Protestu – la care articipă și angajați ai instituțiilor veniți din țară, care consideră că măsurile anunțate de Guvern „afectează grav capacitatea de administrare a fondurilor europene” – este programat să dureze între orele 10:00 - și 14:00, potrivit informațiilor transmise de Blocul Național Sindical.
Printre principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor se numără:
- reducerea sporului pentru condiții vătămătoare până la suma de 300 lei;
- scăderea procentului de la 50% la 40% pentru personalul care lucrează cu fonduri europene;
- scăderea numărului zilelor de concediu suplimentar;
- scăderea normei de hrană până la eliminarea acesteia;
- reducerea normei de lucru cu 8 ore pe săptămână.
Manifestanții au adus în Piața Victoriei steaguri, vuvuzele, fluiere și pancarte cu mesaje precum:
- „Spor tăiat, respect furat”
- „Vrem echitate, nu privilegii de șefi”
- „AFIR nu e de tăiat”
- „Executăm, dar suntem executați”.
Liderii sindicali ai APIA, AFIR și „MIPE Normalitate” au depus un memoriu oficial la Secretariatul General al Guvernului. Totuși, aceștia nu au fost primiți la discuții de oficialii guvernamentali, potrivit informărilor transmise de sindicate.
Sindicaliștii susțin că măsurile de austeritate vin într-un moment în care România înregistrează performanțe remarcabile în absorbția fondurilor europene. Ei enumeră și o listă a performanțelor pe care România le-ar avea în domeniu.
- România se află pe locul 2 în UE ca volum al fondurilor atrase în 2025, cu o valoare de 4,7 miliarde de euro;
- Gradul de absorbție de 15,2% depășește media europeană de 11%;
- 79% din alocarea UE pentru politica de coeziune are apeluri deschise;
- România ocupă locul 1 în UE la gradul de absorbție aferent Programului Dezvoltare Durabilă.
Sindicatul „MIPE-Normalitate” a contestat în mod special declarațiile oficiale privind supradimensionarea personalului și susține că, de fapt, structura de personal din MIPE este subdimensionată, ministerul se confruntă cu un deficit sever de personal, gradul mare de încărcare poate genera erori și că toate aceste aspecte au fost semnalate oficial în multiple rapoarte ale Curții de Conturi.
Federația AGRO-STAR 2022 a atras atenția că escaladarea conflictului declanșat de Guvern împotriva acestor agenții de plăți poate duce la blocarea asigurării finanțării fermierilor și implicit la blocarea investițiilor pentru agricultură.
Protestul de marți, 15 iulie, din Piața Victoriei se înscrie într-un calendar anunțat de Blocul Național Sindical (BNS) împotriva măsurilor de austeritate adoptate prin asumarea răspunderii guvernului.
În urmă cu câteva zile, sindicaliștii din ANAF au organizat un protest. De asemenea, sindicatele de la „Apele Române” au transmis că, în urma eliminării sporului de lucru în condiții vătămătoare, unii angajați câștigă sub minimul pe economie.
Articol redactat cu informații oferite de Agerpres și News.ro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.