Discuția are loc pe fondul unei tensiuni comerciale majore, Donald Trump amenințând cu aplicarea unor tarife vamale de până la 30% pentru bunurile europene, cu efect de afectare severă a comerțului transatlantic. Potrivit unor surse diplomatice, cele două părți au învățat spre un compromis: o rată a taxelor vamale reduse la 15% pentru produsele europene, adică jumătate din cea inițială propusă de Casa Albă, dacă se va ajunge la un acord.
Îți mai recomandăm Summit China-UE. Discuții despre comerț, războiul din Ucraina și climă. Von der Leyen: relațiile bilaterale sunt la „un punct de răscruce”Înaintea întâlnirii, Ursula von der Leyen a declarat pe platforma X (fost Twitter) că a avut „o convorbire telefonică foarte bună cu președintele Trump” și că au convenit „să se întâlnească în Scoția pentru a discuta despre relațiile comerciale transatlantice și cum să le mențină puternice”. La rândul său, Donald Trump a descris-o pe von der Leyen drept „o lideră foarte respectată” și a estimat că există o șansă de 50% să se ajungă la un acord comercial, adăugând că Bruxelles-ul „este nerăbdător să încheie o înțelegere”.
Contextul negocierilor este unul tensionat, cu tarife de până la 50% pentru oțel și aluminiu, 25% pentru automobile și piese de schimb, și un tarif minim de 10% pentru alte bunuri europene exportate în Statele Unite. Trump a amenințat să crească aceste tarife la 30% de la 1 august în lipsa unui acord, ceea ce ar afecta semnificativ comerțul. Pe de altă parte, UE a aprobat un plan de contramăsuri economice în valoare de 93 de miliarde de euro, pentru cazul în care negocierile nu vor avea succes.
Îți mai recomandăm UE anunță posibile represalii comerciale de 72 miliarde de euro împotriva SUA, dacă nu se ajunge la un acord comercialÎn Scoția, echipele negociatorilor americani și europeni s-au reunit pentru discuții intense înainte de întâlnirea directă dintre von der Leyen și Trump. Oficialii americani, reprezentanți prin Jamieson Greer și Howard Lutnick, împreună cu comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, au căutat să finalizeze detaliile unui acord care să evite escaladarea conflictului comercial.
Deși un acord cu taxe vamale de 15% nu este ideal pentru Europa, unde obiectivul inițial a fost eliminarea completă a tarifelor pentru toate produsele industriale, acesta ar însemna totuși evitarea impactului unui tarif mult mai mare și a unor tensiuni prelungite care afectează profiturile companiilor europene. Pentru administrația Trump, acest acord ar reprezenta cel mai mare pact comercial încheiat până acum, cu o valoare superioară celui semnat recent cu Japonia în valoare de 550 de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, unele aspecte rămân în continuare neclare, cum ar fi posibila exonerare de tarife sectoriale pentru automobile și produse farmaceutice, sau condițiile referitoare la importurile de oțel și aluminiu, un subiect la care Trump a arătat o poziție rigidă, afirmând că nu are „prea multă marjă de manevră” și că dacă va relaxa condițiile pentru un sector, va trebui să facă la fel pentru toate.
Această întâlnire și eventualul acord sunt extrem de importante atât pentru economia europeană, cât și pentru strategia comercială a Statelor Unite, marcând un moment decisiv în relațiile comerciale transatlantice pe fundalul tensiunilor crescute recente.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.