Ca parte a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni adoptat de UE 27 pe 20 mai, sunt vizate 189 de nave, pe lângă înghețarea activelor și impunerea de interdicții de călătorie mai multor oficiali și companii rusești.
În același timp, Marea Britanie a aprobat măsuri care vizează flota fantomă într-o serie de aproximativ 100 de noi sancțiuni menite să „sporească presiunea” asupra Kremlinului.
„Cu cât Rusia continuă războiul, cu atât mai dur este răspunsul nostru”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas.
Sancțiunile aprobate de Bruxelles ridică numărul total de nave vizate de astfel de măsuri la 342, a declarat Consiliul Europei.
La Londra, au fost anunțate 100 de noi sancțiuni despre care Biroul britanic pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare a declarat că vizează „intensificarea presiunii” asupra Rusiei.
„Ultimele lovituri ale [președintelui rus Vladimir] Putin arată încă o dată față sa belicoasă”, a afirmat ministrul de externe David Lammy într-o declarație.
„Îl îndemnăm să accepte imediat o încetare completă și necondiționată a focului, astfel încât să poată avea loc discuții privind o pace justă și durabilă... Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne reiterăm hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere și de a folosi sancțiunile noastre pentru a limita mașinăria de război a lui Putin”.
Flota fantomă a Rusiei este formată din nave fără un proprietar clar care transportă produse petroliere rusești supuse embargoului pentru a se sustrage sancțiunilor care le vizează.
Guvernele UE au avertizat cu privire la creșterea riscurilor maritime legate de aceste nave rusești. În ianuarie, o navă dărăpănată încărcată cu 100.000 de tone de petrol, despre care se spune că făcea parte din flota fantomă a Rusiei, a rămas blocată în derivă în largul coastei de nord a Germaniei.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.