Reforma administrației locale propusă de premierul Ilie Bolojan stârnește mari nemulțumiri în primăriile din teritoriu.
În prima lună de viață a Coaliției guvernamentale PSD-PNL-USR-UDMR, primarii de comune au primit mai multe vești care i-au nemulțumit – de la sistarea unor investiții finanțate din fonduri guvernamentale, până la reducerea numărului de angajați sau a beneficiilor salariale.
În jur de 90% din primarii din România provin de la partidele de la guvernare – cu PSD având peste jumătate din edilii din toată țara, în special în cele 2.861 de comune.
Cu toate acestea, miercuri, 23 iulie, angajații din peste o mie de primării şi din aproape 400 de unităţi de Asistenţă Socială au intrat în grevă de avertisment. Peste o săptămână ar urma greva generală față de măsurile de austeritate anunţate de Guvern.
Europa Liberă a vrut să vadă cum se raportează unii primari de comune la reforma administrației locale propusă de la București.
Și, mai ales – cum văd viitorul politic al actualei guvernări?
Marile probleme legate de sistarea finanțării guvernamentale
Două sunt proiectele aflate acum în derulare în comuna Tomești (14.000 de locuitori), din imediata apropiere a municipiului Iași: o rețea de canalizare în valoare de 26 de milioane de lei și extinderea rețelei de gaze, în valoare de trei milioane de lei.
Ambele sunt realizate sub 40% și sunt finanțate prin Programul „Anghel Saligny” – un program ce-și propune modernizarea comunităților locale din România și care are un buget total de 50 de miliarde de lei, până în 2028.
Luni, 21 iulie, premierul Ilie Bolojan declara că România a cheltuit, deja, toate alocările din PNRR, astfel că numai 35% dintre proiectele din programul „Anghel Saligny” vor continua.
Premierul Ilie Bolojan spunea că vor fi continuate doar proiectele de drumuri care sunt realizate în proporție de 80% și doar cele de canalizare și gaz construite în proporție de peste 40%.
Ceea ce înseamnă, în cazul comunei din Iași, sistarea finanțării. Ușor de spus la București, dificil de pus în practică la Tomești.
„Sunt anumite lucrări care trebuiesc executate ca să punem în siguranță lucrarea, să nu lăsăm șanțuri neacoperite sau drumul impracticabil. Ni s-a spus că nu se mai încarcă facturi la decontare, dar ce facem cu lucrările care au fost executate până astăzi și nu sunt achitate?”, se întreabă Ștefan Timofte (PNL), primarul comunei Tomești.
În comuna de la periferia Iașului, primarul estimează că sunt deja executate și nefacturate lucrări de 1,5 milioane de lei. Ele se achită periodic, odată cu întrunirea comisiei formată din reprezentanții Inspecției de Stat în Construcții.
Pe lista tăierilor a intrat și reabilitarea unui drum din comuna gălățeană Matca (12.000 de locuitori). Lucrarea, în valoare de 26 milioane lei, este realizată în proporție de 65%.
„E rău, că se degradează ce s-a făcut până acum, nu se știe când se reia finanțarea”, spune pentru Europa Liberă primarul Georghe Marin.
Marele lui of nu e însă drumul, ci școala care deservește 1.500 de copii.
Constructorul care se ocupa de modernizarea ei, cu bani de la Compania Națională de Investiții, a renunțat la lucrare. Cel care abia a câștigat licitația nu a apucat să semneze contractul de finanțare, de cinci milioane de lei.
„Clădirea e decopertată de un an și jumătate, a nins, a plouat în ea, mi-e că se dărâmă”, spune primarul.
Și în comuna Boița (1.500 de locuitori) din Sibiu, noua regulă a sistării finanțărilor lovește în plin: au început lucrări de reabilitare a unui drum prin programul „Anghel Saligny”. În valoare totală de 12 milioane de lei, este realizat în proporție de 50%.
„Ne se pot abandona lucrările de pe o zi pe alta, trebuie conservate, securizate. Ai un tronson deschis, nu poți lăsa un pod nefăcut, de exemplu”, explică principalele riscuri Nicolae Cocoș (PNL), primarul comunei Boița.
În hora problemelor intră și comuna Ciugud (4.000 de locuitori) din Alba.
Are în derulare modernizarea unei străzi prin programul „Anghel Saligny”, din care s-a realizat doar 75% din lucrare, estimată la 12 milioane lei.
„Guvernul a greșit luând decizia peste noapte să blocheze finanțarea. Eu înțeleg că s-ar trece printr-un moment greu, trebuie să suferim cu toții, dar trebuie să privim un pic și asupra efectelor produse”, explică pentru Europa Liberă primarul Gheorghe Damian din Ciugud.
În cazul său, sunt lucrări executate și nefacturate de încă un milion de lei, pe care spune că le va achita din bugetul local, pentru a nu pune constructorul în dificultate.
„Firmele ajung să intre incapacitate de plată pentru că, în loc să încaseze, să-și plătească salarii, furnizorii, rămân acum cu bani neîncasați. Trimit personalul în șomaj și așa avem o presiune suplimentară pe bugetul statului”, mai spune Damian.
Programul „Anghel Saligny” și disputa PSD-PNL
După o întâlnire a Coalițeii de guvernare de miercuri, președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a dat asigurări că, în privința programul „Anghel Saligny” se va discuta „proiect cu proiect” înainte de a fi luată o decizie.
„Încercăm să prezervăm o parte din aceste investiții, niciun proiect să nu fie înghețat”, a declarat Sorin Grindeanu, miercuri, într-o conferință de presă.
„Suntem într-o perioadă în care s-a început a se lucra la rectificare. Orice economisire care se poate face pe alte componente, noi, de la PSD, am transmis că vrem să le transferăm pe «Anghel Saligny»”, a declarat președintele interimar al PSD.
Sorin Grindeanu a promis că fiecare președinte de Consiliu Județean sau prefect va avea discuții aplicate la Ministerul Dezvoltării în următoarele două-trei săptămâni.
„Vor fi discutate proiect cu proiect, stadiul acelui proiect, în ce mod vom reuși pentru cele care sunt în stadiu incipient să conservăm acel proiect, astfel încât să nu avem niciun proiect înghețat”, a adăugat Grindeanu.
Reducerea de venituri și de personal: „pleacă tinerii și specialiștii”
O altă problemă semnalată de primari este scăderea salariilor sau concedierea unor angajați.
Pe hârtie, schema de personal a Primăriei Tomești (Iași) este de 60 de angajați. În realitate, sunt 44 și – conform unei notificări primite de Primărie de la Guvern – numărul lor ar trebui redus la 42
„Nu vorbim numai cei din primărie, care eliberează documente sau încasează bani. Dacă renunț la cei de la gospodărire comunală, de exemplu, trebuie să înființez un serviciu de acest tip care ne-ar costa mai mulți bani, pentru că acolo ar trebui șef separat, contabil separat. Nu poate contabilul primăriei să țină și contabilitatea la serviciu de gospodărie comunală, ar fi conflict de interese”, explică Ștefan Timofte (PNL), primarul comunei Tomești.
O situație similară este și în comuna gălățeană Matca, unde sunt 52 de posturi pe grilă, 44 ocupate în realitate și ar trebui reduse la 41.
„Trebuie să dau afară trei angajați în condițiile în care vom primi două microbuze școlare pentru care am nevoie de șoferi”, spune Gheorghe Marin (PSD), primarul din Matca.
Din cei 14 angajați din aparatul de specialitate al primarului din Chilia Veche (Tulcea), trebuie să rămână 12.
„Angajații câștigă între 4-5.000 de lei, cu spor de fonduri europene. Nu vor să mai lucreze la ele, cu salariile tăiate. Cei tineri vor să plece. Nu se înghesuie lumea să vină la noi, cu războiul la graniță și alarme sunând tot timpul”, spune pentru Europa Liberă Alexandru Ceauș Timur (PSD), primarul din Chilia Veche.
„Trebuie să dau afară două persoane iar atribuțiile lor să le preia cei care rămân. Să zicem că ești de la urbanism și-ți dau să te ocupi de asistență socială, cum faci asta, dacă nu te pricepi?”, se întreabă, retoric, primarul din Chilia Veche.
Probleme similare sunt și în Boița, județul Sibiu.
„Un salariu nu e mare la nivelul de pregătire și răspundere a unui funcționar public – e în jur de 4.000 de lei net, cu tot cu sporuri. S-au redus cu aproximativ 600 de lei, brut. Sunt oameni care vor să plece, câștigă mai mult la magazin”, spune Nicolae Cocoș (PNL), primarul din Boița.
Comuna Ciugud nu va fi afectată. Instituția are dreptul la 27 de salariați plus alți cinci, pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene. În total are acum 16.
„Reducerea de personal n-ar trebui să ni se aplice”, spune primarul din Ciugud. Ceea ce nu înseamnă că e ferit de dificultăți.
„Comunele din imediata vecinătate a urbanului se confruntă cu o mare problemă. Ne pleacă angajații specializați spre municipii și orașe unde au responsabilitate mai mică decât la comune și salarii mai mari. Pe de altă parte, reducerile de personal în ruralul îndepărtat de orașe afectează foarte, foarte mult calitatea resursei umane. Gândiți-vă că un tânăr pe care vrei să-l duci undeva la capătul județului, se întreabă: cu ce ajunge, care sunt condiții de salarizare, cât costă naveta, cu ce rămâne și o să vedem că nu mai devin atractive”, explică Gheorghe Damian.
Primarul din Ciugud, una dintre cele mai performante comune din România, crede că soluția ar fi cooperarea.
„Pe un post care nu este atractiv să ne strângem două-trei comune și să dezvoltăm serviciile astea prin cooperare”, exemplifică Damian.
Șansele actualei guvernări, împărțite
Întrebați ce șanse acordă actualei coaliții de guvernare să reziste, în contextul în care sunt frecvente discuțiile despre ruperea ei, primarii pe care i-am consultat au păreri împărțite.
„Nu-i dau șanse mari, nu-i apucă iarna cu măsurile pe care le iau, și nu e vorba că iese PSD de la guvernare”, susține Gheorghe Marin (PSD), primarul din Matca (Galați).
„Nu cred că mai rezistă mult, nu cred că până-n toamnă”, spune și Alexandru Ceauș Timur (PSD), primarul din Chilia Veche (Tulcea).
„Îmi doresc să țină dar, de-a lungul anilor, au apărut tot felul de suplimentări de beneficii fără să se țină cont că, la un moment dat, balonul ăsta n-o să mai reziste”, este de părere Ștefan Timofte (PNL), edilul comunei Tomești (Iași).
„Eu sper că această coaliție să reziste până la alegerile viitoare dintr-un singur motiv: că nu există alte variante, la ora actuală, uitându-ne în configurație parlamentară”, consideră Nicolae Cocoș (PNL), primarul din Boița.
„Ar fi un mare, mare păcat pentru țara noastră să nu reziste. Nicio țară din Uniunea Europeană, nici țările dezvoltate n-au avut creșterea noastră economică. Bunăstarea din România este unică și dacă ne uităm în analele istoriei”, argumentează Gheorghe Damian (PNL), primarul din Ciugud (Alba).
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.