„Nu se pune problema să facem un guvern mâine-poimâine. Sunt foarte bucuros că PSD-ul și-a exprimat semidisponibilitatea de a intra în guvern”, a declarat Nicușor Dan la ieșirea de la un forum la care a participat
Nicușor Dan a repetat că își dorește un guvern care să fie sprijinit de toate cele patru partide pro-occidentale și de minoritățile naționale reprezentate în Parlament.
„Îmi doresc foarte tare să avem un guvern sprijinit de cele patru partide pro-occidentale și de minoritățile naționale. Asta va avea și un efect important asupra economiei, pentru că dobânzile la care ne împrumutăm vor fi mai mici dacă vom avea un guvern stabil”, a mai spus președintele ales.
Nicușor Dan a mai spus că în acest moment România are probleme economice, dar că pe termen mediu și lung perspectivele țării sunt foarte bune:
„Noi avem un deficit de 8-9% și, (...) și avem o creștere economică de 1-2%. (...) Deci, cumva, noi suntem în recesiune în momentul ăsta și în anul 2024 de asemenea. Dar, pe de altă parte, avem o economie privată care este solidă și am avut un PIB care s-a dublat în ultimii 10 ani. Deci, în măsura în care reușim să stabilizăm, și sunt foarte optimist că vom stabiliza, perspectivele economice pe termen mediu și lung și pentru România sunt foarte bune”, a declarat Nicușor Dan.
„E nevoie să facem niște corecții. Eu îmi doresc să le facem din cheltuieli”, a spus Nicușor Dan.
„Principala amenințare este asupra securității cibernetice”
În materie de securitate și apărare, Nicușor Dan a spus că cea mai urgentă este asigurarea securității cibernetice a României.
„Principala amenințare în momentul acesta este securitatea cibernetică și aici, din nou, este nevoie de o evaluare. (...) În opinia mea, trebuie să colaborăm foarte bine cu marile firme de tehnologie pe care din fericire le avem și, bineînțeles, cu partenerii europeni care sunt ca aceleași îngrijorări, ca și noi, legate de securitatea cibernetică și de războiul hibrid.
Președintele ales a mai spus că își dorește ca prima vizită externă pe care o va face să fie în Republica Moldova, dar a spus că e posibil să meargă și la Bruxelles sau SUA, în funcție de prioritățile apărute.
Despre o posibilă retragere a trupelor americane din sud-estul Europei
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a afirmat că o eventuală retragere sau diminuare a numărului trupelor americane din sud-estul Europei şi din România nu ţine doar de ţara noastră, ci este o chestiune de politică americană, „care, în timp, se va preocupa mai mult de Asia decât de Europa”.
„În cât timp, asta este întrebarea pe care Europa, împreună cu România, trebuie să o negocieze cu SUA”, a mai spus președintele Dan.
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a mai afirmat că ajutorul pentru Ucraina va continua şi că îşi doreşte să se ajungă la o pace cât mai rapidă sau cel puţin la un armistiţiu cât mai rapid, care să fie just pentru Ucraina.
„Am salutat modul în care România s-a poziţionat faţă de războiul din Ucraina (...). A fost abordarea corectă şi faţă de contextul politic internaţional în care am avut un stat agresor care a rupt stabilitatea începută acum 80 de ani de tratatele internaţionale. Şi, bineînţeles, a făcut asta cu gândul la propria sa securitate şi la securitatea Republicii Moldova, pentru că Ucraina este un stat prieten şi preferăm ca în vecinătatea României şi a Republicii Moldova să avem un stat prieten”, a afirmat Nicuşor Dan.
Principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană
Preşedintele ales, Nicuşor Dan, a afirmat că principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. El a menţionat că există un calendar până în 2030 pe care România trebuie să îl susţină atât diplomatic, cât şi operaţional.
Dan a adăugat că România are o experienţă de preaderare pe care o poate împărtăşi cu Republica Moldova.
„Politica României faţă de Republica Moldova a fost politica corectă. Faptul că avem un parteneriat energetic care a redus dependenţa Republicii Moldova, dependenţa energetică faţă de Federaţia Rusă, acum în opinia mea principalul obiectiv al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Nicuşor Dan.
El a adăugat că este necesară extinderea conectării energetice cu Republica Moldova și reducerea birocrației la vamă și la obținerea documentelor de identitate:
„Avem două probleme funcţionale, aparent banale: timpul petrecut în vămile dintre cele două state şi circuitul pentru obţinerea cetăţeniei române. Aceste două chestiuni trebuie rezolvate. Şi, bineînţeles, schimburile culturale şi academice trebuie să continue poate la un nivel mai mare decât până acum”, a transmis Nicuşor Dan.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.