Actualizare, ora 13:00
Într-o declarație la Digi24, președintele sindicatului Sed Lex, care reprezintă angajații din ANAF și Ministerul Finanțelor, a amenințat că, dacă guvernul nu renunță la măsurile care le afectează salariile, vor „bloca România”.
„Putem să ieșim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea și, atunci, toată România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii”, a declarat președintele Sed Lex.
Vasile Marica a explicat cum ar putea face angajații de la Finanțe acest lucru: „Eventual nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii”, spune el.
„Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituția și ne ducem acasă. Până ajungi la președinte și la premier sunt o mie de indivizi care își dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva și încearcă să rezolve problemele majore.”
Știre inițială
Actul normativ – contestat de marile sindicate din țară – a fost adoptat luni de Guvern și publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial.
Pe lângă plafonarea sporului la 300 de lei net, Ordonanța limitează numărul de zile de concediu suplimentar acordat pentru muncă grea, periculoasă sau vătămătoare la maximum cinci zile lucrătoare, faţă de zece zile, cât era până în prezent.
Măsurile se aplică de la 1 iulie până la sfârşitul anului 2026.
Printre cei care protestează marți se numără angajați ai Ministerul Finanţelor şi ai administraţiilor judeţene ale Agenției Naționale de Administrate Fiscală.
Unii angajați de la Finanțe au mers marți dimineață la biroul noului ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, care a discutat cu ei.
În țară, la proteste participă și funcționari publici de la casele județene de pensii sau ai Apelor Române. În Vrancea și Bacău, de pildă, angajații de la Sistemul de gospodărire a apelor au întrerupt marți activitatea în intervalul 9:00-11:00, a anunțat Blocul Național Sindical (BNS).
„Reducerea sporului de condiții vătămătoare de la 15% din salariul de bază la suma fixă de 300 lei brut lunar, măsură adopt reprezintă o măsură profund inechitabilă şi discriminatorie, care ignoră total specificul at desfășurate în medii cu risc crescut (ape uzate, substanțe periculoase, intemperii severe)”, se arată în scrisoarea de protest a Sindicatului Mureșul Apele Române, citată de HotNews.
Proteste au loc marți și la mai multe instanțe și parchete din București, acolo unde grefierii au ieșit în fața instituțiilor cu foi pe care sunt scrise mesaje împotrive plafonării sporului.
Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) a transmis că sporul pentru condiții grele și vătămătoare era acordat grefierilor în baza unor buletine de expertiză emise de direcțiile de sănătate publică. Sindicaliștii urmează să se întâlnească cu ministrul Justiției, Radu Marinescu.
Limitarea acestui spor la 300 de lei brut/lună, „afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție”, susțin sindicaliștii.
În motivarea ordonanței prin care a fost redus sporul pentru condiții vătămătoare – care anterior era de până la 15% din salariul brut, dar nu mai mult de 1.500 de lei – Guvernul menționează că „aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, menționează Guvernul.
Printre angajații de la stat afectați de măsură se numără magistrați, polițiști, cadre didactice, personal diplomatic, sau din administrațiile publice.
Reprezentanții celor mai importante organizații sindicale din țară amenință cu greve generale.
Simion Hăncescu, de pildă, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că „deschiderea anului școlar va fi în stradă”, sugerând că angații din educație vor intra în grevă.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.