Linkuri accesibilitate

Companiile vicepremierului Anastasiu au plătit opt ani mită unui inspector ANAF. Vicepremierul știa, reiese din documentele juridice


Dragoș Anastasiu, vicepremier în Cabinetul Bolojan.
Dragoș Anastasiu, vicepremier în Cabinetul Bolojan.

Timp de opt ani, angajați ai companiilor din grupul Eurolines, deținute de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ar fi plătit mită unui funcționar ANAF pentru a evita probleme fiscale. Dezvăluirea a fost făcută Realitatea TV, iar vicepremierul a răspuns că singura sa calitate procesuală a fost de martor. Documentele judiciare arată că Anastasiu știa de mita oferită inspectorului ANAF.

Actualizare sâmbătă ora 10.00

Într-un răspuns pentru site-ul g4media.ro, Direcția Națională Anticorupție a precizat că vicepremierul Dragoș Atanasiu a avut calitatea de martor-denunțător în dosarul pe care l-a avut în lucru în 2009.

Știrea inițială:

După un denunț făcut în 2009, a urmat o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), finalizată cu condamnarea inspectoarei ANAF la închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență.

Anastasiu a recunoscut în fața anchetatorilor și în instanță că a acceptat să dea mita cerută de inspectoare. Din acest motiv, nici el, nici angajații săi nu au fost puși sub acuzare.

După ce informațiile despre ancheta DNA au fost făcute publice de Realitatea TV, vicepremierul Dragoș Atanasiu a spus că el a fost martor în dosar – nu acuzat, nu a avut condamnare și a făcut ce trebuia pentru a-și proteja firmele.

Cum a început povestea: control ANAF și amenințări cu dosare penale

Povestea a început în 2009, scrie Hotnews.ro, după un control ANAF la una dintre firmele din grupul Eurolines – Touring Europabus România, după o cerere de rambursare de TVA.

La anchetatori, faptele au ajuns abia în 2018, când unul dintre asociații lui Atanasiu, Cristian Băciucu, a depus un denunț.

Băciucu a scris în document că, după controlul ANAF, în care inspectorii Fiscului descoperiseră nereguli la statele de plată ale angajaților, Angela Burlacu, consilier în cadrul Direcției Marilor Contribuabili din ANAF, a amenințat conducerea firmei că va formula plângeri penale și că societatea riscă să fie închisă.

Burlacu a oferit imediat și o soluție: un contract de consultanță cu o firmă „de încredere”, deținută de fiii săi, spunând că ar „avea trecere la șefi” și ar putea „regla disfuncționalitățile”.

Directorii companiei i-au transmis propunerea lui Anastasiu, care a fost ulterior convocat personal de inspectoare.

Acesta a acceptat, declarând ulterior în fața instanței că a perceput situația drept un șantaj, dar că a cedat pentru a nu pune în pericol activitatea firmei și locurile de muncă.

Mecanismul corupției: contracte fictive și vacanțe de lux

Așa-numitul contract de consultanță era o formă de mită mascată: firma controlată de familia Burlacu încasa 2.000 de euro lunar, fără a presta servicii reale, reiese din documentele judiciare.

De-a lungul a opt ani, membrii familiei inspectoarei au mers de câteva ori la sediul firmei doar „pentru act de prezență”, fără nicio contribuție reală. În instanță, Anastasiu a recunoscut că serviciile erau fictive și că firma nu a beneficiat de nimic concret.

Pe lângă banii încasați prin contractul fals, Burlacu ar fi primit și vacanțe pentru ea, familia sa și prieteni – în destinații din Europa și Asia.

Excursiile erau decontate de firma lui Anastasiu și mascate tot prin relații comerciale fictive. Unele grupuri de turiști „speciali” includeau și 12 persoane, toate pe cheltuiala companiei.

În total, compania Eurolines ar fi plătit, potrivit documentelor instanței, peste 150.000 de euro (784.136 lei) în bani și servicii turistice pentru a evita problemele la controale fiscale.

Declarațiile angajaților companiei Eurolines în fața instanței au confirmat presiunea exercitată de inspectoarea ANAF.

Directorul economic, Daniela Șerban, a spus că a menținut contractul fictiv din teamă, fiind avertizată că inspectoarea poate veni oricând să le facă probleme. Roxana Stan, un alt director, a relatat că Burlacu i-a amenințat că „îl bagă pe patron (Anastasiu, n. red) în pușcărie”.

Dragoș Anastasiu este unul dintre oamenii de încredere ai premierului Ilie Bolojan. El este vicepremier.
Dragoș Anastasiu este unul dintre oamenii de încredere ai premierului Ilie Bolojan. El este vicepremier.

După ani de anchetă și procese, în iunie 2023, Angela Burlacu, consiliera ANAF, a fost condamnată definitiv la închisoare. Fiul său, și el implicat în schema de mituire prin firma de consultanță, a scăpat de răspundere penală din cauza prescrierii faptelor.

DNA nu a formulat acuzații împotriva lui Dragoș Anastasiu sau a angajaților săi, invocând faptul că aceștia au colaborat cu ancheta. Anastasiu a fost audiat ca martor în toate fazele procesului și a confirmat faptele de corupție.

Din motivarea deciziei prin care Angela Burlacu a fost condamnată reiese că Dragoș Anastasiu știa că reprezentanți ai firmelor sale îi oferă acesteia mită.

HotNews citează un pasaj din document în care judecătorul scrie că Anastasiu „avea reprezentarea faptului că i se solicită, practic, o «taxă de protecţie».

„Martorul şi-a dat acordul pentru încheierea unui astfel de contract întrucât societatea avea majore probleme financiare determinate, pe de o parte, de criza financiară globală, iar pe de altă parte de faptul că în anii anteriori controalele efectuate în vederea soluţionării deconturilor de TVA se prelungiseră atât de mult încât, pentru a susţine activitatea societăţii, apăruse necesitatea contractării unor credite de 3.000.000 euro”, au reținut judecătorii ce a spus Anastasiu.

Reacții în urma dezvăluirilor din presă

Guvernul a transmis că aceste fapte nu au legătură cu calitatea de vicepremier a lui Anastasiu și că el nu a avut calitate de inculpat sau denunțător, ci doar de martor.

Întrebat despre subiect şi dacă consideră că e o problemă de moralitate ca Dragoş Anastasiu să fie în continuare parte din guvern, preşedintele Nicuşor Dan, care este în Austria și a făcut declarații după participarea la Summitul Industriașilor, a răspuns: „Nu am această informaţie”.

„Lăsați-mă să mă informez, că e prima oară când aud de la dumneavoastră”, a spus Dan atunci când a fost întrebat dacă imaginea Guvernului ar putea fi afectată de situația vicepremierului.

PSD, cel mai mare partid din actuala coaliție de guvernare, va transmite prin reprezentanții săi că „reforma statului nu se poate face cu un mituitor dovedit și un contravenient în rol decizional major”, spun surse interne din partid, citate de HotNews.

Dragoș Anastasiu a reacționat pe Facebook, explicând că nu cunoștea toate detaliile din activitatea firmelor sale și că, atunci când a aflat, a acționat legal.

Dragoş Anastasiu, scrie News.ro, a fost consilier onorific al lui Ilie Bolojan, în perioada în care acesta a fost președinte interimar al României (februarie-mai 2025), şi apoi, după învestirea în funcție a lui Nicușor Dan, consilier prezidenţial.

Începând cu 23 iunie, este vicepremier şi conduce Grupul de lucru pentru reforma întreprinderilor publice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG