Linkuri accesibilitate

Trupele rusești preiau controlul asupra celor mai valoroase zăcăminte de litiu din Ucraina


O vedere a unei mine de ilmenit în carieră deschisă, într-un canion din regiunea centrală a orașului Kirovohrad, Ucraina - 12 februarie 2025.
O vedere a unei mine de ilmenit în carieră deschisă, într-un canion din regiunea centrală a orașului Kirovohrad, Ucraina - 12 februarie 2025.

Trupele rusești au preluat controlul asupra unuia dintre cele mai valoroase zăcăminte de litiu din Ucraina, în apropierea satului Șevcenko, din regiunea Donețk, în estul țării.

Litiul, utilizat în bateriile vehiculelor electrice, este una din materiile prime cheie evidențiate de SUA în acordul semnat cu autoritățile de la Kiev, pe 30 aprilie.

În timp ce trupele ucrainene controlează teritoriile din apropierea sitului, zăcământul se află acum sub ocupație rusă, a declarat Roman Pohorilîi, fondatorul proiectului de cartografiere open-source Deep State Map, pentru Kiev Independent.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale continuă să lupte în jurul satului, a declarat Viktor Trehubov, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Hortiția.

Terenul neexploatat are 40 de acri, adică aproximativ 0,16 km pătrați, se află la mai puțin de doi kilometri est de sat.

„Ostilitățile sunt în desfășurare în întreaga secțiune, pe tot frontul Novopavlivka”, a explicat Trehubov.

Preluarea zăcămintelor de către Rusia are loc la numai două luni după ce Ucraina a semnat un acord istoric privind mineralele cheie cu SUA pentru a atrage investiții în țara sfâșiată de război, în special în resursele sale strategice, inclusiv rezervele sale neexploatate de litiu.

Însă, în ciuda a ceea ce pare a fi în acest moment pierderea zăcământului de către Ucraina, este puțin probabil ca acesta să aibă un impact asupra acordului, a declarat Serghei Fursa, director general adjunct la firma de investiții Dragon Capital, pentru Kiev Independent.

„Era evident că se aflau sub un risc uriaș de ocupație și nimeni nu a presupus că ar fi un bun activ pentru vreun fel de tranzacție”, a spus Fursa.

Kiev Independent a contactat Ministerul Ecologiei din Ucraina pentru a confirma că situl a fost ocupat, dar ministerul nu a răspuns solicitării de comentarii până la data publicării.

Ministerul Economiei nu a răspuns nici unei solicitări de comentarii privind consecințele economice ale pierderii zăcămintelor.

Ucraina mai are acum doar două din cele patru zăcăminte de litiu, ambele în centrul Ucrainei.

Forțele rusești au ocupat zăcământul Kruta Balka din regiunea Zaporijie încă din 2022, primul an al invaziei rusești în țara vecină.

Litiul, utilizat în bateriile vehiculelor electrice, este una dintre materiile prime critice evidențiate de SUA în acordul semnat pe 30 aprilie.

Inițial, Kievul a dorit ca Washingtonul să promită garanții de securitate ca parte a acordului, dar după negocieri prelungite care au amenințat să afecteze relațiile SUA-Ucraina, garanțiile nu au fost incluse.

Kievul intenționează să deschidă investitorilor privați marele zăcământ de litiu Dobra din centrul Ucrainei, care conține între 80 și 105 milioane de tone metrice de minereu de litiu, marcând primul proiect din acord.

Zăcământul Șevcenko este mai mic, cu un volum estimat de 11 până la 14 milioane de tone de minereu, potrivit companiei miniere European Lithium, care deținea anterior licența de exploatare a zăcământului.

Minereul din Șevcenko este unic în Ucraina, deoarece conține 90% spodumen, un mineral bogat în litiu, ceea ce îl face ușor de extras.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG