Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat un nou proiect de lege menit să consolideze independența instituțiilor anticorupție, după critici aduse legii care limitează autonomia Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAPO).
Ucraina se confruntă cu critici interne și internaționale, pe fondul temerilor că legea care limitează cele două instituții anticorupție subminează aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană și unitatea națională în timpul războiului cu Rusia.
În discursul său din 23 iulie, după întâlniri cu oficialii ucraineni, Zelenski a recunoscut nemulțumirile publice.
„Voi propune Radei Supreme a Ucrainei un proiect de lege care va fi un răspuns, care va asigura puterea sistemului de ordine publică. Și nu va exista nicio influență sau intervenție rusă în activitatea organelor de ordine publică și – foarte important – vor exista toate normele pentru independența instituțiilor anticorupție”, a declarat Zelenski.
Pe 22 iulie, Rada Supremă a adoptat o lege care plasează NABU și SAPO sub controlul Procuraturii Generale.
Șeful NABU, Semen Krivonos, a cerut președintelui să respingă legea, avertizând că independența celor două instituții este „de fapt distrusă”.
Aprobarea legii a venit după percheziții făcute pe 21 și 22 iulie de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), Biroul de Investigații de Stat (SBI) și Procuratura Generală, care au vizat 19 angajați NABU.
SBU a raportat reținerea unui angajat NABU suspectat de spionaj pentru Rusia.
Președintele Zelenski a apărat legea și a susținut că aceasta va elimina „influența rusă” din lupta anticorupție și va îmbunătăți eforturile în acest domeniu.
Aprobarea legii a declanșat proteste la Kiev, Lviv, Dnipro și Odesa, primele manifestații de acest fel de la invazia rusă din februarie 2022.
Sute de oameni au ieșit în stradă, nemulțumiți de ceea ce ei consideră un regres democratic.
Organizația Transparency International Ukraine a subliniat că legea „privează societatea de una dintre cele mai mari realizări de la Revoluția Demnității – instituțiile independente anticorupție”.
Avertismente europene
Liderii europeni au avertizat că legea pune în pericol aspirațiile Ucrainei de aderare la UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că e îngrijorată profund și că a cerut explicații, conform purtătorului de cuvânt Guillaume Mercier.
„Președinta von der Leyen și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la consecințele amendamentelor și a solicitat explicații din partea guvernului ucrainean. Respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției sunt elemente fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de țară candidată, Ucraina trebuie să respecte pe deplin aceste standarde. Nu poate exista niciun compromis”, a declarat Mercier.
La rândul lui, președintele Consiliului European, António Costa, a transmis preocupări similare, iar ministrul german de Externe, Johann Wadephul, a scris pe X că „limitarea independenței agențiilor anticorupție împiedică avansarea Ucrainei către UE”.
Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a subliniat că sprijinul UE „nu este un cec în alb pentru orice acțiune a guvernului”, iar ministrul suedez Maria Malmer Stenergard a ridicat „semn de întrebare serioase” privind independența NABU și SAPO.
Comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că asistența financiară pentru Ucraina este condiționată de „transparență, reforme judiciare și guvernare democratică”.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a avertizat într-o scrisoare că legea subminează reputația Ucrainei și investițiile în apărare și reconstrucție.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.