Între timp, Ucraina a atacat Moscova cu drone pentru a treia noapte consecutivă, pe 6 și 7 mai. Capitala rusă este vizată cu câteva zile înainte de parada militară care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Nu sunt informații că vreo persoană ar fi fost rănită.
La Kiev, resturile căzute de la dronele distruse au provocat incendii în apartamente și clădiri din trei districte, a declarat administrația militară ucraineană pe rețelele sociale.
O dronă rusească a ucis două persoane și a rănit alte șase, inclusiv patru copii, a transmis Serviciul de urgență de stat.
Rusia a lansat patru rachete balistice și 142 de drone în cursul nopții, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în postări pe rețelele sociale.
Pe de altă parte, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că unitățile ruse de apărare aeriană au distrus cel puțin 14 drone ucrainene după ora locală 22:00, pe 6 mai.
Oficialii ruși au declarat că dronele ucrainene au fost distruse în timp ce se apropiau de Moscova, ale cărei aeroporturi cheie au rămas nefuncționale în cea mai mare parte a nopții de marți spre miercuri.
Atacul cu drone al Ucrainei asupra Moscovei are loc în timp ce capitala rusă se pregătește de sărbătorirea Zilei Victoriei, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a capitulării naziștilor și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.
Kremlinul vrea trei zile de încetare a focului
Președintele rus Vladimir Putin, care se așteaptă să îl găzduiască pe președintele chinez Xi Jinping și pe liderii mai multor alte națiuni la parada din 9 mai din Piața Roșie, a anunțat la sfârșitul lunii trecute că Rusia va înceta focul timp de 72 de ore în perioada 8-10 mai și a cerut Kievului să facă același lucru.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat măsura drept o manevră propagandistică inutilă și a declarat că Rusia ar trebui să accepte o încetare a focului necondiționată pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, în conformitate cu o propunere a SUA lansată în martie. Ucraina a fost de acord cu această propunere, dar Rusia nu.
Kremlinul a declarat pe 6 mai că intenționează să continue armistițiul de trei zile, dar că va răspunde „imediat” dacă Ucraina lansează un atac.
Atacurile aeriene și luptele grele continuă în ciuda eforturilor președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului, care a ucis zeci de mii de soldați de ambele părți și un număr tot mai mare de civili ucraineni de când Putin a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Rusia controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, iar membrii administrației Trump au sugerat că Kievul ar trebui să cedeze unele teritorii Rusiei dacă dorește pacea.
Pe fondul diplomației privind o posibilă încetare a focului, înalți oficiali ruși au declarat că un plan de pace trebuie să includă, printre altele, recunoașterea faptului că patru regiuni din Ucraina continentală pe care Moscova le revendică ca fiind ale sale – inclusiv părți pe care Kievul încă le controlează – sunt rusești.
Într-un interviu acordat BBC, care a fost înregistrat pe 5 mai și publicat pe 7 mai, predecesorul lui Trump, Joe Biden, a declarat că presiunile asupra Ucrainei pentru a ceda teritorii în numele păcii reprezintă „împăcarea din zilele noastre”.
Referindu-se la Putin, Biden a sugerat că acesta dorește să controleze Ucraina și a spus că „oricine crede că se va opri este pur și simplu naiv”.
Casa Albă nu a comentat imediat remarcile lui Biden.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.