Linkuri accesibilitate

Premierul Viktor Orbán cere UE să sancționeze oficiali ucraineni, considerați vinovați de moartea unui cetățean maghiar recrutat în Ucraina


Premierul maghiar Viktor Orbán cere UE să sancționeze oficiali ucraineni pe care îi consideră vinovați pentru moartea unui cetățean maghiar din Ucraina.
Premierul maghiar Viktor Orbán cere UE să sancționeze oficiali ucraineni pe care îi consideră vinovați pentru moartea unui cetățean maghiar din Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orbán susține că un cetățean maghiar a murit în urma bătăilor aplicate pentru că a refuzat să fie recrutat în armata Ucraina. Kievul neagă acuzațiile și cere Ungariei să nu intervină. Este cel mai nou episod din relația tensionată dintre Budapesta și Kiev.

Ungaria a cerut sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva oficialilor ucraineni în urma morții unui cetățean maghiar în timpul mobilizării militare în Ucraina.

Prim-ministrul Viktor Orbán a susținut săptămâna trecută că József Sebestyén, un etnic maghiar în vârstă de 45 de ani din regiunea Transcarpatia din Ucraina, a fost bătut până la moarte pentru că a refuzat să se alăture armatei ucrainene.

Într-o postare pe Facebook din 15 iulie, Viktor Orbán afirmă că Józsefet Sebestyén a fost omorât în bătaie în Transcarpatia.

„Guvernul ungar a inițiat includerea liderilor ucraineni responsabili de moartea lui József Sebestyén pe lista de sancțiuni a UE pentru drepturile omului”, a anunțat Orbán pe Facebook.

Autoritățile ucrainene au negat cu fermitate acuzațiile, afirmând că mobilizarea a fost legală și că Sebestyén a murit de o embolie pulmonară fără semne de vătămare corporală.

Ministrul de externe Péter Szijjártó a declarat marți la Bruxelles că Ungaria va solicita oficial sancțiuni în cadrul regimului global de sancțiuni al UE privind drepturile omului, care vizează persoanele implicate în încălcări grave ale drepturilor omului.

„Vom propune oficial ca toți liderii militari ucraineni responsabili să fie incluși pe lista de sancțiuni a UE”, a declarat Szijjártó în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Externe.

Ucraina a respins acuzațiile, identificându-l pe bărbat ca fiind un cetățean ucrainean. Deoarece Ucraina nu recunoaște dubla cetățenie, el nu a fost considerat oficial maghiar.

Kievul a adăugat că bărbatul a abandonat pregătirea militară și a fost tratat psihiatric pentru stres acut.

Autoritățile ucrainene au promis o anchetă transparentă și au avertizat Ungaria să nu difuzeze afirmații neverificate.

Incidentul a intensificat relațiile deja tensionate dintre Ungaria și Ucraina.

În mai 2025, relațiile dintre Ungaria și Ucraina au fost afectate de acuzații reciproce de spionaj.

Serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat reținerea a doi presupuși agenți care ar fi fost recrutați de serviciile maghiare pentru misiuni de spionaj în regiunea Transcarpatia, locuită de o minoritate maghiară importantă .

Ungaria a calificat acuzațiile drept „propagandă anti-maghiară” și a expulzat doi diplomați ucraineni. Ucraina a răspuns prin expulzarea a doi diplomați maghiari.

Tensiunile s-au manifestat și prin suspendarea unui important dialog bilateral privind drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Orbán, care s-a opus de mult timp aderării Ucrainei la UE, a citat moartea ca o dovadă suplimentară a incapacității Ucrainei de a adera la blocul comunitar.

În urma unui sondaj neobligatoriu în care 95% dintre respondenții maghiari s-au opus aderării Ucrainei, Orbán a avertizat cu privire la „un dezastru economic și de securitate” în cazul în care aderarea va continua.

Guvernul maghiar a lansat recent o campanie publicitară cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski alături de liderul opoziției Péter Magyar, sugerând că opoziția servește intereselor străine.

Kievul a criticat dur aceste campanii și retorica amenințătoare, considerând-o „isterie anti-ucraineană” menită să acopere problemele interne ale guvernului maghiar.

Articol scris și cu informații oferite de Serviciul Maghiar al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG