Uniunea Europeană a făcut un pas important pentru a pune capăt importurilor de îngrășăminte pe bază de azot din Rusia și Belarus, aprobând taxe care vor fi crescute în etape și care sunt menite să facă achizițiile neviabile din punct de vedere economic în termen de trei ani.
Deputații UE au votat pe 22 mai, cu 411 la 100, în favoarea introducerii taxelor la import pentru îngrășămintele rusești și belaruse, începând cu 1 iulie.
Este un moment în care blocul european încearcă să crească presiunea asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, declanșat de invazia sa la scară largă acum mai bine de trei ani.
„Astăzi, luăm măsuri suplimentare pentru a viza economia de război rusă”, a declarat după vot Lubica Karvasova, deputat european din partea partidului Slovacia Progresistă.
„Rusia refuză să se angajeze în negocieri de încetare a focului cu Ucraina. Rusia nu dorește pacea; dimpotrivă, a înarmat în mod deliberat țările de care depindem. Nu mai este cazul”, a adăugat ea.
„Pe măsură ce Europa se îndepărtează în mod decisiv de combustibilii fosili ruși, a venit timpul să facem același lucru și cu îngrășămintele, care sunt doar importuri de gaz sub o altă formă”, a mai spus Karvasova.
Măsura blocului celor 27 de națiuni vine după o săptămână de diplomație intensă, centrată pe primele discuții de pace directe între Kiev și Moscova din ultimii trei ani și pe o lungă convorbire telefonică între președintele american Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin.
Deși simpla desfășurare a discuțiilor a reprezentat un pas înainte, obiectivul principal stabilit de Ucraina și Occident, și anume o încetare a focului de 30 de zile, nu a fost atins, determinând UE să aprobe, pe 20 mai, al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.
Taxele aprobate pe 22 mai vor menține tariful actual de 6,5% perceput pentru îngrășămintele care provin din Rusia și Belarus.
Însă, taxele suplimentare de 40-45 de euro (45-50 de dolari) pe tonă vor fi aplicate până la jumătatea anului 2026, când vor crește la 60 de euro (68 de dolari) pe tonă, apoi la 80 de euro (90 de dolari) pe tonă în 2027.
Acestea vor crește apoi masiv la 350 de euro (395 de dolari) și la 430 de euro (486 de dolari) pe tonă până în 2028, făcând practic prohibitivă achiziționarea produselor din Belarus și Rusia.
Țările UE au importat anul trecut 4,4 milioane de tone de îngrășăminte din Rusia și Belarus - aproximativ 30% din importurile totale de îngrășăminte ale UE - față de 3,6 milioane de tone în 2023.
Creșterea a stârnit îngrijorări cu privire la dependența tot mai mare a Europei de produsele rusești, care rămân atractive datorită prețului lor scăzut, în timp ce Moscova se străduiește să găsească cumpărători străini pe fondul valurilor de sancțiuni din cauza războiului.
De asemenea, în sesiunea Parlamentului European din 22 mai a fost decisă majorarea tarifelor UE cu 50% din valoarea produselor agricole rusești și belaruse, cum ar fi zahărul, oțetul, făina și hrana pentru animale.
Kremlinul a reacționat la informație spunând că măsurile îi vor afecta mai mult pe membrii UE decât Rusia.
„Cred că piețele din alte domenii vor compensa taxele europene, dar europenii vor continua, ca întotdeauna, să se împuște singuri în picior”, le-a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov jurnaliștilor de la Moscova în timpul unui briefing zilnic.
Blocul comunitar a fost anterior reticent în ceea ce privește sancționarea produselor agricole rusești, având în vedere acuzațiile țărilor mai sărace din Asia și Africa că astfel de măsuri provoacă penurii alimentare.
Situația a fost oarecum ameliorată în ultimul an, Ucraina reluându-și exporturile de produse alimentare prin Marea Neagră.
Uniunea Europeană a promis, de asemenea, că tranzitul exporturilor agricole rusești și belaruse prin blocul comunitar către restul lumii este încă posibil.
UE speră, de asemenea, că măsurile vor însemna o diversificare a aprovizionării cu importuri crescute din țări precum Algeria, Egipt, Maroc și Oman, țări cu care Bruxellesul dorește să stabilească relații mai strânse.
Statele Unite au declarat, de asemenea, că doresc să crească exporturile de îngrășăminte, președintele Donald Trump suspendând tarifele din aprilie pentru îngrășămintele destinate UE.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.