Linkuri accesibilitate

Parchetul European: Percheziții la aeroportul și CJ Sibiu într-un dosar privind nereguli cu fonduri europene


Procurorii EPPO au deschis la mai multe instituții din România, printre care aeroportul și CJ Sibiu.
Procurorii EPPO au deschis la mai multe instituții din România, printre care aeroportul și CJ Sibiu.

Parchetul European (EPPO) efectuează marți, 1 iulie, mai multe percheziții în București, Brașov și Sibiu într-o anchetă privind posibile infracțiuni comise în implementarea unui proiect finanțat de UE, în valoarea de 54 de milioane de euro.

Actualizare ora 19:48 - Compania UTI Construction and Facility Management (UTI CFM) a reacționat marți printr-un comunicat de presă și a făcut următoarele precizări:

· Autoritățile au solicitat informații legate de un contract privind proiectul de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu, „pe care le-am furnizat cu promptitudine, conform legii și într-un spirit de transparență deplină”;

· Nu a fost luată nicio măsură împotriva UTI CFM și a reprezentanților legali ai acesteia.

„Asigurăm opinia publică că vom continua să colaborăm cu autoritățile și vom furniza toate informațiile solicitate. UTI CFM își reafirmă angajamentul față de respectarea strictă a normelor legale și a principiilor de transparență în gestionarea responsabilă a fondurilor europene în cadrul proiectelor pe care le implementează”, transmite compania.

Știrea inițială

Proiectul se referă la modernizarea Aeroportului din Sibiu – acolo unde are loc una dintre cele 24 de percheziții, arată EPPO, într-un comunicat de presă.

EPPO spune că perchezițiile sunt legate de un proiect de modernizare și dezvoltare a infrastructurii aeroportuare, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, cu o contribuție UE de 54,5 milioane de euro (272.493.421,67 RON) – reprezentând 85% din costul total.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, verifică posibile nereguli în procedura de licitație și un posibil conflict de interese.

Mai exact, din informațiile preliminarii adunate de anchetatori, reiese că în studiul de fezabilitate ar fi fost inserate condiții care au limitat posibilitatea unor firme de a participa la licitație.

„Aceasta a culminat cu atribuirea contractului ofertantului unic, care este, de asemenea, suspectat că a făcut declarații inexacte cu privire la capacitatea sa de a îndeplini cerințele stipulate. Ancheta este în curs de desfășurare pentru clarificarea faptelor și evaluarea existenței unor infracțiuni”, a mai transmis EPPO.

Reprezentanții Aeroportului Sibiu „colaborează pe deplin cu autoritățile competente”, susțin aceștia, și au pus la dispoziția anchetatorilor toate informațiile solicitate.

„Precizăm că activitatea operațională a aeroportului nu este afectată, toate zborurile și serviciile se desfășoară conform programului normal […] Aeroportul Internațional Sibiu își reafirmă angajamentul față de respectarea legalității și utilizarea corectă a fondurilor publice și europene”, au precizat reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu.

Descinderi au loc și la Consiliul Județean (CJ) Sibiu, dar și la sediul a șase companii implicate în proiect. Nicio persoană de la CJ Sibiu nu are vreo calitate în acest dosar, au precizat reprezentanții instituției, pentru publicația Turnul Sfatului.

„Consiliului Județean Sibiu își exprimă întreaga disponibilitate de a coopera cu autoritățile abilitate și de a furniza toate informațiile necesare”, au transmis reprezentanții CJ Sibiu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG