„Tocmai am co-prezidat, pentru prima dată, o întâlnire a coaliției celor dispuși, care include reprezentanți din Statele Unite. Am anunțat planuri pentru o nouă forță multinațională pentru Ucraina, cu sediul la Paris, astfel încât să fim pregătiți să sprijinim un acord de pace atunci când acesta va fi încheiat.
În timp ce Putin întoarce spatele păcii, noi adunăm mai mult sprijin pentru Ucraina chiar acum, pentru a-i apăra poporul și a-l forța pe Putin să se așeze la masa negocierilor”, a declarat premierul britanic într-o conferință de presă susținută după eveniment.
Starmer și Macron își îndeamnă aliații să intensifice presiunea asupra lui Putin
„Ar trebui să ne reorientăm munca către pregătirea pentru pace, să o facem posibilă forțându-l pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Această presiune coordonată va face diferența”, a spus Starmer.
El a adăugat că planurile europene pentru o forță de menținere a păcii sunt „mature” după luni de planificare, Macron descriindu-le ca fiind „gata de acțiune” odată ce se va conveni asupra unui armistiți, relatează Associated Press.
Macron a cerut, de asemenea, aliaților să „intensifice presiunea asupra Rusiei”.
„Noi avem un plan care este gata să fie pus în aplicare şi să fie lansat în orele ce vor urma (semnării) unui armistiţiu”, a declarat Emmanuel Macron, în timp ce Keir Starmer a dat la rândul său asigurări că „planurile sunt gata şi noi le înscriem într-o perspectivă pe termen lung”.
Cei doi lideri coprezidează de la centrul de comandament al NATO din Northwood, la nord-vest de Londra, o reuniune prin videoconferinţă a „coaliţiei ţărilor voluntare”(Coalition of the Willing), gata să garanteze un viitor armistiţiu între Kiev şi Moscova.
„Coaliția celor dispuși” a convenit joi asupra unor părți cheie ale operațiunilor post-încetare a focului și intenționează să „intensifice” sprijinul acordat Ucrainei pentru a pune presiune pe Rusia.
La întâlnire au participat pentru prima dată reprezentanți ai SUA, inclusiv trimisul prezidențial pentru Ucraina, Keith Kellogg, și senatorul Lindsey Graham.
Un sediu operațional multinațional de 3 stele al coaliției va avea sediul la Paris și se va muta prin rotație la Londra după 12 luni.
În cazul unui armistițiu durabil, se așteaptă ca noua forță a coaliției să ajute la regenerarea și reconstituirea forțelor terestre ale Ucrainei, la securizarea cerului Ucrainei cu aeronave ale coaliției care asigură poliția aeriană și la susținerea siguranței mărilor, în special în Marea Neagră.
Liderii au convenit, de asemenea, că „efortul lor prioritar trebuie să fie concentrarea pe apărarea imediată a Ucrainei în fața atacurilor neîncetate ale Rusiei asupra infrastructurii naționale critice și a civililor”, se arată în declarație.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat: „În zilele și săptămânile următoare, ne vom intensifica sprijinul pentru a menține Ucraina în luptă acum, sporind presiunea asupra lui Putin prin sancțiuni paralizante și asigurându-ne că Forțele Armate ale Ucrainei au echipamentul de care au nevoie pentru a-și apăra teritoriul suveran.”
„Cu cât facem mai mult pentru a contracara agresiunea Rusiei, cu atât vom fi în siguranță pentru poporul britanic, aliații noștri și zona euro-atlantică”, a adăugat el.
„Astăzi am participat la o întâlnire foarte bună a Coaliției Voluntarilor, convocată de premierul britanic, pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina. Am salutat participarea trimisului special general al SUA Kellogg și a senatorilor Graham și Blumenthal. Cu toții am transmis astăzi un mesaj puternic de unitate, pregătire și mobilizare, deoarece munca noastră comună este concentrată pe atingerea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a scris președintele român Nicușor Dan pe X la finalul reuniunii.
România, spune președintele Nicușor Dan, este pregătită „să contribuie la eforturile de realizare și menținere a păcii în Ucraina și la obiectivul de descurajare a Rusiei”.
„Sprijinul continuu pentru Ucraina înseamnă asigurarea propriei noastre securități. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, inclusiv prin sancțiuni dure. România susține pe deplin adoptarea celui de-al 18-lea pachet cât mai curând posibil.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI