Linkuri accesibilitate

Summit China-UE. Discuții despre comerț, războiul din Ucraina și climă. Von der Leyen: relațiile bilaterale sunt la „un punct de răscruce”


Președintele Chinei, Xi Jinping (c), s-a întâlnit la Beijing cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (d), și cu președintele Consiliului European, António Costa (s).
Președintele Chinei, Xi Jinping (c), s-a întâlnit la Beijing cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (d), și cu președintele Consiliului European, António Costa (s).

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit la Beijing cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, António Costa, pentru un summit UE-China de o zi. Summitul a avut ca scop reașezarea relațiilor tensionate dintre cele două părți și s-a concentrat asupra dezechilibrelor comerciale, poziția Chinei față de războiul Rusiei în Ucraina și cooperarea în domenii precum clima și inteligența artificială.

Deficitul comercial al UE cu China, care a atins 305,8 miliarde de euro (360 de miliarde de dolari) în 2024, a dominat discuțiile de la Beijing.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la discuții că e nevoie de o „reechilibrare a relației noastre bilaterale”, și a spus că legăturile dintre China și UE sunt la un „punct de inflexiune”. Von der Leyen a cerut „soluții reale” pentru a aborda dezechilibrul comercial între cele două părți.

Ea a solicitat Chinei să ușureze accesul pe piață pentru companiile europene și să relaxeze controalele asupra exporturilor de pământuri rare, care au perturbat, în aprilie 2025, lanțurile de aprovizionare ale industriei auto europene.

China, al doilea cel mai mare partener comercial al UE, se confruntă cu tarife impuse de autoritățile de la Bruxelles pe vehiculele electrice pentru a contracara subvențiile oferite de guvernul de la Beijing producătorilor chinezi.

UE consideră aceste subvenții dezavantajează producătorii europeni și locurile de muncă a aproape 13 milioane de europeni.

Ca răspuns, China a lansat investigații asupra importurilor europene de carne de porc, lactate și coniac și a criticat reglementările UE privind vânzările de echipamente medicale, care exclud firmele chineze de la achizițiile guvernamentale care depășesc valoarea de cinci milioane de euro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că relațiile dintre China și UE se află într-un punct de răscruce.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că relațiile dintre China și UE se află într-un punct de răscruce.

Xi Jinping a cerut UE să își mențină deschise piețele și proiectele de investiții pentru companiile chineze și să evite utilizarea „instrumentelor economice și comerciale restrictive” împotriva Chinei.

Președintele Xi a afirmat despre China că este „un partener critic” pentru Europa, nu un rival sistemic, și a adăugat că interesele comune în comerț, schimbări climatice și echilibru globală ar trebui să prevaleze în relația dintre UE și China.

UE cere Chinei să își folosească influența pentru oprirea războiului din Ucraina

Președintele Consiliului European, António Costa, a cerut Chinei, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să „folosească influența sa asupra Rusiei pentru a respecta Carta ONU” și să pună capăt „războiului de agresiune” al Moscovei.

Oficialii UE s-au arătat în mod repetat îngrijorați de sprijinul tacit al Beijingului pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea a aproximativ 80% din bunurile cu dublă utilizare (civile și militare) pentru efortul de război al Rusiei.

Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a cerut Chinei să pună presiune asupra Rusiei, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a opri războiul din Ucraina.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a cerut Chinei să pună presiune asupra Rusiei, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a opri războiul din Ucraina.

Recent, UE a inclus două bănci chineze într-un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ceea ce a atras critici vehemente din partea Ministerului Comerțului al Chinei, care a promis „măsuri necesare” pentru a proteja interesele companiilor și instituțiilor financiare chineze.

Xi a subliniat necesitatea ca China și Europa să aprofundeze cooperarea și încrederea reciprocă pentru a oferi stabilitate într-un mediu internațional din ce în ce mai complex. El a cerut ambelor părți să lase deoparte diferențele și să caute un teren comun, o expresie frecvent utilizată în relațiile cu UE.

Cooperarea în domeniul climei

În ciuda tensiunilor, ambele părți au transmis că își doresc să aprofundeze cooperarea în domeniul schimbărilor climatice. Costa a semnalat posibilitatea unui „mesaj politic comun puternic” în perspectiva negocierilor ONU privind clima din noiembrie, în Brazilia. Xi a exprimat, de asemenea, dorința Chinei de a intensifica colaborarea în inteligența artificială și schimbările climatice.

Von der Leyen și Costa au menționat în discuții și alte preocupări ale UE legate de atacurile cibernetice și spionajul atribuit Chinei precum și de situația drepturilor omului în Tibet, Hong Kong și Xinjiang. Cu toate acestea, analiștii consideră că progresele concrete pe aceste subiecte sunt puțin probabile, având în vedere pozițiile ferme ale ambelor părți.

Summitul s-a desfășurat pe fondul incertitudinilor financiare globale, al războaielor din Orientul Mijlociu și Ucraina și al amenințării tarifelor americane.

UE încearcă să evite un război comercial cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a amenințat cu tarife de 30%.

În același timp, UE încearcă să își diversifice alianțele și a semnat deja un pact comercial cu Indonezia și a consolidat cooperarea cu Japonia.

Înainte de summit, von der Leyen și Costa au vizitat Tokyo pe 23 iulie, unde au convenit asupra unei „alianțe pentru competitivitate” cu Japonia, inclusiv comerț sporit și eforturi comune pentru securizarea lanțurilor de aprovizionare cu pământuri rare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG