Linkuri accesibilitate

Guvernul cere rapoarte de activitate și propuneri de reducere a personalului, angajații refuză   


Încercarea premierului Ilie Bolojan de a reduce structura de personal a Guvernului s-ar putea dovedi un test dificil.
Încercarea premierului Ilie Bolojan de a reduce structura de personal a Guvernului s-ar putea dovedi un test dificil.

Cancelaria prim-ministrului a cerut rapoarte de activitate și propuneri de reducere a personalului din partea departamentelor din subordinea Guvernului. Termenul a fost de două ori depășit, fără ca solicitările să fie onorate.

O solicitare făcută săptămâna trecută din partea Cancelariei prim-ministrului a creat agitație printre angajații din Guvern.

Este vorba de cei 99 de la Cancelarie și de cei 503 angajați din subordinea Secretariatului General al Guvernului.

„Ne-au cerut o evaluare a activității – ce facem, cum ne organizăm, de câți oameni este nevoie pentru fiecare activitate”, a declarat pentru Europa Liberă șeful unui departament din structura Guvernului României, care a cerut să nu îi fie publicat numele.

Solicitarea a fost primită cu destulă reticență de multe birouri, în contextul în care obligația angajaților este de a prezenta un raport de activitate doar o dată pe an, în primul trimestru.

„Fiecare structură întocmește unul, la început de an. Acesta se centralizează și se publică. Sunt structuri, cum e departamentul economic, de exemplu, ce raport să facă? Să numere câte facturi au introdus în sistem sau câte ordine de salarizare au emis lunar?”, a declarat pentru Europa Liberă un alt reprezentant al unui departament din subordinea Guvernului.

Termenul inițial de înaintare a documentelor era luni dimineață, 14 iulie, și a fost apoi mutat marți seară.

Conform informațiilor obținute de Europa Liberă, o bună parte dintre angajați nu a dorit să le transmită.

„Le-am cerut un raport de activitate”, a explicat Mihai Jurca, șeful Cancelariei Prim-ministrului, pentru Digi24.

„Am spus – raportat la ce ați făcut și ce ne propunem, spuneți-mi care e propunerea voastră de reducere. Nu mă interesează lista cu numele oamenilor, nu e treaba mea, e treaba departamentelor să facă concursuri. Dar eu vreau să văd propuneri de reducere. Evident că oamenii care consideră că nu e o activitate necesară se vor opune”, a transmis Jurca.

Întrebat dacă le-a impus directorilor din subordine un anumit procent al posturilor care să fie tăiate, Jurca a spus că fiecare departament vine cu propria propunere și o argumentează: „De la unii nu am primit deloc și atunci voi lua eu o decizie”.

Europa Liberă a întrebat reprezentanții Guvernului care este calendarul concursurilor/ restructurărilor, cât durează, ce reduceri de personal și buget sunt urmărite prin aceste măsuri.

De asemenea, care este termenul de prezentare a evaluărilor, cât la sută dintre angajați le-au înaintat până în prezent și ce se întâmplă cu angajații care nu le trimit.

Nu am primit un răspuns până la momentul redactării acestui material.

Vom reveni cu el de îndată ce va fi transmis.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG