Keir Starmer și Friedrich Merz au semnat un tratat de prietenie amplu prin care promit o cooperare mai strânsă în domeniul securității — inclusiv o promisiune de a se sprijini reciproc în cazul unui atac armat.
Ulterior, cei doi lideri au susținut o conferință de presă.
Merz se află pentru prima oară la Londra de când este cancelar al Germaniei pentru a semna pactul care stabilește o abordare comună a politicii externe și care numește agresiunea rusească „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității celor două țări.
„Alianța tringhiulară” cu Franța
Documentul angajează cele două state europene la o cooperare mai strânsă și cu Franța — oficializând pentru prima dată așa-numita „alianță triunghiulară”.
Cancelarul german Friedrich Merz a spus joi, într-o conferință de presă comună cu omologul său britanic, că „deplânge profund” decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, dar că „împreună trebuie să răspundem la principalele provocări ale timpului nostru”.
„Liderii au reflectat asupra importanței Tratatului în demonstrarea statutului Regatului Unit și al Germaniei ca fiind cei mai apropiați parteneri strategici și au sărbătorit oportunitatea de a aprofunda legăturile, de a aborda provocările comune și de a investi împreună în punctele forte comune”, transmite guvernul de la Londra.
Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat că vizitele recente ale lui Merz și Emmanuel Macron reflectă eforturile prim-ministrului britanic de a restabili relațiile în Europa, inclusiv de a strânge legăturile cu Franța și Germania.
„Nu există nicio amenințare strategică la adresa uneia dintre țări care să nu fie o amenințare strategică la adresa celeilalte”
Ca parte a acordului, Marea Britanie și Germania vor încheia pentru prima dată un acord de asistență reciprocă, declarând că sunt „convinse că nu există nicio amenințare strategică la adresa uneia dintre țări care să nu fie o amenințare strategică la adresa celeilalte”.
Deși ambele părți doresc să sublinieze că NATO rămâne principala lor alianță de securitate, această mișcare subliniază o hotărâre comună între Merz și Starmer de a consolida apărarea Europei.
Barierele comerciale în domeniul apărării dintre Regatul Unit și Germania vor fi, de asemenea, reduse în cadrul tratatului, care pune bazele pentru combaterea amenințărilor hibride, cum ar fi atacurile asupra infrastructurii și activitățile cibernetice rău intenționate.
Odată cu acordul semnat joi, cele două părți au anunțat că vor lansa campanii comune de export și vor colabora la un nou sistem de rachete cu rază lungă de acțiune.
„În ceea ce privește apărarea și securitatea, liderii au reflectat asupra angajamentelor importante asumate astăzi pentru a livra noua capacitate de atac de precizie profundă în următorul deceniu și au convenit că o cooperare mai strânsă în domeniul exporturilor de apărare și între industriile lor de apărare va oferi oportunități valoroase pentru creșterea economică atât în Regatul Unit, cât și în Germania”, spune guvernul britanic.
Între timp, călătorii frecvenți în Germania din Marea Britanie vor avea acces la porți de acces electronice în baza unui program pilot, înainte de o implementare mai amplă, care va avea loc după ce autoritățile germane vor finaliza modificările tehnice.
„Prim-ministrul britanic a salutat, de asemenea, vestea că Germania își va deschide porțile de acces electronice (eGates) pentru călătorii frecvenți din Regatul Unit până la sfârșitul verii și așteaptă cu nerăbdare ca acest lucru să fie extins la toți călătorii cât mai curând posibil”, transmite guvernul britanic într-un comunicat remis presei joi, după semnarea acordului.
Reducerea criminalității transfrontaliere
Întrucât ambii lideri sunt sub presiunea de a reduce migrația pe plan intern, Starmer a ținut să sublinieze angajamentele deja asumate de Germania pentru intensificarea urmăririi penale a bandelor de traficanți.
Tratatul se referă la „lupta comună împotriva criminalității transfrontaliere organizate care implică traficul de migranți”, alături de capitole privind creșterea economică, schimburile dintre cetățeni și clima.
Prim-ministrul britanic i-a mulțumit cancelarului Merz pentru angajamentul său de a introduce o legislație care urmează să fie adoptată până la sfârșitul anului pentru a interzice facilitarea migrației ilegale către Regatul Unit.
„Acest lucru va face o diferență semnificativă în dezintegrarea rețelelor criminale care conduc ambarcațiunile mici să traverseze granița către Regatul Unit. Ambii lideri au convenit că abordarea migrației ilegale este o prioritate absolută și că vor analiza modalitățile prin care pot merge mai departe împreună pentru a o combate.”
Trupe la sol în planul coaliției de voluntari pentru forța de menținere a păcii în Ucraina
Cei doi lideri au convenit că rămâne vital să ofere un sprijin constant Ucrainei pentru a se apăra împotriva războiului ilegal al Rusiei și că vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar.
„Întrebarea la care trebuie să răspundem este: ce trebuie să avem în vigoare pentru a ne asigura că, dacă există pace, dacă există un armistițiu, acesta este un armistițiu final?”, a spus Starmer vorbind despre pacea în Ucraina.
„Mă bucur foarte mult că am făcut treaba asta acum câteva luni. Strategii noștri militari, din mai multe țări, au lucrat la planuri. Sunt planuri pentru aer, pentru mare și, da, pentru uscat. A patra componentă este consolidarea capacității Ucrainei în sine, pentru a se asigura că aceasta rămâne în vigoare și este mai puternică după orice armistițiu. Deci acestea sunt cele patru părți componente, iar asta include și un element terestru”, a detaliat Starmer.
Revenind la situația din Orientul Mijlociu, liderii au convenit că situația din Gaza este inacceptabilă. Aceștia au subliniat nevoia urgentă de încetare a focului și de returnare a tuturor ostaticilor, pentru a deschide calea către o soluție cu două state și un viitor sigur pentru palestinieni și israelieni.
În cele din urmă, liderii au reflectat asupra modului în care Tratatul semnat astăzi va sta la baza unei relații mai strânse ca niciodată între cele două țări și au așteptat cu nerăbdare să continue să colaboreze la prioritățile lor comune.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI