Un studiu publicat de revista medicală The Lancet, preluat de BBC, arată că decizia președintelui Donald Trump de a sista fondurile americane pentru ajutorul umanitar internațional ar putea provoca în următorii cinci ani peste 14 milioane de decese suplimentare.
O treime dintre cei care riscă să moară prematur sunt copii, scriu cercetătorii.
Studiul a fost publicat în contextul în care, pe 30 iunie, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) – instituția prin care SUA oferea ajutor umanitar țărilor sărace – a încetat să mai existe.
Țările cu venituri mici și medii se confruntă cu un șoc „comparabil ca amploare cu o pandemie globală sau un conflict armat major”, a declarat Davide Rasella, coautor al raportului, pentru BBC.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat în martie că peste 80% din toate programele Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost anulate.
Reducerea fondurilor pentru USAID a fost supervizată de miliardarul Elon Musk și departamentul de eficiență guvernamentală pe care l-a condus până la finele lunii mai.
Reducerile fondurilor USAID „riscă să oprească brusc – și chiar să inverseze – două decenii de progrese în domeniul sănătății în rândul populațiilor vulnerabile”, se arată în declarația lui Rasella, cercetător la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.
Studiul The Lancet estimează că finanțarea USAID a prevenit mai mult de 90 de milioane de decese în țările în curs de dezvoltare între 2001 și 2021.
Pe 20 ianuarie, Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a ordonat înghețarea finanțării asistenței externe și o revizuire a tuturor activităților umanitare ale SUA în străinătate.
Trump a acuzat că o mare parte din asistența externă este risipitoare și promovează o agendă liberală.
În martie, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că administrația Trump va muta programele de ajutor rămase în cadrul Departamentului de Stat.
Luni, 30 iunie, a fost ultima zi ca agenție independentă pentru organizația umanitară, veche de șase decenii, creată de președintele John F. Kennedy ca o modalitate pașnică de a promova securitatea națională a SUA prin stimularea bunăvoinței și prosperității în străinătate.
Foștii președinți Barack Obama și George W. Bush au criticat deschis administrația Trump pentru decizia de a desființa agenția, iar cântărețul Bono a recitat o poezie – într-o emoționantă videoconferință de rămas bun, luni, cu angajații Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, relatează AFP.
Cu informații de la BBC și AFP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI