Avioanele israeliene de luptă au lovit duminică „zeci” de ținte din Iran
Israelul a declarat că avioanele sale de luptă au lovit „zeci” de ținte din Iran duminică, inclusiv un site de rachete cu rază lungă de acțiune în Yazd, în centrul țării, potrivit AFP.
O declarație a armatei israeliene arată că „aproximativ 30 de avioane de luptă ale IAF (forțele aeriene) au lovit zeci de ținte militare în Iran”, inclusiv „Centrul de comandă a rachetelor strategice Imam Hussein din zona Yazd, unde au fost depozitate rachete Khorramshahr cu rază lungă de acțiune”.
Într-o postare pe rețelele de socializare, armata israelian susține că a lovit inclusiv un lansator de rachete sol-aer din apropierea Teheranului.
Țintele au inclus, de asemenea, site-uri de infrastructură de stocare și lansare a rachetelor și sisteme radar și de satelit utilizate pentru informații aeriene, a spus IDF.
„Aceste lovituri fac parte din efortul nostru continuu de a degrada capacitățile militare ale regimului iranian și de a asigura superioritatea aeriană pentru a proteja civilii israelieni” se arată în postarea pe X.
Între timp, presa iraniană a raportat că apărarea aeriană a fost activată în Karaj, la vest de capitală, și că s-au auzit explozii.
SUA s-a alăturat conflictului Israel-Iran cu atacuri aeriene. Comunitatea internațională așteaptă reacția Iranului
Iată principalele evenimente și declarații de până acum:
Trei situri nucleare din Iran (Fordo, Natanz, Isfahan) au fost lovite de SUA pe 21 iunie, în colaborare cu Israelul. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că operațiunea a fost un „succes militar spectaculos”, promițând atacuri și mai puternicie dacă Iranul nu face pace.
Atacul asupra sitului nuclear de la Fordo a utilizat pentru prima dată bomba MOP („Massive Ordnance Penetrator”), proiectată să lovească ținte subterane.
SUA declară că au avariat grav capacitățile nucleare iraniene.
Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat că SUA „trebuie să primească un răspuns pentru agresiunea lor”, în timp ce ministrul de Externe al Iranului, Seyed Abbas Araghchi, a acuzat SUA de trădare, spune că va merge la Moscova pentru consultări cu Putin.
Consilierul al Ayatollahului Khamenei a declarat că țările care sprijină SUA vor deveni „ținte legitime”.
Premierul israelian Beniamin Netanyahu a salutat „decizia îndrăzneață” a lui Donald Trump.
Reacții internaționale
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat asupra unei „escaladări periculoase”. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pe 22 iunie pentru a discuta loviturile armatei SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene. Rusia, China și Pakistan, au propus adoptarea unei rezoluții care solicită o încetare imediată și necondiționată a focului în Orientul Mijlociu.
„Bombardarea instalațiilor nucleare iraniene de către Statele Unite marchează o întorsătură periculoasă”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.
Marea Britanie, Franța, Germania cer Iranului să nu destabilizeze regiunea și reafirmă că „Iranul nu trebuie să aibă armă nucleară”.
În același timp, în SUA, democrații îl critică pe Donald Trump pentru atacarea Iranului. Ei spun că Iranul nu era o amenințare iminentă și condamnă faptul că Trump nu a consultat Congresul SUA înainte de atac.
Imaginile din satelit arată cratere noi la instalația nucleară subterană de la Fordo, distrugeri semnificative.
În același timp, parlamentul iranian a votat închiderea Strâmtorii Ormuz – punct strategic prin care tranzitează 20% din petrolul mondial.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că în urma atacurilor americane asupra echipamentelor nucleare iraniene nu s-au înregistrat scurgeri radioactive.
LiveBlog realizat cu informații oferite de RFE/RL, Reuters, AFP, AP.