Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că armata rusă a început crearea unei zone de securitate la frontierea cu Ucraina. Tot joi, Kremlinul a anunțat că deocamdată Rusia și Ucraina nu au programat, încă, noi negocieri de pace, după discuțiile din urmă cu o săptămână.
Două persoane au murit în regiunea Donețk, în urma unor atacuri rusești. Joi dimineață, traficul aerian din jurul Moscovei a fost întrerupt, după atacuri cu drone ucrainene.
Zonă de securitate și plan de recunostrucție, anunțate de Putin
Vladimir Putin a făcut anunțul cu privire la realizarea unei zone tampon de-a lungul graniței cu Ucraina, după revenirea dintr-o vizită în regiunea Kursk.
El a spus că decizia a fost luată, într-o intervenție video în timpul unei ședințe guvernamentale, scrie agenția germană de presă (DPA). El nu a specificat unde mai exact va fi amplasată această zonă sau cât de mare va fi.
„Forțele noastre sunt în prezent angajate în rezolvarea acestei sarcini, punctele de tragere ostile sunt suprimate activ, iar proiectul este în desfășurare”, a spus el.
Putin a emis, de asemenea, instrucțiuni pentru elaborarea unui program cuprinzător de reconstrucție pentru regiunile din sudul Rusiei afectate de război, inclusiv Kursk, Belgorod și Briansk, avariate de dronele ucrainene și de focul de artilerie, mai notează sursa citată.
Putin declarase anterior că regiunea Kursk a fost curățată de trupele ucrainene după incursiunea lor din august, acuzându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că minte atunc când spune că forțele ucrainene dețin, încă, părți din Kursk și Belgorod.
Președintele rus a vizitat regiunea Kursk la începutul acestei săptămâni.
Încă nu sunt discuții de pace programate între Ucraina și Rusia
În ciuda discuțiilor despre o reluare a diplomației, Rusia și Ucraina nu au programat alte negocieri de pace, potrivit Kremlinului - chiar dacă noi atacuri rusești în regiunea Donețk au ucis doi civili și au rănit alții într-unul dintre cele mai violente focuri ale războiului, scrie Serviciul ucrainean al Europei Libere (RFE/RL).
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat informațiile apărute în presa americană în ultimele zile care sugerau că Vaticanul ar putea găzdui negociatori ruși și ucraineni în iunie.
„Nu există un acord concret cu privire la următoarele întâlniri”, a declarat Peskov reporterilor la Moscova, pe 22 mai. „Încă nu s-a convenit asupra acestora.”
Peskov a negat, de asemenea, sugestia președintelui finlandez Alexander Stubb din 21 mai, conform căreia cele două părți ar putea purta „discuții la nivel tehnic” chiar săptămâna viitoare.
La începutul acestei săptămâni, președintele american Donald Trump a avut o lungă convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, după care Trump a declarat că negocierile pentru un armistițiu vor începe „imediat”.
Putin, însă, a reluat retorica despre eliminarea „cauzelor profunde” ale războiului - un termen pe care îl folosește pentru a pune la îndoială dreptul Ucrainei de a exista, precum și ordinea internațională post-Război Rece. El a adăugat că Moscova va „propune și este gata să colaboreze” cu Ucraina la un „memorandum” care să prezinte cadrul pentru „un posibil viitor tratat de pace”.
Întrebat despre momentul în care ar putea fi așteptat memorandumul, Peskov nu a dat niciun răspuns direct, adăugând că „nimeni nu este interesat să prelungească acest proces”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că un memorandum bilateral ar putea reprezenta o posibilitate, dar a subliniat că, până în prezent, un potențial schimb de prizonieri – convenit în discuțiile de la Istanbul– este „poate singurul rezultat real”.
Potrivit oficialilor ruși și ucraineni, cele două țări și-au înmânat deja liste cu 1.000 de prizonieri de război pe care doresc să-i returneze într-un viitor acord de schimb.
Decese în Donețk
În ciuda îndemnurilor occidentale pentru un armistițiu imediat și necondiționat, precum și a apelului telefonic dintre Putin și Trump, Kremlinul nu și-a oprit atacurile.
Pe 22 mai, atacurile rusești asupra orașului ucrainean Kostyantynivka și a satului Rayhorodok din regiunea Donețk au ucis două persoane și au rănit alte două.
În Kostyantynivka, poliția locală a raportat că o femeie în vârstă de 54 de ani a murit din cauza rănilor provocate de munițiile care i-au lovit casa. Fiica ei, în vârstă de 27 de ani, a ajuns în stare critică, cu răni provocate de explozii și răni deschise la cap, gât și picioare.
O altă femeie, în vârstă de 51 de ani, a murit după ce o dronă rusească a lovit un magazin local din Rayhorodok, unde lucra ca și casieriță.
„În ultima zi, rușii au lansat 36 de atacuri asupra orașelor și satelor din regiunea Donețk. Un total de 409 persoane au fost evacuate, inclusiv 49 de copii”, a declarat Vadym Filashkin, șeful Administrației Militare Regionale Donețk din Ucraina.
Zelenski a spus că regiunea Donețk, în special în orașul Pokrovsk, devastat de război și în jurul acestuia, este încă martora celor mai grele lupte.
„Din păcate, rușii nu prezintă semnale de încetare a focului și nu sunt încă pregătiți să pună capăt războiului”, a adăugat el.
Cu informații RFE / RL Serviciul Ucrainean și DPA.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.