Linkuri accesibilitate

Ce deputați lipsesc cel mai mult de la serviciu? Victor Ponta, pe primul loc. Cei mai mulți cu absențe nemotivate sunt parlamentari AUR


Camera Deputaților. Fotografie ilustrativă.
Camera Deputaților. Fotografie ilustrativă.

În primele cinci luni ale anului 2025, 67 de deputați din Camera Deputaților au acumulat un total de 190 de absențe nemotivate, conform unei statistici furnizate de Camera Deputaților la cererea HotNews. Fostul premier Victor Ponta, ales pe listele PSD, ocupă primul loc cu 29 de absențe, urmat de parlamentari din PNL și AUR. Doar 14 deputați au fost penalizați până în prezent pentru absențele din perioada ianuarie-februarie 2025.

Prima sesiune parlamentară a actualului mandat, începută la 20 decembrie 2024, s-a încheiat la finalul lunii iunie 2025. În acest interval, deputații au avut posibilitatea de a participa la ședințe inclusiv online, dar numeroși parlamentari au lipsit fără motiv. Statistica, care acoperă perioada ianuarie-mai 2025, arată un număr semnificativ de absențe, în special în lunile aprilie și mai.

Conform regulamentului Camerei Deputaților, absența la activități parlamentare fără motiv întemeiat atrage o penalizare de 1% din indemnizația lunară (18.720 lei brut / 10.951 lei net) pentru absențele din perioada 1 ianuarie – 4 aprilie 2025 și de 5% începând cu 5 aprilie 2025.

Topul deputaților cu cele mai multe absențe

Victor Ponta (PSD) – 29 absențe nemotivate

Fostul premier și candidat la alegerile prezidențiale din 2025 a acumulat cele mai multe absențe: două în februarie, trei în martie, 12 în aprilie și 12 în mai. Ponta a fost sancționat cu o reducere de 2% a indemnizației pentru absențele din luna februarie.

Alexandru Popa (PNL) – 11 absențe nemotivate

Deputatul de Brăila, aflat la al doilea mandat, a lipsit de patru ori în februarie, de cinci ori în martie și de două ori în aprilie. Pentru absențele din februarie, a fost sancționat cu o reducere de 4% a indemnizației, de la 10.951 lei la 10.513,04 lei.

Silviu-Florin Oancea (AUR) – zece absențe nemotivate

Deputatul de Ialomița, considerat un apropiat al liderului AUR George Simion, a avut șapte absențe în martie și trei în aprilie. Oancea a fost implicat în controversa din 2023 legată de o tabără AUR, dar a rămas un membru activ al partidului.

Petru-Bogdan Cojocaru (PSD) – opt absențe nemotivate

Liderul PSD Iași, aflat la al doilea mandat, a acumulat cinci absențe în aprilie și trei în mai.

Diana Enache (AUR) – opt absențe nemotivate

Deputata de Bacău, soția liderului AUR Mihai Enache, a avut o absență în februarie, trei în martie și patru în aprilie.

Clasamentul continuă cu mai mulți deputați AUR, printre care Lidia Vadim Tudor și Mihail Neamțu, fiecare cu câte șase absențe, și Mihai-Bogdan Neagoescu, cu cinci absențe.

Alți deputați AUR, precum Ariadna Elena Cîrligeanu (cea mai tânără deputată din Parlament), Robert Alecu (acum neafiliat), Dan-Cătălin Aritmon și Cosmin-Teodor Iosub, au înregistrat câte patru absențe.

Deputați cu trei absențe includ Alexandru Bordian, Dumitrina Mitrea, Ionelia-Florența Priescu (toți AUR), precum și Petre Pușcașu (AUR), Gheorghe-Valentin Răducea (POT) și Robert Sighiartău (PNL).

Potrivit HotNews, în perioada ianuarie-februarie 2025, 14 deputați au fost sancționați pentru absențe nemotivate, cu reduceri de 1% din indemnizație pentru fiecare absență. Printre cei vizați se numără:

Alexandru Popa (PNL): sancționat cu 4% pentru patru absențe în februarie.

Robert Sighiartău (PNL): sancționat cu 3% pentru trei absențe în februarie.

Ioana Grosaru (minoritatea italiană): sancționată pentru două absențe în februarie.

Oana Țoiu (USR, actuala ministră de Externe): sancționată pentru o absență în februarie.

Alți deputați sancționați pentru o absență: George Becali (neafiliat, fost AUR), Ciprian Ciubuc (S.O.S. România), Diana Enache (AUR), Adrian Mocanu (PNL), Radu Marin Moisin (PNL), Marilen Gabriel Pirtea (PNL), Dorin Popa (POT) și Gigel Sorinel Știrbu (PNL).

Regulamentul Camerei Deputaților prevede că absențele sunt considerate motivate dacă deputatul este membru al Guvernului, participă la activități stabilite de Birourile permanente, este în concediu medical sau are aprobarea liderului de grup ori a Biroului permanent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG