Dragoș Anastasiu a demisionat după scandalul mitei de la ANAF. Traseul de la medic la vicepremier

Dragoș Anastasiu, la Palatul Victoria, pe 22 iulie 20225 - conferință de presă referitoare la reforma companiilor de stat.

Dragoș Anastasiu și-a anunțat duminică, pe 27 iulie, demisia din funcția de vicepremier al Guvernului României. De la medic în Germania la fondarea unui imperiu în turism și transport, parcursul său reflectă contradicțiile tranziției românești: succes economic, dar și compromisuri cu sistemul.

Născut în România, Dragoș Anastasiu a emigrat cu familia în Germania în 1982, unde a urmat cursurile Facultății de Medicină la Universitatea „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt.

A profesat ca medic între 1990 și 1995, la Spitalul Sf. Markus, însă a decis să renunțe la cariera medicală și să revină în România post-comunistă, atras de oportunitățile antreprenoriale ale unei piețe în formare.

Fondarea Grupului Eurolines și expansiunea în turism

În 1995, fondează compania Touring Europabus România, specializată în transport internațional de persoane. Doi ani mai târziu, aceasta devine partener oficial Eurolines, integrându-se într-o rețea internațională de transport. Sub conducerea lui Anastasiu, grupul s-a extins rapid, atingând o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro și transportând peste trei milioane de pasageri anual.

În 2011, introduce brandul TUI TravelCenter în România și își consolidează astfel o poziție de lider pe piața turismului. Iar în 2017, semnează un parteneriat strategic cu gigantul FlixBus, către care a cedat, ulterior, o parte din activitatea de transport.

În 2019, își vinde operațiunile turistice către grupul german DER Touristik, concentrându-se pe proiecte premium precum Green Village Resort în Delta Dunării sau franciza Enterprise Rent‑A‑Car.

Om de afaceri și lider de opinie

Anastasiu nu a fost doar un antreprenor de succes, ci și o voce importantă în mediul de afaceri românesc. A ocupat funcții de conducere în numeroase organizații:

  • președinte al Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK)
  • președinte ANAT (2007–2009)
  • membru fondator în Romanian Business Leaders și RePatriot
  • fondator al inițiativei SuperTeach, dedicată educației bazate pe mentalitate deschisă în rândul profesorilor
  • purtător de cuvânt al Alianței pentru Turism și al altor coaliții de IMM-uri.

A devenit cunoscut în spațiun public după participarea la emisiunea „Arena Leilor”, difuzată la TVR 2. Dragoș Anastasiu era unul dintre investitorii („lei”) din cadrul emisiunii, alături de alți oameni de afaceri precum Marius Ghenea și Radu Ioan Tudorache.

Aceștia ofereau finanțare și mentorat antreprenorilor aflați la început de drum, în schimbul unei cote din afacere.

În ultimii ani, Anastasiu s-a retras din implicarea directă în managementul companiilor sale, delegând responsabilitățile unor echipe de profesioniști.

Spune că participă „în proporție de 3%” la deciziile operative și se concentrează pe mentoring, educație antreprenorială și „proiecte cu suflet”. Se declară adept al leadershipului autentic și al echilibrului între business și societate.

Cariera din administrația centrală

În februarie 2025, a fost numit consilier onorific al președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, pentru relația cu mediul de afaceri – o recunoaștere formală a influenței sale în economie și societate.

În această calitate a făcut și câteva declarații controversate.

În mai 2025, a afirmat, într-un interviu pentru Adevărul, că zeci de mii de bugetari trebuie să plece acasă pentru că sunt incompetenți.

Cu câteva zile înainte de decizia Curții Constituționale care a stabilit că declaraţiile de avere nu mai trebuie publicate pe site-ul ANI, Dragoș Atanasiu spunea, pe 27 mai într-o emisiune la PrimaNews:

„Să scăpăm naibii de tâmpenia asta cu declarația de avere pusă în public. Nu spune nimeni să nu ai o declarație de avere depusă la o instituție a statului. Dom’le, dar ce vă interesează pe dumneavoastră câte bijuterii am eu în casă? Pe dvs.! Ce vă interesează?”.

Mass media a speculat o legătură între cele două evenimente, dezmințită de Dragoș Atanasiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

După desemnarea lui Ilie Bolojan ca premier, Atanasiu a fost numit vicepremier, cu sarcina reformării companiilor publice.

Scandalul ANAF

Imaginea de antreprenor integru și poziția sa de vicepremier au fost însă serios afectate de dezvăluirile din presă cu privire la o relație coruptă dintre un funcționar ANAF și o firmă a sa.

Potrivit unei anchete a DNA, firma Touring Europabus a oferit „taxă de protecție” sub formă de excursii gratuite și plăți fictive către Angela Burlacu, inspector ANAF, pentru a evita controalele sau pentru a obține favoruri fiscale între 2009 și 2017.

Îți mai recomandăm Companiile vicepremierului Anastasiu au plătit opt ani mită unui inspector ANAF. Președintele Nicușor Dan: „Este o problemă mare”

Deși Anastasiu nu a fost inculpat, el a recunoscut în instanță implicarea companiei sale, justificând că a acționat la presiunile sistemului. Colaborarea cu autoritățile l-a ferit de urmărirea penală, în timp ce funcționara a fost condamnată definitiv la peste 5 ani de închisoare.

Îți mai recomandăm Dragoș Anastasiu și-a dat demisia din guvern: i-am zis premierului că e momentul să fac un pas în spate. Reformele trebuie să continue

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.