Duminică, Israelul a declarat o pauză militară de 10 ore pe zi în Gaza City, Deir al-Balah și Muwasi, pentru a permite livrarea de ajutoare umanitare pentru palestinieni, în condițiile în care organizațiile umanitare internaționale dar și guverne europene se declară alarmate de foametea din teritoriul palestinian.
De asemenea, au fost desemnate rute sigure pentru livrarea ajutorului. Armata israeliană a precizat că operațiunile militare vor continua în paralel cu aceste măsuri umanitare. Loviturile de luni au avut loc în afara intervalului orar al pauzei, între orele 10:00 și 20:00.
Agențiile umanitare au lăudate ridicarea unor restricții impuse transporturilor de ajutoare, care includ și parașutarea de ajutoare în Gaza, dar au avertizat că acestea sunt insuficiente pentru a contracara foametea din teritoriu. Imagini cu copii subnutriți au stârnit indignare la nivel global, inclusiv din partea aliaților apropiați ai Israelului. Președintele american Donald Trump a descris duminică aceste imagini drept „teribile”.
Israelul a transmis că peste 120 de camioane cu ajutoare alimentare au fost distribuite duminică de ONU și alte agenții umanitare în Gaza, în prima zi a „pauzei tactice”.
Alte 180 de camioane au intrat în Gaza și așteaptă distribuția, alături de alte câteva sute care nu au fost încă preluate.
Avioane ale Israelului, Iordaniei și Emiratelor Arabe Unite au parașutat ajutoare. Organizațiile umanitare spun că aceste ajutoare sunt insuficiente în condițiile în care Gaza avea nevoie zilnic aproximativ 500 de camioane cu mărfuri comerciale și ajutoare umanitare.
În martie, Israelul a oprit complet intrarea mărfurilor, inclusiv alimente, combustibil și medicamente, pentru a presa Hamas să elibereze ostaticii. Restricțiile au fost parțial ridicate în mai, dar un nou sistem de livrare a ajutorului, susținut de SUA, a fost afectat de violențe extreme care au dus la moartea civililor la centrele de distribuire a ajutoarelor.
Majoritatea populației din Gaza, de peste 2 milioane de oameni, depinde acum de ajutor umanitar.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut comunității internaționale să respingă foametea ca armă de război.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că malnutriția din Gaza a atins „niveluri alarmante”, în condițiile în care unul din trei palestinieni din Gaza nu mănâncă nimic zile întregi.
Israelul neagă că folosește foametea ca armă și acuză agențiile umanitare de ineficiență în distribuirea ajutoarelor.
Noi victime civile în atacuri israeliene
Spitalul Awda din centrul Gazei a raportat că șapte palestinieni au fost uciși și 20 răniți luni, în urma focurilor israeliene lângă un punct de distribuție a ajutorului gestionat de Fundația Umanitară Gaza, susținută de SUA și Israel.
Într-un alt incident, o femeie însărcinată în șapte luni a fost ucisă împreună cu alți 11 oameni, după ce casa lor din zona Muwasi, la vest de Khan Younis, a fost lovită. Copilul femeii a supraviețuit după o intervenție chirurgicală complexă, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.
De asemenea, un atac asupra unei case cu două etaje din cartierul japonez din Khan Younis a ucis cel puțin 11 persoane, majoritatea femei și copii, conform Spitalului Nasser.
Întâlnire Trump-Starmer în Scoția
Președintele american Donald Trump și premierul britanic Keir Starmer se întâlnesc luni la complexul de golf al lui Trump din Turnberry, Scoția, pentru a discuta inclusiv criza umanitară din Gaza.
Premierul Starmer a convocat Executivul britanic din vacanță pentru a discuta situația din Gaza, dar a declarat vineri că Marea Britanie va recunoaște un stat palestinian doar ca parte a unui acord de pace negociat.
Războiul din Gaza a început pe 7 octombrie 2023, după ce Hamas a atacat sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane, în mare parte civili, și luând 251 de ostatici, dintre care 50 sunt încă deținuți. Autoritățile de la Tel Aviv estimează că este jumătate din ostatici sunt morți.
Ofensiva israeliană de răspuns la atacuri a ucis aproape 60.000 de palestinieni, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, care funcționează sub controlul Hamas. ONU consideră credibile datele publicate de autoritățile din Gaza.
Gruparea Houthi escaladează atacurile maritime
Grupul rebel Houthi din Yemen, susținut de Iran, a anunțat că va intensifica atacurile asupra navelor comerciale aparținând companiilor care fac afaceri cu porturile israeliene, indiferent de naționalitatea acestora.
Rebelii Houthi numesc aceasta „a patra fază a blocadei navale” împotriva Israelului, în solidaritate cu palestinienii. Începând din noiembrie 2023, gruparea Houthi a vizat cu rachete și drone peste 100 de nave cu rachete și drone, perturbând semnificativ transportul maritim în Marea Roșie, prin care trec anual mărfuri de 1 trilion de dolari.
Cel mai recent, aceștia au scufundat două nave grecești sub pavilion liberian, provocând moartea a patru membri ai echipajului și luarea a 11 ostatici.
Atac al coloniștilor israelieni în Cisiordania
Coloniștii israelieni au atacat un sat palestinian creștin (Taybeh) din Cisiordania ocupată, incendiind mașini și scriind graffiti amenințătoare în ebraică pe case și proprietăți, susține Autoritatea Palestiniană.
Atacul a avut loc luni la ora 2:00 dimineața, cel puțin două vehicule fiind arse, inclusiv unul aparținând unui jurnalist.
Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene a condamnat atacul drept „terorism al coloniștilor”.
Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert, a descris coloniștii extremiști drept „criminali respingători pentru orice credință”.
Taybeh, un sat cu circa 1.300 de palestinieni, majoritatea creștini, a fost ținta mai multor atacuri recente ale coloniștilor, inclusiv un incendiu la o biserică bizantină antică.
Articol redactat cu informații oferite de AFP, AP, Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.