Premierul polonez Donald Tusk urmează să se întâlnească cu președintele francez Emmanuel Macron în orașul Nancy din estul Franței pentru a semna acordul.
„Pentru mine, absolut cea mai importantă problemă a fost cea a garanțiilor de securitate reciprocă” din acord, a declarat Tusk reporterilor în timpul călătoriei spre Franța. El a numit prevederea de sprijin reciproc „însăși esența acestui tratat”.
Întrebat dacă Polonia ar putea primi protecție în cadrul descurajării armelor nucleare a Franței, Tusk a spus că tratatul „deschide și posibilitatea cooperării în acest domeniu”.
„În cazul unui atac împotriva Poloniei sau Franței, cele două țări se angajează să ofere asistență reciprocă, inclusiv asistență militară”, a adăugat el.
Acordul reflectă o alianță în creștere între două dintre puterile militare cheie ale Uniunii Europene și aliații Ucrainei, în lupta împotriva invaziei Rusiei.
„Acest tratat va ridica parteneriatul franco-polonez la un nivel ridicat de ambiție în domenii strategice pentru cele două țări și pentru Europa, în special apărare și energie”, a declarat președinția franceză.
Legăturile dintre Franța și Polonia s-au strâns de când Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a devenit premier, la sfârșitul anului 2023.
Ambele țări și-au exprimat clar sprijinul pentru Ucraina în fața invaziei ruse și, în condițiile în care Germania trece printr-o instabilitate politică neobișnuită, influența Varșoviei a crescut și în cadrul UE.
Franța și-a dat seama că „Polonia este un partener esențial într-un mediu cu risc ridicat”, a declarat pentru AFP Pierre Buhler, fost ambasador francez în Polonia.
Strângerea unor astfel de parteneriate a devenit cu atât mai importantă după ce președintele american Donald Trump a spus clar că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a-și asigura propria securitate.
Analiștii spun că Polonia, membră NATO, ar putea avea cea mai mare armată a UE în următorul deceniu.
Armata poloneză avea 216.000 de soldați în 2024, potrivit informațiilor oficiale NATO, în timp ce armata franceză avea 205.000 de soldați iar cea germană 186.000 de militari. Varșovia își propune să ajungă la 300.000 de soldați până în 2035.
Polonia se pregătește și pentru alegeri prezidențiale din 18 mai. Un candidat naționalist va intra în competiție cu primarul pro-european al Varșoviei, sprijinit de Tusk, pe fondul avertismentelor privind riscul unei campanii de dezinformare rusești.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.