Bisericile istorice vorbitoare de limbă maghiară, apel pentru un vot proeuropean

Românii sunt chemați la urme pe 18 mai, la al doilea tur de scrutin pentru alegere președintelui României. Imagine generică de la primul tur de scrutin.

Într-o declarație comună a Bisericilor istorice vorbitoare de maghiară din Transilvania, Partium și Banat, înalți clerici ai bisericilor Romano-Catolică, Unitariană, Evanghelică și Reformată fac un apel la vot în favoarea candidatului care „respectă drepturile și libertățile tuturor cetățenilor”. 

Reprezentanții celor patru biserici spun, în postarea de pe rețelele sociale unde fac apelul, că România a ajuns la un moment istoric de cotitură.

„Rezultatul alegerilor prezidențiale repetate va avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării cadrelor juridice democratice și condițiilor sociale, asupra aplicării libertății religioase și a drepturilor comunității, precum și asupra orientării internaționale a țării”, se arată în document.

Îți mai recomandăm Impactul economic al alegerilor: curs la un maxim istoric, rate mai mari, investitori în dubii

Înalții prelați spun că nu pot rămâne indiferenți la situația apărută după primul tur al alegerilor prezidențiale și îndeamnă credincioșii să participe „deplin, fără absență, la turul II al alegerilor din 18 mai 2025”.

Îndemnul este și „să susțină prin vot candidatul la prezidențiale care respectă drepturile și valorile tuturor cetățenilor - inclusiv ale comunității noastre - și contribuie la conviețuirea pașnică. Cel care este capabil să contracareze forțele politice extremiste, să sprijine dezvoltarea vieții sociale și eficiența administrației publice și să se asigure că România rămâne pe drumul european”.

Îți mai recomandăm Cât de anti-sistem este AUR? Partidul a făcut alianțe cu PSD și PNL și conduce administrația din mai multe județe din România

Semnatarii spun că participare masivă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale este esențială pentru viitorul comunității maghiare din Transilvania, pentru buna funcționare a Bisericilor și pentru conviețuire pașnică alături de „concetățenii noștri români de alte naționalități.

Documentul este semnat de arhiepiscopii sau episcopii romano-catolici de Alba Iulia, Oradea, Satu Mare, Timișoara Joseph, episcopii Bisericii Evanghelică Luterană din România, a celei Reformată a Transilvaniei și a celei Unitariană Ungară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI