Ministerul de Interne face apel ca utilizatorii paginilor de socializare să verifice sursa înainte de a distribui conţinut pe reţelele de socializare și să urmărească doar canalele oficiale ale instituţiilor publice.
„Ministerul Afacerilor Interne semnalează identificarea şi eliminarea unui număr de peste 160 de conturi de TikTok care utilizau în mod ilegal însemne, denumiri sau elemente grafice asociate Poliţiei Române ori altor structuri ale ministerului. O parte dintre aceste conturi se prezentau în mod fals drept «conturi oficiale», menţionând acest statut în secţiunea de descriere (bio), ceea ce a condus la inducerea în eroare a utilizatorilor platformei de socializare”, transmite MAI, într-un comunicat remis presei duminică.
Conturile oficiale ale Poliţiei Române şi ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt verificate şi pot fi recunoscute după simbolul de autentificare (bifa albastră) oferit de platformele sociale, arată sursa citată.
„Recomandăm cetăţenilor ca, în situaţia în care identifică conturi suspecte sau care pretind în mod nejustificat că reprezintă instituţii ale statului, să nu distribuie conţinutul acestora şi să le raporteze autorităţilor competente.”
Ministerul de Interne a anunțatvineri că reţeaua de site-uri clonate care imită imaginea paginilor oficiale ale unor instituţii publice, televiziuni şi agenţii de presă a fost reactivată.
„În continuarea avertizărilor anterioare privind campania de influențare a procesului electoral prin intermediul rețelei de pagini de tip Doppleganger care impersonează paginile oficiale de internet ale unor instituții publice, televiziuni și agenții de presă, prin preluarea întocmai a elementelor de identitate vizuală, precizăm că aceasta a fost reluată, de data aceasta acțiunile de dezinformare fiind realizate într-o manieră nedisimulată, ieșind practic de sub pragul de detecție sub care s-au situat anterior”, spune Ministerul de Interne.
Operațiunea „Doppelganger” (uzurparea identității/ alter-ego / profil fals), descoperită de EU Disinfo Lab în septembrie 2022, este o tactică FIMI favorizată de Kremlin prin care le sunt atribuite știri false instituțiilor media de renume sau celebrităților pentru ca, prin înșelarea publicului, să fie infiltrată propaganda Kremlinului.
Mesajele sunt construite astfel încât să genereze reacții emoționale rapide, fiind prezentate sub forma unor dezvăluiri explozive și însoțite de imagini sugestive, unele generate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Rețeaua - avertizează MAI - manifestă „o capacitate de adaptare crescută, inclusiv prin sincronizarea mesajelor cu evenimentele interne și externe majore, precum și prin utilizarea de tehnici de microtargetare politică în campaniile sponsorizate”.
Direcționarea utilizatorilor către paginile false se realizează prin intermediul reclamelor malițioase de pe o serie de site-uri de tip clickbait, ale căror link-uri sunt postate în secțiunea de comentarii de către administratorii celor peste 2.000 de pagini de Facebook.
Recomandările Serviciului European de Acțiune Externă
Fii vigilent și ai grijă la:
1. Conținut postat pe rețelele de socializare mainstream pentru a genera narațiune: conturi neautentice care urmează criterii socio-demografice specifice postate pe fluxurile lor. Pentru a-și consolida „opinia” și a fura legitimitatea, conturile neautentice includ o adresă URL către unul dintre mijloacele de presă ale Dopelganger. La rândul său, acest lucru creează bazele pentru o și mai mare amplificare de către ecosistemul rus.
2. Pagini web neautentice deghizate ca parte a site-ului oficial de știri: conturile neautentice de pe rețelele sociale răspândesc link-uri către articole create de Doppelganger. Pentru a crește aspectul autenticității, ei copiază codul sursă al suportului media clonat, inclusiv designul și fonturile. Cu toate acestea, privind îndeaproape adresa URL, veți vedea că există diferențe față de original, de exemplu, extensia URL. Navigarea în continuare pe site aduce cititorii la știrile autentice, deoarece linkurile de navigare sunt copiate de pe site-ul original în încercarea de a deghiza în continuare articolul fals Doppelganger.
3. Amplificare prin comentarii și postări cu citate : un grup mai larg de conturi neautentice, mai puțin sofisticate, partajează în mare măsură postări originale din prima etapă în secțiunea de comentarii, în special pe conturi sau pagini autentice cu un număr mare de urmăritori, sau utilizează postări fără citate. modificare. Această tehnică mărește în mod artificial vizibilitatea conținutului original și, potențial, impactul pe care îl are asupra publicului, precum și îl face accesibil pentru adepții autentici ai conturilor sau paginilor populare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI