Linkuri accesibilitate

La o zi după ce Rusia a atacat consulatul chinez de la Odesa, au fost găsite piese chinezești în dronele cu care a atacat Kievul


O componentă fabricată în China a fost descoperită în resturile unei drone ruso-iraniene „Shahed-136” pe 4 iulie 2025. (Sursa: ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga)
O componentă fabricată în China a fost descoperită în resturile unei drone ruso-iraniene „Shahed-136” pe 4 iulie 2025. (Sursa: ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga)

O piesă de fabricație chineză a fost găsită în epava unei drone de luptă ruso-iraniene „Shahed-136”/„Geran-2” în urma unui atac aerian rusesc de mare amploare al Rusiei împotriva Kievului, de pe 4 iulie, a dezvăluit ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga.

Într-o declarație, publicată pe rețeaua X, Sîbiga a subliniat momentul descoperirii, marcând ironia: cu doar câteva ore în urmă, un atac cu rachete rusești a afectat Consulatul Chinez de la Odesa.

„Nu există o metaforă mai bună pentru modul în care Putin continuă să intensifice războiul și teroarea, implicând în același timp și alte persoane, inclusiv trupe nord-coreene, arme iraniene și unii producători chinezi”, a scris el pe X.

Sîbiga a avertizat că războiul din Ucraina nu este un conflict regional, ci face parte dintr-o amenințare globală mai amplă.

„Securitatea în Europa, Orientul Mijlociu și Indo-Pacific este inextricabil legată”, a spus el. „Nu este o competiție pentru atragerea atenției.”

Apelând la acțiuni internaționale decisive, el a îndemnat Statele Unite și partenerii globali să intensifice presiunea nu doar asupra Moscovei și a bugetului său de război, ci și asupra tuturor celor care facilitează agresiunea Rusiei.

„Nu mai este timp de așteptare”, a subliniat Sîbiga.

Un roi de rachete balistice și drone sinucigașe a lovit Kievul noaptea trecută, într-unul din cele mai feroce și devastatoare atacuri asupra capitalei Ucrainei de la începutul invaziei rusești, rănind cel puțin 26 de civili și provocând incendii masive în tot orașul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG