Von der Leyen și Costa au fost invitați de prim-ministra daneză Mette Frederiksen la Aarhus, al doilea oraș ca mărime din Danemarca, unde era programată pentru joi inaugurarea festivă a președinției UE de șase luni a țării scandinave.
Guvernul danez și Comisia Europeană se vor întâlni mai întâi la o sesiune comună la universitate, unde Frederiksen și von der Leyen vor susține ulterior o conferință de presă, informează dpa.
Este planificată de asemenea o vizită la muzeul de artă ARoS împreună cu regele Frederik X și soția sa, regina Mary. Mai târziu, cuplul regal va organiza o recepție pe iahtul regal Dannebrog, înainte de ceremonia oficială de deschidere care va avea loc seara, la Primăria din Aarhus.
Orașul găzduiește, de asemenea, un festival european de stradă cu concerte, dezbateri și mese comune. Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia la începutul lunii.
Sub motto-ul „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, Danemarca spune că intenționează să se concentreze, în următoarele șase luni, în principal asupra problemelor de securitate și a competitivității UE.
După Aarhus, von der Leyen și Costa vor vizita Chișinăul, unde vor participa vineri seară la primul summit UE-R. Moldova, găzduit de președinta Maia Sandu.
Ursula von der Leyen și Maia Sandu la un congres al partidelor europene de centru-dreapta la București, pe 6 martie 2024.
Până acum, UE avea asemenea reuniuni la vârf anuale doar cu partenerii mari sau cu țări candidate mari, în cazul Moldovei fiind o premieră menită să demonstreze credința Bruxelles-ului în vocația ei europeană, într-o vreme când demararea negocierilor de aderare cu Ucraina și implicit cu Moldova este blocată de Ungaria.
Așteptările lui Zelenski
În ajunul preluării de către danezi a președinției UE, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că Danemarca va reuși să deblocheze procesul de aderare al țării sale.
„Ucraina pune în aplicare toate măsurile necesare în procesul de negociere pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. În acest an - și va fi în timpul președinției daneze - vom fi pregătiți să deschidem toate clusterele (capitolele de negocieri)", a scris Zelenski pe X.
El și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul ferm al Danemarcei pentru apărarea Ucrainei.
Primăria din Copenhaga iluminată în culorile drapelului ucrainean la a treia aniversare a invaziei pe scară largă rusești, la 24 februarie 2025.
„Mulțumesc Danemarcei pentru modelul său de a investi în producția de armament în Ucraina, precum și pentru apărarea consecventă a intereselor comune ale Europei și a modului de viață european", a declarat președintele.
Danemarca a anunțat chiar săptămâna aceasta că firmele ucrainene de armament vor putea produce pe teritoriul ei, în condițiile în care deschiderea de companii străine în Ucraina în acest moment ar fi mai complicată.
Vor reuși danezii să-l convingă pe Orban?
La fel ca și celelalte țări nordice europene, Danemarca se numără printre criticii cei mai acerbi ai premierului naționalist ungur Viktor Orban, atât pentru că ține partea Rusiei, în conflictul cu Ucraina, cât și pentru că distruge democrația la el în țară.
„Nu vedem progrese; dimpotrivă, vedem un declin în ceea ce privește valorile și drepturile fundamentale, iar noi trebuie să apărăm aceste lucruri, pentru că pe ele se bazează UE”, spunea la începutul lunii iunie despre Ungaria, la o reuniune a miniștrilor de externe din UE, reprezentanta Danemarcei, Marie Bjerre.
Îți mai recomandăm Danemarca a preluat marți președinția rotativă a UE. Printre priorități: creșterea cheltuielilor pentru apărareEste puțin probabil, de aceea, ca Danemarca să treacă la vreo „ofensivă a șarmului”, cum se spune în presa de limbă engleză, în relația sa tradițional tensionată cu Ungaria. Budapesta la rândul său a dovedit că știe să se încăpățâneze în disputele cu nordicii ținând Suedia la porțile NATO luni de-a rândul, după ce țara scandinavă o criticase pentru derapajele antidemocratice.
Extinderea UE, pe de altă parte, nu se află printre prioritățile declarate ale președinției daneze. Ea se va concentra pe securitate, pe apărare, pe ajutorarea fermă a Ucrainei și pe apărarea intereselor sale în Groenlanda „curtată” de SUA. Copenhaga a pus în legătură cu securitatea și chestiunea imigrației ilegale, pe care vrea să o stăvilească cât mai mult cât se va afla în fruntea UE.
Articol preluat de la Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.