Linkuri accesibilitate

Cine va beneficia de a doua etapă a recalculării pensiilor. Încă nu se știe când va începe după un an de întârzieri


După un an de întârzieri, abia acum au început testele pentru etapa a doua a recalculării pensiilor. Sunt vizați doar vârstnicii care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, prime sau al 13-lea salariu.

Creșterile nu vor fi însă mari, atenționează oficialii, care evită să mai avanseze termene. Asta, deși potrivit legii, mica recalculare trebuia să fie gata în martie. În paralel, se testează și programul destinat reținerii contribuției la Sănătate pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei, potrivit stirileprotv.ro.

Într-o cameră plină de dosare, angajații Casei de Pensii din București iau filă cu filă documentele pentru a stabili noul cuantum al pensiilor. În același timp, la ghișee, oameni încă mai vin cu speranță că vor mai primi ceva în plus la pensie.

Autoritățile spun că aproximativ jumătate de milion de pensionari vor primi bani în plus în urma recalculării. În București, de exemplu, sunt în jur de 40.000 de dosare.

Creșterile nu vor fi însă mari, iar calculele sunt făcute în funcție de veniturile pe care oamenii le-au avut de-a lungul carierei, cum este acordul global sau primele. În mod normal, procesul privind mica recalculare trebuia terminat în martie, însă oficialii spun că oamenii vor primi banii retroactiv.

„Din momentul în care au depus dosarul, în termene, legea prevede ca sumele să fie plătite retroactiv. Nu vor fi foarte mari, nici mari nu vor fi unele dintre ele”, spune Nicolae Giugea, președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

În paralel, angajații caselor județene de pensii se ocupă și de calcularea pensiilor mai mari de 3.000 de lei, la care se va aplica contribuția de sănătate pentru suma ce depășește acest prag.

Potrivit datelor oficiale, din cei 5 milioane de pensionari, 60% vor avea pensiile mai mici după reținerea contribuției la sănătate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG