Agenția Reuters citează drept surse „trei oficiali ruși, familiarizați cu procesul negocierilor de pace”.
Președintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt celui mai sângeros conflict european de după cel de-Al Doilea Război Mondial și, în ultimele zile, și-a exprimat tot mai des frustrarea față de Putin.
El l-a avertizat marți pe liderul rus „se joacă cu focul” refuzând să participe la discuții pentru un armistițiu cu Kievul, în timp ce forțele sale avansează pe câmpul de luptă.
După o convorbire de peste două ore cu Trump săptămâna trecută, Putin a declarat că a fost de acord să colaboreze cu Ucraina la un memorandum care să contureze un acord de pace, inclusiv calendarul unui armistițiu.
Rusia susține că, în prezent, redactează propria versiune a memorandumului și că nu poate estima cât va dura acest proces.
Kievul și guvernele europene au acuzat Moscova că tergiversează procesul, în timp ce trupele sale avansează în estul Ucrainei.
„Putin este pregătit pentru pace, dar nu cu orice preț”, a declarat o sursă rusă de rang înalt, apropiată de cercurile de decizie ale Kremlinului, care a vorbit sub protecția anonimatului.
Cele trei surse ruse, citate de Reuters, au spus că Putin dorește o promisiune „scrisă” din partea marilor puteri occidentale că nu vor mai extinde alianța NATO condusă de SUA către est – în esență, să excludă oficial aderarea Ucrainei, Georgiei, Moldovei și a altor foste republici sovietice.
Rusia mai dorește ca Ucraina să rămână neutră, ridicarea unor sancțiuni occidentale, rezolvarea problemei activelor suverane rusești înghețate în Occident și protecția vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, au mai declarat sursele.
Prima sursă a declarat că, dacă Putin își dă seama că nu poate ajunge la un acord de pace în termenii săi, va încerca să le arate ucrainenilor și europenilor, prin victorii militare, că „pacea de mâine va fi și mai dureroasă”.
Kremlinul nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste informații.
Putin și oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că orice acord de pace trebuie să abordeze „cauzele fundamentale” ale conflictului – un termen folosit de Rusia pentru a desemna extinderea NATO și sprijinul occidental acordat Ucrainei.
Ucraina se opune
Kievul a spus în mod repetat că Rusia nu ar trebui să primească puterea de a bloca aspirațiile Ucrainei de a adera la alianța NATO.
Ucraina spune că are nevoie ca Occidentul să-i ofere o garanție de securitate solidă, capabilă să descurajeze un viitor atac rusesc.
Administrația președintelui Volodimir Zelenski nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
NATO a declarat, de asemenea, în trecut că nu/și va modifica politica „ușilor deschise” doar pentru că Moscova o cere. Un purtător de cuvânt al alianței, care are 32 de membri, nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters.
Republica Moldova are un parteneriat de durată cu NATO, dar nu și-a exprimat niciodată oficial intenția de a deveni membră a acestui bloc militar, fiind, prin Constituție, țară neutră.
Știre preluată de la Europa Liberă Moldova.