Sâmbătă, 10 mai, pe pagina de Facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța” au apărut mai multe printscreen-uri cu mesaje atribuite unor angajați ai grupului de firme UMB – cel mai mare constructor de autostrăzi din România – care ar fi fost anunțați că lucrările pe șantierele companiei de pe autostrăzile A3 (autostrada Transilvania) și A8 vor fi întrerupte, din cauza unui blocaj financiar.
Îngrijorările au vizat și lucrările de pe autostrada A7 Ploiești - Siret, finanțată din fonduri PNRR pe distanța Ploiești - Pașcani (321 km), unde UMB are în lucru peste 170 km, între Focșani și Pașcani.
Deși astfel de pauze de o săptămână sunt practicate constant de către UMB – pe sistemul trei săptămâni de lucru, o săptămână liberă – vacanța ar fi fost decalată, de această dată. Nu ar fi fost plătite, de către CNAIR, lucrări efectuate, iar oamenilor nu li s-ar fi comunicat când vor reveni la lucru. Mai mult, șoferii nu și-ar fi primit diurnele, potrivit postărilor de pe pagina amintită, dedicată monitorizării proiectelor de infrastructură.
La o zi distanță, duminică, 11 mai, conducerea Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a confirmat că există o întrerupere a lucrărilor, care ar reprezenta, însă, pauza de o săptămână practicată în mod regulat de către constructor. Nu a menționat de ce a fost decalată.
Luni, 12 mai, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a catalogat informația apărută pe pagina de Facebook drept falsă și a transmis că, în urma a două discuții cu patronul UMB, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a reieșit că nu există niciun blocaj pe șantierele acestuia.
„Cei care cunosc activitatea UMB știu că au următorul calendar: trei săptămâni lucrează, o săptămână pauză. Săptămâna aceasta se lucrează, poate săptămâna viitoare e săptămâna pauză, dar nu e niciun fel de recalibrare”, a declarat Sorin Grindeanu, luni, 12 mai.
A adăugat că „UMB are 7.000 de oameni pe șantierele din țară, în acest moment.”
El a subliniat că bugetul pe acest an pentru proiectele de autostrăzi e asigurat, însă viitorul ministru al Transporturilor va trebui, obligatoriu, să facă ajustările financiare care se vor impune pe parcursul anului. Altfel, unele șantiere chiar ar putea ajunge să fie închise.
Grupul de firme al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu este de departe cel mai mare constructor de autostrăzi din România. Are 300 de kilometri de drumuri rapide contractate de la CNAIR, în valoare de peste 4 miliarde de euro.
La acestea se adaugă un contract de 1,2 miliarde de euro cu Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) pe A8 Târgu-Mureș-Iași-Ungheni și un alt contract atribuit, dar nesemnat, încă, pe aceeași autostradă.
Informația care a agitat apele
„Avem și confirmarea oficială din interiorul UMB: nu s-au plătit facturile pe lucrările executate și predate către CNAIR; nu s-au plătit diurnele către șoferi”, a transmis administratorul paginii de Facebook Drum Expres Focșani-Brăila în seara zilei de sâmbătă, 10 mai.
Postarea era însoțită de printscreen-uri (capturi de ecran) cu mesaje ale angajaților din care reieșeau informațiile postate. Salariații își exprimau și temerile legate de dacă/cum vor continua lucrările pe autostrada A7.
„Am înțeles că (patronul UMB, n.r.) a dat ordine să nu se mai facă achiziții de materiale de niciun fel, economie maximă, și se zvonește că ne-ar da o mini-vacanță de două-trei săptămi, sperăm să nu fie mai lungă”, era unul din mesaje.
Duminică dimineață, pe aceeași pagină a fost publicată o informație care a inflamat și mai mult spirititele: UMB ar fi urmat să închidă șantierul de pe Autostrada A8 începând din această săptămână; ba mai mult, și cele două șantiere de pe A3 (de pe autostrada Transilvania). Atât lucrările de pe A8 cât și de pe A3 sunt finanțate prin PNRR.
Pe A8 Târgu-Mureș-Iași-Ungheni, UMB lucrează la lotul de aproape 30 de kilometri între Leghin și Târgu-Neamț, lucrările fiind la stadiul de sub 5%.
Postarea a fost de asemenea însoțită de printscreen-uri atribuite unor angajați ai companiei. A generat peste 300 de comentarii.
„Știu că s-a încetat orice plată... nu se mai fac comenzi ....s-a blocat tot financiar. Pe A8 li s-a spus că vor întra mai devreme cu o săptămână în vacanță (sâmbătă) pe termen nedeterminat (vacanta era o saptămână). La Cluj (pe autostrada Transilvania, n.r.) la fel... La Săbaoani (pe A7, n.r.) la fel. Diurne neplătite la soferi (care se făcea miercurea ...maxim joia ). Vom vedea săptămâna viitoare ce se va întâmpla... fiind pe 15 zi de salarii”, preciza un mesaj.
Într-o altă captură de ecran, un alt angajat anunța că „și la Cluj au fost anunțați muncitorii că vor intra în liber săptămâna viitoare și nu se știe pe ce perioadă.”
În zona Clujului, UMB lucrează la două loturi a autostrăzii Transilvania, parte a A3.
Într-un comentariu la postare, administratorul paginii de Facebook a transmis că „singurul șantier pe care deocamdată se va continua, va fi A1 Lugoj-Deva, lotul urșilor.”
CNAIR și Sorin Grindeanu au dezmințit, ca false, informațiile
Informațiile publicate pe pagina Drum Expres au fost preluate și de unele publicații.
Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le-a dezmințit. „UMB intră în pauză programată de o săptămână. Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni. Deci nu este nimic excepțional în această situație”, a transmis CNAIR, conform ziare.com.
Compania a adăugat, pe de altă parte, că „este normal că toți constructorii să fie preocupați de asigurarea fluxurilor financiare care le permit continuarea activității în viitor”. Fluxurile financiare sunt asigurate atât din fonduri UE, cât și la buget, a mai explicat compania de drumuri.
Contactat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, spune că „cineva, nu se știe cine și de ce, a încercat să inducă ideea că ar abandona șantierele”.
Ministrul Sorin Grindeanu a catalogat, la rândul său, drept fake news informația, într-o conferință de presă de semnare a contractului pentru un tronson al centurii metropolitane a Clujului.
Spune că a discutat și duminică, și luni, cu omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și că acesta l-a asigurat că nu există niciun blocaj pe șantierele UMB și că „își dorește în continuare să meargă lucrurile în același ritm, să existe finanțări pentru toate proiectele și să continue lucrurile ca până acum”.
Au revenit asupra informațiilor
Luni după-amiază, pagina care a lansat informația cu privire la posibilul blocaj de pe șantierele UMB a anunțat, adăugând din nou un mesaj de tip printscreen, că „s-a rezolvat și cu diurnele și cu săptămâna de pauză.”
Administratorul paginii de Facebok a reamintit pentru Europa Liberă că inclusiv CNAIR a recunoscut că acesta era planul initial al UMB.
Pe de altă parte, pe pagină a fost publicată luni o altă postare însoțită de o captură de ecran din care reiese că în rândul subcontractorilor constructorului ar exista întârzieri de plăți și că acesta i-ar fi anunțat să își sisteze activitatea, în condițiile în care PNRR-ul (din care sunt finanțate lucrările UMB pe A7, A8 și autostrada Transilvania) ar urma să fie renegociat de către România.
Europa Liberă a transmis, prin email, o solicitare de lămuriri din partea UMB și a încercat să contacteze, telefonic, compania, dar nu am primit încă un răspuns.
Grindeanu: Sunt bani pentru autostrăzi pe anul acesta, dar trebuie să rămână prioritate
Proiectele de autostrăzi din România au suficienți bani alocați în bugetul pe acest an, a spus, luni, 12 mai, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
A subliniat că, față de acum aproximativ trei ani, alocarea bugetară a ministerului - principalul beneficiar al fondurilor structurale ale României, în perioada 2021-2027, cu finanțare de peste 9 miliarde de euro (din care jumătate fonduri nerambursabile) - a crescut de la 14 miliarde de lei (2,8 miliarde de euro) anual, la circa 43 de miliarde de lei (8,6 miliarde de euro) anual.
Pe de altă parte, el a explicat că, din practica anterioară, reiese că la rectificarea bugetară de la final de vară - toamnă, sumele prevăzute vor trebui ajustate, întrucât „un șantier nu e o farmacie și unele lucruri pe care le previzionezi s-ar putea să nu meargă la fel de bine, iar altele, da”.
Viitorul ministru al Transporturilor va trebui „să aibă ca principală preocupare finanțarea acestor proiecte”, a adăugat el.
„Acum sumele sunt suficiente, până la finalul anului; s-ar putea să mai fie nevoie de reglaje la finalul anului; dar în mod sigur în august va trebui lucrat la subcapitole (de finanțare, n.r.), 100%. Trebuie să fie o preocupare a viitorului ministru.”
Grindeanu a adăugat că „dacă nu va avea această preocupare și nu va regla foarte bine aceste cheltuieli și vom avea șantiere care se vor închide.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.