Este un eșec neașteptat pentru liderul partidului conservator CDU/CSU din Germania, care ajunsese la o alianță cu social-democrații de centru-stânga (SPD), notează agenția de presă Reuters.
Merz, în vârstă de 69 de ani, avea nevoie de 316 voturi pentru a fi ales cancelar, dar a obținut doar 310 voturi în camera inferioară a parlamentului, a declarat președinta Bundestagului, Julia Kloeckner.
Ea a spus că întrerupe sesiunea parlamentară pentru ca grupurile parlamentare să se poată consulta cu privire la cum vor proceda ulterior.
Camera inferioară a parlamentului (Bundestag) are 14 zile la dispoziție pentru a-l alege pe Merz sau pe un alt candidat la funcția cancelar, cu majoritate absolută. Un nou vot ar putea avea loc tot marți, însă, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Reuters, acest lucru nu se va întâmpla.
Formațiunea lui Friedrich Merz a câștigat alegerile parlamentare din februarie cu 28,5% din voturi, dar are nevoie de cel puțin un partener pentru a forma un guvern majoritar.
Partidul a semnat un acord de coaliție, luni, cu formațiunea de centru stânga SPD, care obținuse la alegerile din februarie 16,4% din voturi, cel mai slab rezultat reușit în Germania postbelică.
AfD - partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania – a salutat eșecul liderului conservator Friedrich Merz, scrie agenția de presă DPA. Co-liderul AfD, Alice Weidel, a declarat că rezultatul arată „fundația slabă” pe care a fost construită coaliția liderului conservator cu social-democrații.
Merz a fost afectat încă de la început, a declarat primul secretar al grupului parlamentar al AfD, Bernd Baumann, într-o înregistrare video postată pe X. El „a plătit prețul pentru toate mașinațiunile sale din perioada premergătoare alegerilor, pentru monstruoasa fraudă electorală care nu a mai fost văzută până acum.” Baumann a declarat că următoarea rundă de vot va fi probabil programată pentru miercuri.
AfD, care s-a clasat pe locul al doilea, în urma creștin-democraților (CDU) lui Merz la alegerile anticipate din februarie, este cel mai mare partid de opoziție.
Ce urmează în Germania
Agenția DPA scrie ce se va întâmpla în continuare în Germania, după eșecul votului de marți.
Cancelarul demisionar Olaf Scholz continuă, în calitate de interimar, desi luni seara, el a avut parte de o ceremonie oficială de rămas bun. Va rămâne, însă, în funcție până când un nou cancelar va depune jurământul.
După cum spune articolul 69 din Constituția Germaniei, un cancelar este obligat să rămână în funcție „până la numirea succesorului său.”
Cabinetul Scholz va rămâne, de asemenea, în funcție, tot e interimar.
Când este următorul vot și va candida Merz din nou? Potrivit guvernului de la Berlin, toți cei 18 cancelari aleși din 1949 până în prezent au primit majoritatea absolută necesară în primul tur de scrutin, ceea ce înseamnă că eșecul lui Merz este fără precedent.
În cazul în care nu există o majoritate absolută în primul tur, Bundestagul are la dispoziție 14 zile în care poate alege un cancelar în oricâte tururi de scrutin dorește, prevede articolul 63 din Legea fundamentală.
Dacă Merz crede că ar putea avea mai mult succes într-un al doilea tur de scrutin, el poate candida din nou oricând. Orice alți doritori ar putea, din punct de vedere tehnic, să candideze și ei.
Oricine candidează la funcția de cancelar trebuie să obțină o majoritate absolută de 316 voturi.
Dacă nimeni nu reușește să obțină o majoritate absolută în termen de două săptămâni de la primul vot, ștacheta este coborâtă semnificativ și e necesară doar o majoritate simplă pentru a fi ales cancelar.
În cazul în care nimeni nu este ales nici în a doua fază a votului, parlamentul trebuie să organizeze „un nou scrutin fără întârziere, în care persoana care primește cele mai multe voturi va fi aleasă”, în conformitate cu Legea fundamentală.
Știre în curs de actualizare. Cu informații Reuters, DPA, AFP; FAZ.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI