Acționarii companiei aeriene de stat, inclusiv Ministerul Transporturilor, au votat recent pentru majorarea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al Tarom de la 12.500 lei brut/lună la 24.148 lei, invocând profitul raportat de TAROM în 2024, o performanță rară în ultimii peste 10 ani.
Cu toate acestea, fostul și actualul ministru al Transporturilor, alături de premierul Ilie Bolojan, au criticat vehement decizia, calificând-o drept lipsită de bun-simț și promițând măsuri de corectare.
Sorin Grindeanu: „O acțiune care depășește orice limită a bunului simț”
Liderul interimar al PSD și fost ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, în contextul vizitei pe șantierul Portului Giurgiu, că nu a semnat documentul privind dublarea indemnizațiilor CA al TAROM și că nu este de acord cu această decizie.
„Conduceam în acea perioadă ministerul, dar nu mi-am pus și nu se găsește semnătura mea pe acel document. Nu sunt de acord cu asemenea chestiuni și știți că am mai declarat asta. Nu a intrat în vigoare, bugetul TAROM nu a fost aprobat. O consider o acțiune care depășește orice limită a bunului simț și îi rog pe cei care conduc acum Ministerul Transporturilor să repare toate aceste lucruri. (...) Dar astăzi, când vorbim, ele nu se află în plată. E important de spus, fiindcă bugetul nu a fost aprobat”, a afirmat Grindeanu, citat de News.ro.
Ilie Bolojan: „Nu se pot corecta peste noapte”
Anterior, premierul Ilie Bolojan a criticat practica partidelor de a numi în consiliile de administrație persoane interesate mai degrabă de venituri suplimentare decât de eficientizarea companiilor.
„Partidele noastre au trimis în Consiliul de Administrație oameni care, în loc să considere că această numire într-un Consiliu de Administrație este o responsabilitate suplimentară și o provocare de a face compania mai eficientă, de a avea servicii mai bune, de a avea costuri mai mici sau de a livra mai mult profit statului, au considerat că este o ocazie bună să-și mai întregească niște venituri”, a declarat Bolojan la Antena 1.
El a subliniat că au fost tolerate contracte de management „total debalansate”, care au permis dublarea sau triplarea veniturilor unor membri CA, fără performanțe corespunzătoare.
„Dar aceste lucruri nu le poți corecta de pe o zi pe alta pentru că ele au niște efecte juridice și trebuie lucrat la modificări de legislație și asta nu se poate face de pe o zi pe alta. (...) Dar, într-adevăr, au un rol de nedreptate strigătoare la cer și aceste lucruri trebuie corectate”, a adăugat premierul.
Ministrul Transporturilor: „Nu voi tolera sinecurile”
Actualul ministru al Transporturilor, Ciprian Șerban, a promis că va folosi toate prerogativele pentru a reduce indemnizațiile membrilor CA de la companiile din subordine, inclusiv TAROM, și a cerut un plan de eficientizare și restructurare.
„Nu voi tolera sinecurile și salariile lipsite de bun simț în vreme ce o țară întreagă va trece printr-o perioadă grea”, a transmis acesta.
Decizia dublării indemnizațiilor, semnalată inițial de Boarding Pass, a fost susținută de Comitetul de Nominalizare și Remunerare și avizată de AMEPIP, cu votul favorabil al Ministerului Transporturilor, ROMATSA și CN Aeroporturi București. Singura abținere la voit a fost a reprezentantului companiei Longshield Investment (fosta SIF Muntenia).
Din iunie 2024, TAROM are un Consiliu de Administrație cu mandat de patru ani, format din Anca Daniela Boagiu, Iuliana Cristina Bârcă, Monica Săsărman, Iulian Daniel Idolu, Costin Ionuț Iordache, Mirel Alexandru Marcu și Mihăiță Ursu.
TAROM, care a acumulat pierderi de peste 3 miliarde de lei între 2008 și 2023, estimează un profit de 278 milioane de lei în 2024.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.