Linkuri accesibilitate

Paul Al României scapă din nou de extrădare. Justiția franceză a respins cererea autorităților române


Al României Paul a fost dat în urmărire internațională de autoritățile din România după condamnarea sa.
Al României Paul a fost dat în urmărire internațională de autoritățile din România după condamnarea sa.

Curtea de Apel de la Paris a refuzat miercuri cererea Bucureștiului de extrădare a lui Al României Paul, condamnat la 3 ani și patru luni de î nchisoare pentru trafic de influență.

„Am spus întotdeauna că eu cred în justiția franceză”, a reacționat Paul al României, după decizia justiției franceze.

Președintele Camerei pentru extrădări a Curții de Apel de la Paris a subliniat că autoritățile române au avut justificare în a emite un nou mandat de arestare, dar că acesta avea „un caracter disproporționat”.

Judecătorul a precizat că el s-a pronunțat asupra admisibilității mandatului de arestare, nu însă și pe fondul acestui dosar.

Cu această decizie, Curtea de Apel „pune capăt unei hărțuiri procedurale inacceptabile și își reafirmă atașamentul față de principiile fundamentale ale statului de drept”, a declarat pentru AFP avocata lui Paul Al României, Miriame Laichi.

Autoritățile române emiseseră în ianuarie un nou mandat european de arestare împotriva sa, prin care cereau extrădarea lui Al României Paul pentru executarea unei pedepse cu închisoarea pronunțată în România într-un dosar de retrocedări ilegale.

În vârstă de 77 de ani, Paul Al României a fost arestat la domiciliul său din Paris şi încarcerat pe 7 aprilie 2025 pe baza mandatului european emis pe 30 ianuarie de autoritățile române.

Avocatul ceruse eliberarea sa având în vedere vârsta sa, „motivele medicale expuse în dosar” şi „garanţiile de reprezentare” pentru Paul Al României, care a apărut în lojă îmbrăcat cu o cămaşă albă şi clătinându-se.

Paul Al României a fugit din România în 2020 şi s-a stabilit la Paris, după ce a fost găsit vinovat de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare de lângă Bucureşti, în dosarul „Ferma Băneasa”.

Născut în Franța, Paul Philippe Al României s-a numit inițial Paul Lambrino, dar și-a schimbat ulterior numele.

El a fost condamnat în România la trei ani şi patru luni de închisoare. Avocaţii săi au susţinut că acuzaţiile penale împotriva lui au fost motivate politic și că clientul lor este persecutat.

Paul Al României a fost arestat în aprilie 2024, în Malta, pe baza unui mandat european de arestare, şi a fost ţinut în arest timp de două luni, până când i s-a acordat eliberarea pe cauţiune.

În august 2024, cererea României de extrădare a lui Paul Al României a fost respinsă, după ce Curtea de Apel din Malta a constatat „un risc real şi personal” de încălcare a drepturilor fundamentale ale acestuia.

Dosarul Ferma Băneasa

Dosarul vizează retrocedarea frauduloasă a Fermei Regale Băneasa și a Pădurii Snagov, două proprietăți valoroase din apropierea Bucureștiului.

Paul de România a revendicat aceste proprietăți, susținând că sunt moștenirea sa, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că documentele care justificau retrocedarea sunt ilegale.

Schema frauduloasă presupunea că Paul de România, în complicitate cu Remus Truică și grupul său de influență, să încerce să obțină ilegal proprietăți de la stat, pe care apoi să le vândă la prețuri foarte mari unor investitori.

În decembrie 2020, au fost pronunțate sentințe definitive:

  • Paul Phillipe Al României – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Curtea de Apel din Malta a respins în august 2024 cererea de extrădare în România
  • Remus Truică – 7 ani de închisoare - eliberat condiționat în iulie 2024
  • Beny Steinmetz – 5 ani de închisoare
  • Tal Silberstein – 5 ani de închisoare - el nu e în România și nu există informații clare despre unde se află
  • Dan Andronic – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG