Elias Rodriguez, în vârstă de 31 de ani, este acuzat că a deschis focul asupra unui grup de persoane miercuri seara, după ce aceștia părăsiseră un eveniment destinat tinerilor profesioniști și diplomaților, organizat de Comitetul Evreiesc American, o organizație care luptă împotriva antisemitismului și sprijină Israelul, scrie Reuters.
Rodriguez le-a spus polițiștilor de la fața locului că atacul său a fost motivat de războiul Israelului din Fâșia Gaza.
„Am făcut-o pentru Palestina, am făcut-o pentru Gaza”, a spus el, conform actelor de acuzare. Martorii au relatat că l-au auzit strigând „Eliberați Palestina” după ce a fost reținut.
Pe lângă cele două capete de acuzare pentru crimă de gradul întâi, Rodriguez a fost acuzat de omor al unor oficiali străini, cauzarea decesului cu o armă de foc și folosirea unei arme de foc într-o crimă violentă.
Procurorul general interimar al SUA, Jeanine Pirro, numită recent de președintele Donald Trump, a declarat într-o conferință de presă că dosarul împotriva lui Rodriguez este „eligibil pentru pedeapsa cu moartea”.
„Vom continua să investigăm acest caz ca pe o crimă motivată de ură și ca pe un act de terorism”, a spus Pirro.
Anterior, procurorii au declarat că, cel mai probabil, atacatorul a acționat singur.
Cele două victime ucise au fost identificate ca Yaron Lischinsky (30 de ani) și Sarah Lynn Milgrim (26 de ani), un cuplu tânăr care urma să se logodească.
Prietenii și membrii organizațiilor în care activau au declarat că cei doi erau dedicați construirii de punți între arabi și evrei, în speranța de a pune capăt conflictelor sângeroase din Orientul Mijlociu.
După atac, ambasadele Israelului din întreaga lume și-au întărit imediat măsurile de securitate.
Posibil manifest politic
FBI-ul și poliția analizează în prezent acțiunile, mesajele și afilieri politice ale suspectului.
Adjunctul directorului FBI, Dan Bongino, a declarat pe rețelele sociale că agenția este „la curent cu anumite scrieri presupus redactate de suspect” și va oferi în curând actualizări privind autenticitatea acestora.
Se pare că Bongino se referea la un manifest semnat cu numele lui Rodriguez, postat pe un cont anonim X miercuri seară, chiar înainte de atac.
Documentul, intitulat „Escaladare pentru Gaza, adu războiul acasă”, condamnă uciderea de zeci de mii de palestinieni de către Israel de la atacurile Hamas din octombrie 2023 și discută moralitatea acțiunii „înarmate”.
„Atrocitățile comise de israelieni împotriva Palestinei sfidează descrierea și cuantificarea”, mai arată mesajul respectiv.
Antecedentele suspectului
Rodriguez a fost anterior implicat într-un grup de extremă stânga din Chicago, Partidul pentru Socialism și Eliberare, potrivit unei postări a grupului pe rețeaua X.
Grupul a precizat însă că legătura sa cu Rodriguez s-a încheiat în 2017 și că nu a mai avut contact cu el de peste șapte ani.
„Nu avem nicio legătură cu acest atac și nu îl susținem”, a transmis organizația.
De asemenea, un raport local din 2018 îl identifica pe Rodriguez ca membru al filialei din Chicago a unui grup numit ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism), cunoscut pentru organizarea de proteste în solidaritate cu palestinienii.
În momentul arestării, Rodriguez lucra la organizația nonprofit din domeniul sănătății American Osteopathic Information Association, care a emis un comunicat exprimându-și compasiunea pentru victime. El mai lucrase ca cercetător de istorie orală pentru The History Makers și ca redactor de conținut pentru firme de tehnologie.
Rodriguez s-a născut și a crescut în Chicago și a absolvit Universitatea din Illinois Chicago în 2018 cu o diplomă în limba engleză.
Detaliile atacului
Conform informațiilor publicate de FBI, suspectul a zburat din Chicago în zona Washington marți. Miercuri seara, a fost văzut plimbându-se în fața muzeului, aflat la aproximativ doi kilometri de Casa Albă, cu puțin timp înainte de împușcături.
Imaginile video de supraveghere îl arată pe Rodriguez trăgând mai multe focuri asupra lui Lischinsky și Milgrim.
El apare de asemenea pe filmări în momentul în care trage din nou asupra victimelor căzute la pământ, inclusiv în momentul în care Milgrim a încercat să se târască și să se ridice, conform plângerii FBI. Atacatorul a făcut pauză pentru a reîncărca, apoi a tras din nou.
Ulterior, și-a aruncat arma, a intrat în muzeu și a fost arestat acolo după ce s-a identificat drept autorul atacului, scoțând o eșarfă roșie în stil palestinian.
Anchetatorii au găsit la fața locului un pistol de 9 mm cumpărat în Illinois în urmă cu cinci ani, 21 de cartușe trase și un încărcător, conform documentului acuzării.
Reacții de condamnare
Președintele SUA, Donald Trump, a condamnat atacul și l-a descris ca pe unul antisemit.
„Aceste crime îngrozitoare din D.C., bazate evident pe antisemitism, trebuie să înceteze ACUM!” a scris el pe Truth Social. „Ura și radicalismul nu își au locul în SUA”.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că „inima îi plânge pentru familiile victimelor, ale căror vieți au fost curmate într-o clipă de un criminal antisemit abominabil”.
„Suntem martorii costului teribil al antisemitismului și al incitării sălbatice împotriva Statului Israel”, a spus el pe X, adăugând că „ambele trebuie combătute cu toată forța”.
Oficialii israelieni au dat vina pe țările europene care critică Israelul pentru războiul din Gaza pentru că promovează astfel antisemitismul.
Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, susține că există „o linie directă care leagă incitarea antisemită și anti-israeliană la această crimă”.
„Această incitare este făcută și de lideri și oficiali din multe țări și organizații internaționale, în special din Europa”, a spus ministrul israelian.
În replică, Ministerul francez de Externe a numit acuzația diplomatului israelian drept „complet scandaloasă și complet nejustificată”.
De altfel, liderii europeni au condamnat ferm atacul din Washington.
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat că „ura, extremismul și antisemitismul nu au loc și nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre”, iar cancelarul german Friedrich Merz a condamnat actul drept „odios” și antisemit.
Ministrul britanic de Externe, David Lammy, s-a declarat „îngrozit” și a condamnat crima, iar șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a vorbit despre „un act odios de barbarie antisemită”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.