Linkuri accesibilitate

Polonia introduce controlul temporar la frontierele cu Germania și Lituania


Ofițeri de poliție federală staționează lângă o rută frecvent utilizată de migranți peste granița germano-poloneză, lângă Forst, estul Germaniei - 11 octombrie 2023.
Ofițeri de poliție federală staționează lângă o rută frecvent utilizată de migranți peste granița germano-poloneză, lângă Forst, estul Germaniei - 11 octombrie 2023.

Polonia va introduce temporar controale la frontierele cu Germania și Lituania pe 7 iulie, a declarat marți prim-ministrul Donald Tusk, reiterând exemplul mai multor alte țări ale Uniunii Europene care au reinstituit controalele la frontieră pentru a stopa migrația ilegală.

Belgia, Olanda și Germania au reintrodus controalele la frontieră, subliniind o reacție publică negativă față de migrația fără acte, care a pus presiune pe zona de călătorie fără pașapoarte Schengen a UE.

„Considerăm că reintroducerea temporară a controalelor este necesară pentru a reduce la minimum fluxurile necontrolate de migranți peste granița polono-germană”, a declarat Tusk într-o reuniune a cabinetului său, citat de Reuters și AP.

Decizia guvernului polonez vine după ce noul cancelar german Friedrich Merz a făcut din înăsprirea politicii de migrație un pilon al campaniei sale electorale din februarie.

Friedrich Merz
Friedrich Merz

În ultimele luni, Germania a staționat mai mulți polițiști la frontieră și a declarat că unii solicitanți de azil care încearcă să intre în cea mai mare economie a Europei vor fi refuzați.

Chiar și înainte de asta, predecesorul lui Merz prelungise în februarie cu șase luni controalele la frontieră impuse de Germania la toate frontierele sale, în toamna trecută, în încercarea de a reduce numărul de migranți care sosesc în țară.

Tusk a declarat că „partea germană refuză să permită migranților să intre pe teritoriul său. Schimbarea practicilor a introdus tensiuni și un sentiment de asimetrie”, potrivit postului de televiziune polonez TVP.

Guvernul liberal condus de Tusk a fost acuzat de partidele naționaliste și de extremă dreaptă ale opoziției că a acceptat numeroși migranți ilegali trimiși înapoi din Germania. Guvernul a susținut că numărul acestora era limitat.

Premierul polonez Donald Tusk.
Premierul polonez Donald Tusk.

Dezbaterea privind migrația în Polonia a devenit din ce în ce mai aprinsă în ultimele săptămâni, activiștii de extremă dreapta începând să organizeze patrule de-a lungul graniței cu Germania.

Tusk, care a cerut anterior Berlinului să ia mai multe măsuri pentru a-și ajuta vecinii să protejeze frontierele externe ale UE, a criticat abordarea Germaniei față de migranții de la propria frontieră, spunând că aceasta pune o presiune excesivă asupra Poloniei.

„Poziția răbdătoare a Poloniei după ce Germania a introdus oficial controalele unilaterale la frontieră se epuizează”, a declarat Tusk.

El a adăugat că a devenit dificil de stabilit dacă migranții trimiși din Germania în Polonia ar trebui într-adevăr returnați acolo, în conformitate cu normele UE care prevăd că migranții ar trebui să solicite azil în primul stat membru în care intră.

Cancelarul german Friedrich Merz a declarat marți că Germania dorește să păstreze sistemul Schengen, care permite circulația fără pașaport, dar acest lucru ar putea funcționa doar dacă nu ar fi abuzat de infractorii care fac trafic de migranți.

„Știm că guvernul polonez dorește, de asemenea, să impună controale la frontieră cu Lituania pentru a limita trecerile ilegale ale frontierei din Lituania către Polonia”, a declarat Merz într-o conferință de presă. „Așadar, avem o problemă comună pe care vrem să o rezolvăm împreună.”

Knut Abraham, comisarul guvernului german pentru Polonia, a criticat înclinația către restricțiile la frontieră.

„Soluția nu poate consta în a împinge migranții înainte și înapoi între Polonia și Germania sau în consolidarea controalelor la frontieră de ambele părți”, a declarat el, citat de ziarul Die Welt.

Ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, a declarat într-o conferință de presă că guvernul polonez l-a informat despre decizia sa, a relatat agenția de știri BNS.

Migranți într-un centru logistic la punctul de control Kuznița, la granița dintre Belarus și Polonia, lângă Hrodna - 21 noiembrie 2021.
Migranți într-un centru logistic la punctul de control Kuznița, la granița dintre Belarus și Polonia, lângă Hrodna - 21 noiembrie 2021.

„(Trebuie să vedem) ce măsuri ar trebui să fie cele mai eficiente, menținând în același timp așteptarea că acestea nu vor încălca interesul nostru comun de a avea libera circulație a persoanelor și vor contribui, de asemenea, la obiectivul nostru de a proteja ferm și solid frontiera externă a UE și NATO”, a declarat Budrys.

Polonia se confruntă cu o criză a migranților orchestrată de Belarus și Rusia la granița sa de est încă din 2021.

UE susține că noul val de migranți la granițele sale estice a fost orchestrat de liderul Belarusului, președintele Alexandr Lukașenko, ca represalii pentru sancțiunile UE impuse Belarusului după o represiune guvernamentală asupra protestatarilor pașnici pentru democrație.

Și Rusia și Belarus neagă că ar încuraja migranții să treacă granița.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG