Linkuri accesibilitate

Presă: Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents ar fi fost făcut la comanda unor interlopi din România


Coiful de la Coțofenești și cele trăi brățări dacice furate din Muzeul Drents, Olanda, pe 25 ianuarie 2025, în ultima zi a expoziției temporare.
Coiful de la Coțofenești și cele trăi brățări dacice furate din Muzeul Drents, Olanda, pe 25 ianuarie 2025, în ultima zi a expoziției temporare.

Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents s-ar fi făcut la comanda unor interlopi din România, care vor să-l folosească drept monedă de schimb pentru ca un infractor român să scape de pedeapsa cu închisoarea, potrivit presei olandeze.

Mai mult, banda de motociclişti interzisă Hardliners este cea care a recrutat executanţii spargerii de la muzeu, au declarat pentru RTL Nieuws surse din mediul interlop şi din cadrul anchetei poliţiei olandeze, scrie News.ro.

Obiectele de artă valoroase, printre care şi coiful de aur de la Coţofeneşti, ar fi fost furate ca monedă de schimb pentru ca un infractor român să scape de pedeapsa cu închisoarea, spun sursele citate.

Această persoană ar vrea să înapoieze coiful şi brăţările în schimbul reducerii sau anulării pedepsei sale. RTL Nieuws precizează că nu a aflat numele infractorului.

În acest scenariu însă, cel mai probabil, tezaurul este încă intact.

„Se adună indiciile că acesta nu a fost topit”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliţiei care a mai spus că, cel mai probabil, obiectele de mare valoare se află încă în Olanda.

„Probabil se află în apropiere de Heerhugowaard, înfăşurat într-un prosop”, a declarat sursa citată.

Șapte suspecți au fost arestați în timpul anchetei.

Serviciul Public de Procuratură a declarat la începutul acestei luni că are foarte multe probe împotriva suspecților. O sursă din circuitul penal a declarat pentru RTL Nieuws că autorilor jafului li s-au promis o plată de câte 15.000 de euro de persoană.

Aceşti bărbaţi ar fi fost recrutaţi cu ajutorul bandei de motociclişti interzise Hardliners, iar unul dintre suspecţi ar fi un aspirant la statutul de membru al clubului.

Banda de motociclişti Hardliners a fost înfiinţată în 2019 în închisoarea din Zaanstad de către membri ai clubului de motociclişti interzis Hells Angels.

De-a lungul anilor, membrii clubului au fost condamnaţi pentru mai multe infracţiuni: extorcare, incendiere şi agresiune. În martie 2024, clubul de motociclişti a fost interzis în justiția olandeză.

Parchetul nu a dorit să comenteze informațiile apărute în presă.

Potrivit uneia dintre surse, Parchetul păstrează în mod deliberat secretul. „Este un caz foarte delicat. Dacă Olanda vorbeşte despre un comanditar român, se va declanşa imediat un scandal diplomatic”, a explicat sursa.

Jaful de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025.

Potrivit informațiilor publicate de anchetatori, hoții au folosit o bombă artizanală pentru a arunca în aer singurul zid exterior al sălii de expoziție și au pătruns în muzeu în mai puțin de două minute.

Ei s-au îndreptat apoi direct către vitrinele care conțineau patru piese valoroase: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.

Expoziția temporară „Dacia! Kingdom of Gold and Silver” reunea 673 de obiecte din aur și argint, provenind din colecțiile a 18 muzee din România și fusese deschisă în iulie 2024.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG