Este a treia zi consecutivă în care angajații de la stat protestează față de reducerea salariului prin plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare, măsură adoptată luni de Guvern.
Executivul a limitat la 300 de lei brut/ lunar acest spor, față de 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut cât era până acum.
Aproximativ 100 de angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) Cluj au declanșat miercuri, 2 iulie, un nou protest, pe fondul nemulțumirilor salariale, ca urmare a reducerii sporurilor de care beneficiau.
Proteste au avut loc și luni și marți, în rândul angajaților ANAF, ai Caselor de Pensii și ai Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității. În ziua adoptării Ordonanței, au protestat inclusiv angajații Ministerului Finanțelor.
„Avem aceeași nemulțumire - reducerea veniturilor. Și o nemulțumire și mai mare datorată faptului că nu se fac, cum au promis, aceste reforme, adică se începe iarăși de jos în sus. Iarăși o nemulțumire, că suntem supuși unei campanii media de defăimare constantă, că noi am fi de vină că a crescut deficitul și că nu se colectează TVA”, a spus, despre protestul de la ANAF Cluj, președintele sindicatului Solidaritatea, care reprezintă sindicate din ANAF și Ministerul Finanțelor, Dorin Modure, citat de Agerpres.
Liderul de sindicat a precizat că aproximativ 100 de persoane au participat la protest, dar speră că prin negocieri cu noul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare.
Digi24 transmite că și la sediul ANF Dolj, din Craiova, peste 200 de angajații au protestat, din nou, timp de o oră. Spun că li se vor reduce considerabil salariile, cu aproximativ 600 de lei net, lucru greu de gestionat în condițiile în care au rate la bancă, pe lângă cheltuielile curente.
Îți mai recomandăm Proteste în București și în țară împotriva ordonanței care plafonează sporul pentru condiții vătămătoareReprezentanți ai sindicaliștilor spun că protestele vor continua și în zilele următoare.
Tot în Craiova proteste au loc și la sediile Serviciului de Gospodărire a Apelor, respectiv la Administrația Bazinală de Apă Jiu, care aparține de Administrația Națională Apele Române.
Și angajații de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Mureș, dar și cei de la ABA Prut-Bârlad, din Iași, au protestat, miercuri.
Angajații ABA Prut-Bârlad reclamă măsuri de austeritate propuse de Guvern, ca reducerea personalului, reorganizarea Administrației Naționale Apele Române, diminuarea drepturilor salariale, diminuarea sporului de condiții vătămătoare, eliminarea sporului de complexitate a muncii și a altor drepturi câștigate în instanță prin hotărâri judecătorești definitive, scrie Agerpres.
Protest în fața Administrației Bazinale de Apă Mureș
Amintim, în paralel cu Ordonanța de reducere a sporurilor pentru condiții vătămătoare, Guvernul pregătește un pachet fiscal care ar urma să includă și creșterea unor taxe, inclusiv TVA.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a precizat că este vorba de o „ordonanţă- trenuleţ”, cu mai multe tipuri de măsuri.
Acestea ar urma să fie stabilite miercuri, într-o întâlnire a Coaliției de guvernare și să fie anunțate joi, 3 iulie, de premierul Ilie Bolojan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI