A început prima dezbatere
George Simion și Nicușor Dan, cei doi candidați la alegerile prezidențiale 2025 au ajuns în Aula Magna a Universității Politehnice din București unde are loc prima dezbatere televizată a turului doi de scrutin, organizată de Euronews România și moderată de Andra Miron Diaconescu și Monica Mihai.
Formatul dezbaterii este centrat pe opt teme organizate prin întrebări pentru ambii candidați din partea moderatorilor, poate urma o întrebare de follow up din partea candidatului și răspuns de un minut.
La fiecare temă jurnaliștii Euronews vor adresa și ei întrebări.
Există și momentul susținătorului, care va adresa un mesaj sau a unei întrebări. Apoi runda întrebărilor reciproce, un minut de răspus și întrebarea de follow up. Fiecare candidat va extrage o categorie profesională căreia îi va adresa un mesaj și discursurile finale.
Cine este Nicușor Dan
Candidatul independent Nicuşor Dan a obținut 20,99% din voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai.
Matematician, activist, primar, Nicușor Dan vrea să facă politică, însă evită partidele. Câștigător a două scrutinuri ca independent, primarul Bucureștiului încearcă acum aceeași rețetă și pentru funcția de președinte al României.
Carte de vizită
✔ nume: Nicușor Dan
✔ vârstă: 55 de ani
✔ locul nașterii: Făgăraș
✔ familie: Căsătorit, are doi copii
✔ carieră: fost activist, matematician, primar al Bucureștiului
2015 este anul în care activistul Nicușor Dan, una dintre cele mai cunoscute voci ale societății civile din România, intra oficial în politică.
Pe 1 iulie 2015, Dan anunța înființarea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), o platformă politică despre care spunea că va fi o alternativă la politicienii corupți ai Capitalei.
În mesajul său de atunci, Nicușor Dan dădea de înțeles că și-ar dori, într-o zi, ca proiectul său politic să depășească granițele Bucureștiului.
„Pornim în Capitală o schimbare obligatorie pe care bucureștenii o cer de mult timp. Dacă vom reuși, atunci revoluția va începe, de această dată, din București către Timișoara”, scria Nicușor Dan în mesajul publicat pe site-ul USB – șters între timp de pe internet.
Expansiunea înspre teritoriu avea să înceapă mai repede decât se așteptau mulți. În vara anului 2016, Uniunea Salvați Bucureștiul devenea Uniunea Salvați România (USR), un partid nou, apreciat în special de tineri. Un partid care spunea că va fi o alternativă la clasa politică din România.
În toamna acelui an, USR a candidat pentru prima dată la alegeri parlamentare și s-a clasat pe locul trei, cu aproape 9%.
Nou-înființatul partid trimitea 30 de deputați și 13 senatori în Camera Deputaților, într-o legislatură ce avea să fie marcată de asaltul ordonat de Liviu Dragnea împotriva Justiției și de proteste masive în țară.
Pentru Nicușor Dan, alegerile din 2016 au fost primele și ultimele în care a candidat sub egida unui partid.
Nicușor Dan s-a născut în 1969 la Făgăraș, județul Brașov – mama era contabilă, iar tatăl muncitor într-o fabrică comunistă.
A fost pasionat de mic de matematică, materie la care avea să câștige medalia de aur la olimpiadele internaționale din 1987 și 1988.
Are un doctorat în matematică la Université Sorbonne Paris Nord în 1998, perioadă în care susține că a început să organizeze întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.
S-a întors în țară la finele anilor ’90, s-a angajat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române și a început să organizeze mișcări civice împotriva ilegalităților în construcții și amenajări urbanisme din București.
Protecția patrimoniului arhitecturală din Capitală i-a adus mulți simpatizanți printre bucureșteni.
Ulterior, a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, cu care a continuat mișcările civice – fie în stradă, fie în sălile de judecată.
„Am câștigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare și a instituțiilor nefuncționale ale statului”, spune Dan.
Unul dintre cele mai controversate momente ale carierei sale politice a fost momentul în care Nicușor Dan părăsea partidul pe care îl fondase.
În vara anului 2017, Biroul Național al USR vota ca partidul să se poziționeze împotriva revizuirii Constituției în privinţa familiei, mai precis împotriva înscrierii în legea fundamentală a unui paragraf care să spună expres: căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie.
Inițiat de Coaliția pentru Familie – o platformă ultraconservatoare care milita pentru valorile familiei – și susținut de partidele PSD, ALDE și PNL, precum și de o serie întreagă de confesiuni creștine, referendumul avea ca scop înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) (referitor la familie) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.
Pe 1 iunie 2016, Nicușor Dan – un politician mai degrabă conservator decât progresist – demisiona din USR supărat și spunea că nu crede că direcția spre care vrea să meargă partidul e una bună.
„Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla e ca dezbaterea să nu fie pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile şi o să ajungem ca peste 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile”, declara Nicușor Dan.
Acela a fost momentul din care Nicușor Dan – până în 2025 – și-a concentrat energia strict pe București.
A candidat din nou în 2020, de acea dată cu succes, reușind să devină primar general al municipiului București, după o campanie electorală aprinsă, în care a învins-o pe Gabriela Firea, candidata celui mai mare partid din țară, PSD.
Dan a candidat atunci ca independent, însă susținut de PNL condus de premierul Ludovic Orban și USR – care au capitalizat electoral revolta unei părți a societății față de PSD-ul condus de controversatul politician, Liviu Dragnea.
La alegerile parlamentare din același an, Nicușor Dan a anunțat că îi susține pe liberali. „Chiar dacă sunt fondatorul USR, consider, cu toată onestitatea, că PNL e varianta cea mai bună pentru România azi”, a spus Nicușor Dan.
După un mandat de primar în care a fost criticat adesea deoarece comunică rar și apare în public și mai rar – mai ales în contextul problemelor privind termoficarea din București – Dan a candidat din nou și câștigat și alegerile din iunie 2024 pentru Capitală.
De acea dată, Niculor Dan s-a plasat sub stindardul Dreptei Unite – o alianță formată din USR, Forța Dreptei și PMP. Formată din partide mici, construcția politică avea să eșueze lamentabil la alegerile parlamentare din același an, ceea ce a dus la resetarea conducerii USR. (autor: Ionuț Benea)
Cine este George Simion
Candidatul AUR, George Simion, a obţinut 40,96% din voturile valabil exprimate în primul tur de scrutin al prezidențialelor din acest an, organizate pe 4 mai, potrivit rezultatelor transmise marți seară de Biroul Electoral Central (BEC).
Este ultras, activist, politician, persona non grata în două dintre țările vecine României, ambele adversare ale Rusiei. Liderul AUR spune că dacă va câștiga alegerile va cere, de fapt, printr-un plebiscit, anularea lor și continuarea scrutinului anulat din 2024.
Carte de vizită
✔ nume: George-Nicolae Simion
✔ vârstă: 38 de ani
✔ locul nașterii: Focșani
✔ familie: Căsătorit, are un copil
✔ carieră: fost activist civic
Ce făcea acum 10 ani?
„Societatea noastră ar face bine să nu-şi mai lege speranţele de oamenii din funcţiile politice şi să aibă mai mare încredere în forţele propriiGeorge Simion, 2014 |
---|
Cuvintele de mai sus au fost scrise de tânărul George Simion pe 24 septembrie 2014, pe blogul său, la doar trei zile după ce împlinise 28 de ani. În acel articol, pe atunci activistul Simion explica de ce militează pentru unirea României cu Republica Moldova și recomanda fanilor filme similare cu „House of Cards” și un eseu despre iubire.
A fost implicat într-o organizație care milita pentru unirea Basarabiei cu România: Platforma Unionistă Acțiunea 2012, care organiza la acea vreme marșuri în care pleda pentru unire, împărțea pliante sau le lipsea pe stâlpii sau pereții diferitelor clădiri din țară. Ei sunt promotorii celebrului slogan „Basarabia e România”.
Candidatul de astăzi al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) apărea în presa anilor 2014-15 cu eticheta „unionistul” sau „cetățeanul” George Simion.
Cele mai multe relatări sunt de pe 13 mai 2015, când Simon a fost reținut în timpul unei activități unioniste de la Chișinău și expulzat pentru cinci ani din Republica Moldova.
George Simion s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani, în județul Vrancea.
Este absolvent de Economie și are un masterat obținut la Iași, în 2010, cu titlul „Crimele Comunismului”.
În 2006, potrivit propriei biografii, s-a remarcat ca lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mişcării de stradă din 1990.
În aceeași perioadă, era o prezență obișnuită în galeriile echipelor de fotbal, unde mărturisește că și-a făcut prieteni.
În 2011, a primit o amendă și interdicția de a mai intra pe un stadion timp de șase luni după ce a scandat un mesaj catalogat de Jandarmerie ca fiind rasist la meciul România - Bosnia.
Până în 2020, a organizat mai multe evenimente unioniste – intrând de multe ori în coliziune cu Jandarmeria.
Așa cum s-a întâmplat, de pildă, în 2011, la un eveniment public organizat în București alături de cel care îi este astăzi contracandidat la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan.
George Simion și Nicușor Dan s-au cunoscut în 2006, la mitingurile pentru salvarea centrului istoric al Bucureștiului. În 2012, Simion scria că îl va vota pe Dan la alegerile pentru Primăria Capitalei.
„Sunt bucuros că pentru prima oară voi vota pentru cineva și nu răul cel mai mic”.
Anii au trecut, Nicușor Dan a ajuns în cele din urmă primar al Bucureștiului, iar George Simion a mers pe calea suveranismului.
În 2019, alături de Claudiu Târziu, el a înființat partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
În același an, a candidat la alegerile europarlamentare, însă fără sorți de izbândă.
AUR a fost șocul alegerilor parlamentare din 2020, când a obținut peste 9% din voturi și a trimis 47 de deputați și senatori în Parlament, inclusiv pe Simion.
Printre cei care au ajuns atunci în Parlament s-au numărat Diana Șoșoacă și Ana Maria Gavrilă – care în prezent au plecat din AUR și și-au înființat propriile partide, S.O.S. România și POT.
În primul mandat de parlamentar, George Simion s-a remarcat prin ieșirile violente pe care le-a avut la adresa unora dintre colegii săi; cele mai multe dintre acestea erau transmise live, pe TikTok sau alte rețele sociale.
A fost mediul în care AUR a apărut ca partid parlamentar și în care și-a crescut bazinul electoral până la alegerile din 2024, când a obținut peste 18% din voturi, fiind al doilea partid parlamentar.
Poate cea mai mare necunoscută în privința lui George Simion este de ce are acesta interdicție de intra nu doar în Republica Moldova, ci și în Ucraina.
Într-un document trimis Guvernului României de Serviciul de Securitate al Ucrainei, autoritățile ucrainene motivează interdicția cu „activitățile anti-ucrainene sistematice” ale lui George Simion, care „sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”.
În 2023, fostul ministrul al Apărării de la Chișinău, Anatol Șalaru, a declarat public că George Simion s-ar fi întâlnit la Cernăuți/Ucraina, cu șeful Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB).
Simion a negat în permanență nu doar acea întâlnire, ci și orice etichetă de „pro-rus” care i-a fost pusă de diverși comentatori sau adversari politici. L-a dat în judecată pentru calomnie pentru Șalaru în privința presupusei întâlniri de la Cernăuți, însă a pierdut acum câteva zile în primă instanță.
Deși a negat în permanență pretinsa simpatie față de Moscova, unele dintre narativele AUR și ale lui Simion din ultimii ani s-au întrepătruns cu cele ale Kremlinului.
În septembrie 2024, de pildă, delegația AUR a votat în Parlamentul European împotriva continuării acordării de sprijin financiar și militar Ucrainei, invocând, așa cum face premierul maghiar Viktor Orban, dorința de pace.
În februarie, AUR, POT și SOS România au votat împotriva proiectului de lege care permite armatei să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării. (autor: Ionuț Benea)
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
Surse: G4Media, Hotnews.ro, News.ro