„Campania electorală a luat sfârșit. Putem sta la masă cu toate formațiunile, să găsim o formulă de a ieși din această criză”, spunea George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).
Declarația era făcută pe unul din holurile Parlamentului, pe 19 decembrie 2024, la aproape două săptămâni de la anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024.
Era momentul în care noii parlamentari își luau în primire mandatele de legiuitori.
AUR a obținut 18% în Camera Deputaților și tot atât la Senat.
În dreapta lui Simion, cu brațele încrucișate pe piept și privirea în pământ, era Gigi Becali, proaspăt reales ca deputat, de această dată din partea AUR. Omul de afaceri fusese prima oară ales în Parlament în 2012, din partea Partidului Național Liberal (PNL).
În repetate rânduri, Becali s-a pronunțat împotriva unor alianțe cu Partidul Social Democrat (PSD) sau Uniunea Salvați România (USR). Acum tace.
În stânga lui Simion, privind în gol, se afla Petrișor Peiu, liderul grupului AUR din Senat.
„Noi propunem o variantă în care să dăm un Guvern de uniune națională cu premier din partea AUR, domnul Petrişor Peiu”, continuă Simion.
Decizia anunțată de el a fost luată în aceeași zi în Consiliul Național de Conducere al Alianței.
„Trebuie să convingem partide sau parlamentari, să intrăm iarăși într-o logică democratică. Nu trebuie să ne împăcăm cu toată lumea, nu trebuie să avem aceeași ideologie, dar putem sta la aceeași masă și să agreăm, împreună cu alte partide, o formulă prin care revenim la cadrul legal și constituțional”, a explicat Simion cum vede soluția constituirii noului guvern din care să facă parte și AUR.
Întrebat cu ce partide ar sta la masa acestor negocieri, liderul AUR a răspuns: „Cu toate partidele și cu toți parlamentarii. Nu este un moment de a arunca condiții”.
Matematica îi crea la acel moment probleme: 63 de voturi (dintre cele 331) în Camera Deputaților și 28 (din 134) la Senat. În total, doar 91 și, chiar dacă bătea palma cu Partidul Oamenilor Tineri (24 de deputați și 7 senatori) și SOS România (28 de deputați și 12 senatori), ar fi ajuns abia la 162 de parlamentari.
Cu 72 mai puțini decât minimul necesar. Motiv pentru care Simion și AUR se arătau deschiși către „toate partidele și toți parlamentarii”.
Cel puțin declarativ, reciproca PSD – PNL – USR – UDMR – minorități nu era valabilă.
„Am fost omul politic cel mai atacat de domnul Simion. Cum să fac blat cu un asemenea personaj?!”, spunea Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la prezidențiale, pe 30 octombrie 2024, la televiziunea Antena 3 CNN.
Două săptămâni mai târziu, era și mai ferm. „Am spus foarte clar că nu mai există nici o relaţie politică între PSD şi AUR. Ce vreţi mai mult? Să-mi tai un picior, ca să vă demonstrez?”, a răspuns Ciolacu în conferința de presă din 11 noiembrie 2024, care a urmat unei întâlniri cu fermierii din judeţul Teleorman.
Întrebat dacă liberalii iau în calcul să încheie vreo alianţă, coaliţie de guvernare sau orice altă formă de colaborare cu AUR, președintele PNL de la acel moment, Nicolae Ciucă, declara pe 12 decembrie că toate discuțiile nu au privit partidele extremiste.
„În tot ceea ce am discutat ca posibil construct politic nu am luat în calcul partidele extremiste. Sub nicio formă”, spunea Ciucă la Digi24.
Alianțele AUR - PSD din țară: Prahova, Iași, Bacău, Suceava, Vrancea
Disponibilitatea AUR din 19 decembrie 2024 de a discuta cu toate formațiunile politice și toți parlamentarii poate părea ciudată în contextul în care, cu doar zece zile înainte, Simion publica pe Facebook următoarea postare:
„Noi nu vrem cu PSD și USR. Ei sunt pierzătorii acestor alegeri și autorii loviturii de stat de vineri. Noi facem alianță doar cu românii, după ce este ales DEMOCRATIC noul președinte”, scria Simion pe 9 decembrie.
O zi mai târziu, pe 10 decembrie 2024, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean Prahova, inginerul Daniel Mario Soare (59 de ani, PSD) și jurnalistul Vlad Călin Dumitrescu Ferentz (37 de ani, AUR) erau aleși vicepreședinți ai administrației județene.
AUR are doar cinci din cele 36 de mandate, în vreme ce PSD are 13. Social-democrații puteau forma o alianță cu partenerii de guvernare, cei de la PNL având tot 13 mandate. Nu au făcut-o.
Pe 12 decembrie 2024, în Consiliul Județean Suceava, cei 17 consilieri PSD și patru de la AUR își împărțeau funcțiile în consiliile de administrație și adunările generale ale acționarilor din mai multe instituții subordonate. Cei 15 consilieri liberali nu au avut propuneri și s-au abținut în timpul votului.
Pe 16 decembrie 2024, Roxana Magdalena Necula (PSD) era aleasă viceprimar în municipiul Iași.
Necula era votată de 17 consilieri locali de la AUR, PSD, PNL și PMP. AUR are doar patru din cei 27 de consilieri locali, sub PNL (7 consilieri), Alianța Dreapta Unită (7 consilieri de la USR – PMP - FD) și PSD (6 consilieri).
Doi din cei patru consilieri AUR au fost aleși în conducerea a două din cele nouă comisii de specialitate din Consiliul Local Iași: Comisia pentru amenajarea teritoriului și urbanism (președinte AUR) și Comisia pentru administrarea serviciilor publice (secretar AUR).
Pe 17 decembrie 2024, social-democrații și reprezentanții AUR băteau palma la conducerea Consiliului Județean Bacău. Vicepreședinți au fost aleși Vasile Isvoran (PSD) și Gelu Mărgină (AUR). PSD, care conduce Consiliul Județean din 1990, are cele mai multe mandate (15), iar PNL – 12. AUR are doar cinci, în timp ce PMP și USR - câte doi consilieri.
Pe 19 decembrie, urma înțelegerea din Vrancea, unde AUR, cu doar trei consilieri județeni (din 32) câștiga un post de vicepreședinte, cu sprijinul PSD (13 consilieri).
„Consider că o reconstrucţie, nu doar judeţeană, trebuie făcută şi la nivel naţional şi o abordare la maniera asta pragmatică de a înţelege că interesul nostru de dezvoltare este ombilical legat de unirea noastră ca oameni, ca politicieni şi demnitari”, motiva inițiativa președintele CJ Vrancea, Nicușor Halici, care este şi liderul judeţean al PSD.
„Coaliţia PSD - AUR s-a constituit deja la Mehedinţi! Cu ajutorul auriştilor, PSD şi-a votat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi! Aladine, Aladine cum vine asta? Ca să nu mai vorbim şi de faptul că la Tâmna ai stat cot la cot cu liderul AUR Mehedinţi, Koler”, spunea fostul ministru liberal Virgil Popescu într-o postare pe Facebook pe 31 octombrie 2024.
Destinatarul era social-democratul Aladin Georgescu, președintele CJ Mehedinți.
PSD a mai făcut alianță cu AUR în Costinești, în județul Constanța. Viceprimar în comuna condusă de Jeanu Dorin Dumitru (PSD) a fost ales Călin Mugurel Radu (AUR). Gruparea pe care Radu o reprezintă a obținut doar trei mandate, restul fiind împărțite între PSD (cinci) și PNL (tot cinci).
Înțelegeri pe funcții în plan local între PSD și AUR au mai avut loc în primării din Sibiu, Teleorman sau Gorj, de exemplu.
Alianțele AUR – PNL sau USR
Nici liberalii nu s-au ferit să bată palma cu aleșii de la AUR.
Viceprimarul din Roman, Leonard Achiriloaei (PNL), a fost instalat în funcție cu sprijinul celor doi consilieri locali AUR și al reprezentantului SOS România, conform Roman TV.
Și la Slatina, în județul Olt, se năștea o alianță cu „extremiștii”.
„Pentru a doua poziție de viceprimar, am oferit acest post partidului AUR, cu care mi-aș dori să fac majoritate în actualul Consiliu Local”, spunea Mario De Mezzo, primarul Slatinei, în noiembrie.
„Majoritatea pe care eu o doresc în Consiliul Local este formată din cei nouă consilieri pe care Partidul Național Liberal îi are și cei doi consilieri AUR, astfel încât să avem majoritate clară pentru proiectele de hotărâre de consiliu”, continua el.
Pe 27 noiembrie 2024, Slatina avea doi viceprimari noi: liberalul Valentin Mihalache și Mădălina Văle (AUR).
În Consiliul Județului Maramureș. unde președinte este Gabriel-Valer Zetea (PSD), AUR are un vicepreședinte, pe Darius Pop, iar USR, cel de-al doilea, pe Vlad Emanuel Duruș. La alegerile de anul trecut, PSD a obținut în acest județ 15 mandate, urmat de PNL - 12, Alianța USR - PMP - 3, AUR - 2 consilieri și UDMR - 2 consilieri.
Prezența AUR în administrațiile locale
Dacă în 2020 prezența reprezentanților AUR în administrația locală era timidă (doar trei primari și 79 de consilieri locali), lucrurile s-au schimbat de anul trecut.
La alegerile din 2024, cei de la AUR au obținut în întreaga țară 30 de mandate de primari (din 3.176 de localități), 3.527 posturi de consilieri locali (din 39.900) și 159 de locuri de consilieri județeni (din 1.340).
În Parlament sunt 63 de deputați (din 331) și 28 de senatori (din 134).
Gruparea are și șase europarlamentari (din 33, cât are România).
Blat PSD – AUR la alegerile prezidențiale?
„Eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Și mi-a zis: «Măi, nea Gigi, haide să îl băgăm pe Simion în turul doi». Am zis bine, hai să îl băgăm. A zis acum vreo lună jumate”, declara Gigi Becali, în prezent deputat AUR, la Realitatea TV, în octombrie 2024.
Patronul echipei de fotbal FCSB părea să confirme acuzațiile referitoare la un eventual blat PSD - AUR la alegerile prezidențiale.
În noiembrie, premierul Marcel Ciolacu, președinte PSD și candidat prezidențial al partidului, era întrebat, la Antena 3, dacă există „un blat” între PSD şi AUR în ceea ce privește scrutinul prezidențial.
„De ce să-i dau eu votul la Simion? Care este logica?”, se întreba retoric Ciolacu.
Răspunsul i-l dădea Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș, la câteva zile după încheierea primului tur al alegerilor și necalificarea lui Ciolacu în al doilea tur.
„Îți amintești când tu spuneai la partid să nu îi dea nimeni voturi lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să știi că toți i-am dat! Ascultăm și nu judecăm”, i-a transmis Simonis lui Ciolacu într-un videoclip pe TikTok.
Deși ulterior cei doi au negat, informația a fost reluată de primarul Buzăului, Constantin Toma, în această săptămână.
„Am fost puși să dăm voturi pentru George Simion în noiembrie 2024, așa este, trebuie să o spunem! Ciolacu putea să fie acum președinte”, a declarat Toma, lider PSD, la Digi24.
Explicațiile AUR referitoare la colaborările cu PSD și PNL
În decembrie, când abia începeau colaborările din teritoriu dintre AUR și social - democrații sau liberalii, Europa Liberă a vorbit cu Mariu Lulea, vicepreședinte și cofondator AUR.
Întrebat cum explică această relație, din moment ce se poziționează verbal împotriva celor două grupări, Lulea a spus că e dreptul Alianței să o facă.
„La nivel de teritoriu, AUR are niște drepturi, așa cum avem și aici, în Parlamentul de la București. Cetățenii, când au votat în Iași, Bacău, Timișoara, aleși locali (AUR, n.r.), se așteaptă ca acești locali să se implice în administrația publică locală, ceea ce ne dorim și noi. Aceste voturi sunt ale partidului AUR. De aceea, de fiecare dată când vom putea să punem un viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean, care să se lupte pentru români, vom face acest lucru”, a declarat Lulea.
Întrebat cu de este frecventabil PSD în teritoriu, dar criticabil de către liderii AUR, mai ales în Parlament, fondatorul AUR a spus că sunt dispuși la negocieri.
„Nu am zis că sunt frecventabili, noi ne ducem acolo (în Consiliile Județene sau Locale, n.r.) să apărăm interesele românilor. Nu avem majorități făcute, nu avem alianțe făcute cu cineva de acolo. Există niște majorități care se stabilesc prin discuții și negocieri, așa cum se pute și aici în Parlament, când se fac comisiile. Noi ne întâlnim cu cei de la PSD, de la PNL și se discută împreună. Cine ia o comisie, cine cealaltă? Asta se întâmplă și la nivelul la nivel local și județean”, a explicat vicepreședintele AUR.
Întrebat cum putea obține AUR posturile fără o colaborare locală cu PSD, în contextul în care în județele unde a obținut vicepreședinți de CJ, de exemplu, are doar câțiva consilieri, Lulea a spus că este o întrebare tendențioasă.
„Dumneavoastră faceți o afirmație în fals. Pentru ce? În fiecare județ nu există, o să spunem o alianță sau vreo înțelegere cu PSD. Sunt județe în care conducerea este asigurată de către PNL, în alte județe este asigurată de către PSD, iar noi vrem să punem vicepreședinți de consilii județene și viceprimari, și deja am început acest demers, în toate localitățile. Nu ne interesează cine conduce acest județ sau acea localitate. Deci este o afirmație tendențioasă, cea pe care o faceți”
Europa Liberă l-a contactat săptămâna aceasta în repetate rânduri în vederea unui nou punct de vedere pe vicepreședintele și cofondatorul AUR, Marius Dorin Lulea. Nu am obținut o reacție nouă. Vom publica poziția partidului, în momentul în care o vom obține.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.