Într-un comunicat, IICMER face referire la declarațiile făcute luni, pe 12 mai, de Marius Lulea la Antena 3CNN.
Declarația lui Lulea, citată de IICMER, de la care a plecat plângerea penală, este următoarea, potrivit comunicatului:
„Păi și Ceaușescu era suveranist, eu chiar îmi aduc aminte că a luat o poziție curajoasă și suverană în 1968, atunci când a fost singurul președinte din blocul comunist care a avut curajul să se ridice demn împotriva ocupației sovietice din Cehoslovacia. Nu sunteți în măsură să criticați un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această țară, dincolo de zona de ocupație în care noi ne aflam. Dumneavoastră ați distrus tot ce s-a construit bine în timpul regimului comunist.”
Președintele executiv al IICCMER, prof.univ. dr. Daniel Șandru, spune că declarația prim-vicepreședintelui AUR e „o sfidare flagrantă a cadrului legal al memoriei democratice în România”.
În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 31/2002, republicată, promovarea în spațiul public a cultului unor persoane condamnate pentru crime împotriva umanității, precum Nicolae Ceaușescu, constituie o încălcare a legii, precizează IICMER.
„Regimul Ceaușescu a fost declarat ilegitim și criminal de statul român, iar dictatorul a fost condamnat pentru genocid. A invoca suveranitatea unei dictaturi nu înseamnă altceva decât a reabilita simbolic un regim care a încălcat drepturile fundamentale ale cetățenilor, a patronat un sistem de opresiune și teroare, și a condamnat milioane de români la frig, foame și frică. Construcțiile de beton ale regimului nu pot șterge memoria victimelor Securității, a prizonierilor politici, a demolărilor forțate și a foametei ce au afectat un întreg popor în numele „suveranității”, a mai spus Daniel Șandru, potrivit comunicatului IICCMER.
Plângerea penală ICCMER împotriva vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, vine după ce, în februarie 2025, IICCMER a depus o plângere penală și în cazul europarlamentarei Dianei Șoșoacă, pentru declarații similare.
Potrivit Raportului Comisiei Prezidențiale, din 2006, „regimul comunist din România a fost ilegitim și criminal”. Raportul estimează un număr de victime ale regimului comunismului cuprins între 500.000 și 2.000.000.
Această cifră include deținuți politici, persoane deportate, strămutate, internate administrativ, victime ale represiunii directe, dar și alte categorii afectate de politicile represive ale regimului.
Dificultatea estimării exacte provine din politica regimului comunist de ascundere sistematică a informațiilor legate de represiune.
De asemenea, 1.166 de persoane au murit în Revoluția Română din 1989, care a dus la răsturnarea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, potrivit celor mai recente date oferite de IICMER.
Și aceste persoane sunt considerate victime ale represiunii regimului comunist.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.