Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat că trimite Corpul de Control la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
Ce a spus exact ministrul Energiei la Antena3?
„Eram săptămâna trecută la birou, ce-i drept la final de program, semnam mapa și am avut curiozitatea să văd care sunt acei indicatori de performanță. Și când am văzut că își ating indicatorii de performanță cei din Consiliul de Administrație dacă cei din companie fac cursuri de formare profesională în timpul anului și dacă e o femeie în board-ul de conducere de al companiei, automat o să își încaseze sumele, nu știu exact cât e, câteva mii de lei...”, a povestit ministrul, la Antena3 CNN.
După intervenția moderatoarei, care a afirmat că indemnizația celor din conducere e de 56.000 de lei net lunar, fără a o contrazice, ministrul a continuat și a dezvăluit și despre ce companie e vorba.
„E o companie pe care am descoperit-o și eu când am ajuns la minister. Ideea companiei e una deșteaptă, dar modul în care a fost optimizată, cred că lasă de dorit. Concret, e un lucru foarte simplu: gestionează un fond de investiții în energie de aproximatv 100 de milioane de euro, care pot fi folosiți mai departe pentru a-i investi punctual, împreună cu băncile, în proiecte de energie. Sunt nemulțumit de cum arată și am trimis Corpul de Control”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
Problema este că, după câte se pare, declarațiile ministrului cuprind unele inexactități, iar unele dintre acestea au fost multiplicate, uneori exagerate, în presă.
SAPE, adică Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie, nu mai are Consiliu de Administrație, așa cum a susținut ministrul, din 2018. Din acel moment, compania e condusă în așa-numitul sistem dualist. Conducerea companiei e asigurată de un Directorat și de un Consiliu de Supraveghere.
Ce spune compania SAPE?
Europa Liberă a cerut lămuriri la SAPE și a stat de vorbă cu Dumitru Nancu, membru în Comitetul de Supraveghere. El susține că are o indemnizație fixă, lunară, de 13.000 de lei (net).
Indemnizații mai mari s-au plătit până anul trecut, când exista și o componentă variabilă care, între timp, a dispărut.
În urma declarațiilor ministrului Bogdan Ivan, Dumitru Nancu a trimis și un punct de vedere al companiei.
„Referitor la știrile apărute în ultimele zile pe subiectul «beneficiilor într-o companie de stat: spor de femeie și la bărbați», în vederea corectei informări a opiniei publice, informația privind existența unui așa-zis «spor de femeie» este eronată.
Compania nu a acordat niciodată, și nu acordă în prezent, niciun fel de sporuri de această natură, dar nici alte sporuri. Nu există în regulamentul intern, în politica de salarizare sau în niciun alt act oficial al companiei vreo prevedere care să susțină plata unor astfel de beneficii salariale”, se arată în răspunsul pentru Europa Liberă.
Confuzia pare să fi fost generată de o interpretare greșită a unui indicator de performanță, susțin reprezentanții SAPE.
Ei susțin în comunicatul respectiv, că oficialii din AMEPIP, autoritatea care supervizează compania, „în urma procesului de stabilire a indicatorilor de performanță financiari și nefinanciari” au inclus și un indicator privind diversitatea de gen în structurile de conducere”, că acesta se regăsește în mai multe companii de stat și că nu generează automat beneficii.
SAPE adaugă că în acest moment compania are o conducere interimară și că pentru membrii ei nu există „niciun sistem de bonificare”.
Cine conduce SAPE?
Conducerea SAPE a fost zguduită în primăvara lui 2025. Doi dintre membrii directoratului, Bogdan Nicolae Stănescu și Luiza Marian au fost demiși.
Destituirea lor a venit după raport al Curții de Conturi care a scos la iveală un prejudiciu de peste 72 de milioane de lei, în mandatul lor, după achiziția unor măști. Curtea de Conturi a sesizat DNA.
Bogdan Stănescu a fost șef la SAPE timp de aproape șase ani, cu venituri mai mult decât substanțiale. În 2023, de exemplu, pentru funcția de președinte al Directoratului, Stănescu a câștigat 676.000 de lei, iar în 2024 - 567.000 de lei. Sumele sunt nete.
În paralel, Bogdan Stănescu a avut și alte funcții în diverse companii ale statului - membru în Consiliile de Administrație, consilier de strategie la BNR. În total a încasat, în 2023 de exemplu, 1,1 milioane de lei.
Întrebat de Europa Liberă dacă consideră remunerația primită de la companii de stat echitabilă, Bogdan Stănescu a spus că „acești bani nu provin din bugetul statului, sunt din veniturile companiilor la care am activat, care, de fapt, plătesc bani către bugetul statului, nu invers”.
„Consider că remunerația este echitabilă, raportat la performanțele aduse în acele companii”, a mai spus el.
În 2024, jurnaliștii de la Hotnews au numărat nu mai puțin de 150 de declarații de avere depuse de acesta în ultimii zece ani, obligația legală fiind ca ele să fie aduse la zi.
Și Luiza Marian, celălalt membru demis, avea state vechi în directoratul SAPE. Mai , din ianuarie 2018, și avea atribuții de management și dezvoltare a politicilor strategice ale societății, raportând direct Consiliului de Supraveghere.
În 2023, Luiza Marian a încasat indemnizații anuale de aproximativ 664.000 lei din activitatea în Directoratul SAPE, plus 86.000 lei ca președinte la Titan Power SA și 54.000 lei pentru activitatea în Comitetul de Inițiere a Investițiilor.
În locul lor, după demitere au fost făcute numiri provizorii.
La conducerea directoratului a fost numit mai întâi Alexandru Valeriu Grigore, revocat din funcție pe 4 iunie și înlocuit cu Adrian Foghiș, un apropiat al prim ministrului Ilie Bolojan, fost city manager al Oradiei.
În 2024, acesta a fost în Consiliile de Administrație de la CNAIR și EnergoNuclear.
Celălalt membru în Directorat, numit provizoriu, Andrei Jean Vasile, cadru didactic (Assistant/Associate Professor) la Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Petrol‑Gaze din Ploiești.
Singurul membru al Directoratului SAPE, recrutat conform ordonanței de guvernare corporativă, adică cu respectarea cerințelor europene asumate de România, este Sorin Chiriță - din martie 2024. A declarat venituri de la SAPE, pentru anul trecut, de 264.066 lei, indemnizație de conducere.
Comitetul de supraveghere al SAPE (Consiliul de Supraveghere) este numit direct de acționarul unic – Ministerul Energiei – în Adunările Generale ale Acționarilor. Acesta are mandatele pe 4 ani și, din septembrie 2023, este alcătuit din următorii membri:
- Dumitru Nancu – Președinte al Consiliului de Supraveghere
- Laura-Eugenia Vădan, membru CS
- Alexandru Ștefan Deaconu, membru CS
- Nicolae-Cristian Popovici, membru CS
- Alina Cristina Neagu, membru CS
- Sebastian V. Bodu, membru CS
În 2024, președintele CS a declarat venituri din indemizația de la SAPE de 163.980 lei. Dumitru Bodu, membru al comitetului a declarat că anul trecut a primit 67.000 de lei indemnizație de la SAPE.
Ce este SAPE și cu ce se ocupă?
SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) este o companie de stat fondată în 2013 prin divizarea Electrica, care administrează participațiile minoritare ale statului în companii energetice și dezvoltă proiecte energetice proprii.
- Monitorizează şi implementează obligaţiile rezultate din contractele de privatizare ale Electrica, precum rețele de distribuție și furnizare de energie
- Deține procente minoritare în companii precum Titan Power (67%), PPC Energie, Indra, Reţele Electrice Dobrogea/Banat/Muntenia, Fondul Kazah‑Român
- Deține parcuri eoliene (Horia 7,5 MW și Curcubăta 15 MW) și parcuri fotovoltaice (Dârvari 1 și 2 a câte 5 MW fiecare)
- A inaugurat parcul Dârvari 2 în iulie 2024, completat cu sistem de stocare în baterii de 1 MW
- Derulează proiecte complexe precum centrale pe gaz (CET Titan în București) și hidrocentrala pompaj Tarnița‑LăpușteștiI
Dezvoltă proiecte de stocare în baterii (ex. Dârvari) și tehnologii avansate precum: S.A.P.E. Hydrogen 10 – stocare de energie cu hidrogen verde, finanțat prin PNRR.
Conform organigramei, societatea are 50 de angajați, iar câștigul mediu este de 8.150 de lei.
Europa Liberă a cerut ministrului Bogdan Ivan un punct de vedere, după ce a primit comunicatul de la SAPE. În momentul în care vom primi răspunsul, îl vom publica.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.