cu privire la care Israelul și-ar fi dat acordul, scrie News.ro, citând The Associated Press (AP).
Știrea inițială
Președintele american Donald Trump a îndemnat militanții Hamas, susținuți de Iran, să accepte ceea ce el a numit o „propunere finală” pentru un armistițiu de 60 de zile cu Israelul în Fâșia Gaza, transmite agenția de știri Reuters.
Propunera ar urma să fie transmisă de oficiali mediatori din Qatar și Egipt, conform sursei citate.
Într-o postare de marți de pe rețeaua Truth, Trump a declarat că reprezentanții săi au avut o întâlnire „lungă și productivă” cu oficialii israelieni despre Gaza.
El nu a nominalizat reprezentanții menționați, dar trimisul special al SUA Steve Witkoff, secretarul de stat Marco Rubio și vicepreședintele JD Vance urmau să se întâlnească cu Ron Dermer, consilier senior al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, menționează agenția de presă.
Trump a spus că Israelul a fost de acord cu condițiile pentru finalizarea unui armistițiu de 60 de zile, „timp în care vom lucra cu toate părțile pentru a pune capăt războiului”. A adăugat că reprezentanții Qatarului și Egiptului vor transmite „această propunere finală” către Hamas.
„Sper, pentru binele Orientului Mijlociu, că Hamas va accepta acest acord, pentru că nu va fi mai bine - va fi doar mai rău”, a spus Donald Trump.
Înainte de această postare, liderul de la Casa Albă le-a declarat reporterilor că speră că un acord de armistițiu pentru ostatici va putea fi realizat săptămâna viitoare între Israel și Hamas. El urmează să se întâlnească cu premierul israelian Beniamin Netanyahu la Casa Albă luni.
Hamas a declarat, până acum, că este dispusă să elibereze ostaticii rămași în Gaza în baza oricărui acord pentru a pune capăt războiului. Israelul spune, pe de altă parte, că acesta se poate încheia doar dacă Hamas este dezarmat și desființat.
Hamas refuză însă să depună armele, remarcă Reuters, care amintește că războiul din Gaza a izbucnit după atacul militanților conduși de Hamas de pe teritoriul Israelului, de pe 7 octombrie 2023, în urma căruia au murit 1.200 de persoane.
Organizația militantă, desemnată ca organizație teroristă de către SUA, încă din 1997, a luat 251 de ostatici, conform bilanțurilor israeliene.
Cele două părți au arătat puține semne că sunt pregătite să își schimbe pozițiile obișnuite, de până acum.
SUA a propus un armistițiu de 60 de zile, care să includă eliberarea a jumătate din ostatici în schimbul prizonierilor palestinieni și a rămășițelor altor palestinieni, mai transmite Reuters.
Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a declarat, la începutul săptămânii, că Israelul a fost de acord cu un armistițiu de 60 de zile și un acord cu privire la ostatici, propus de SUA, și a pasat responsabilitatea pe Hamas.
Trump le-a declarat reporterilor, în timpul unei vizite în Florida, că va fi „foarte ferm” cu Netanyahu cu privire la necesitatea unui armistițiu rapid în Gaza. A menționat că și premierul israelian își dorește unul, mai scrie agenția de presă.
„Sperăm că se va întâmpla. Și așteptăm cu nerăbdare să se întâmple cândva săptămâna viitoare”, a declarat el reporterilor. „Vrem să eliberăm ostaticii”, a adăugat liderul de la Casa Albă.
Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza susține că atacurile militare ale Israelului de după 7 octombrie au provocat moartea a 56.000 de palestinieni. Atacurile au cauzat, totodată, o criză a hranei și foametei, a dus la strămutarea întregii populație din Fâșia Gaza. De asemenea, a dus la acuzații de genocid din partea Curții Internaționale de Justiție și de crime de război, din partea Curții Penale Internaționale. Israelul neagă acuzațiile.
Cu informații Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.