Jurnalistul a fost reținut pe 25 iunie 2020, cu o lună și jumătate înainte de alegerile prezidențiale suspectate de fraudă.
Neregulile acuzate în scrutinul electoral au dus la cele mai mari proteste în masă împotriva liderului autoritar Aleksandr Lukașenko și a represiunii politice fără precedent în istoria recentă a Europei.
În decembrie 2021, Tribunalul Regional Homel, într-o ședință cu ușile închise, l-a condamnat pe Losik la 15 ani închisoare într-o colonie de înaltă securitate sub acuzația de organizare de revolte în masă și incitare la ură.
În acești cinci ani în spatele gratiilor, Ihar Losik a intrat de două ori în greva foamei, de două ori a încercat să-și facă rău fizic, protestând împotriva sentinței nedrepte și a represiunii din colonie.
Timp de mai multe luni, Ihar a stat într-o cameră de înaltă securitate din colonia Navapolatsk și cel puțin un an și jumătate fără comunicare cu lumea exterioară.
Toți cei patru avocați ai lui Ihar Losik au fost forțați fie să părăsească țara, fie să renunțe la licențele lor de avocați.
Și soția sa, Daria, a petrecut aproape doi ani în închisoare după un interviu dat în 2022 la postul Belsat TV, considerat de autoritățile belaruse o formațiune extremistă. În interviu, Daria s-a prezentat ca soția unui deținut politic, a criticat autoritățile și a susținut că soțul ei a fost condamnat ilegal.
Aparatul de propagandă a regimului Lukașenko i-a filmat fără acord pe Ihar și Daria și au inclus filmările în videoclipuri de propagandă difuzate la televiziunea de stat, în colonii și la întreprinderile de stat din Belarus.
În aprilie, forțele de securitate l-au reținut pe fratele mai mic al lui Ihar, Nikita Losik, în vârstă de 25 de ani. El este acuzat de „facilitarea activităților extremiste” pentru că ar fi trimis mai multe fotografii cu mișcarea echipamentelor militare rusești în 2022 pe platforma Telegram.
Grupul de lucru al ONU, Departamentul de Stat al SUA, Parlamentul European, Comisia Helsinki a SUA, Comisia pentru Drepturile Omului Tom Lantos, precum și politicieni și activiști pentru drepturile omului din întreaga lume au cerut eliberarea lui Ihar Losik pe care l-au numit deținut politic al regimului de la Minsk.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.