Linkuri accesibilitate

Armata va fi înzestrată cu sistem armament individual (SAI) tip NATO și cu mașini de luptă pentru infanterie (MLI). Proiectele, în dezbatere


Ministerul Apărării Naţionale a pus, joi, în dezbatere publică două proiecte de Hotărâre de Guvern, unul privind înzestrarea militarilor cu armament individual de tip NATO și celălalt pentru realizarea unei maşini de luptă a infanteriei, pe şenile.

Cele două programe prevăzute în proiectele de Hotărâre de Guvern asigură achiziția de echipamente noi adaptate provocărilor actuale de securitate, cerințelor operaționale și standardelor de interoperabilitate cu celelalte state membre NATO și UE, spune MApN într-un comunicat remis presei joi.

Soluția propusă pentru programul de înzestrare „Sistem armament individual tip NATO” (SAI) constă în achiziția competitivă a peste 200.000 de produse SAI, în 6 configurații, care vor intra în dotarea tuturor structurilor din Armata României:

  • Maşina de luptă a infanteriei – varianta de bază;
  • Maşina de luptă a infanteriei – Punct Comandă Mobil;
  • Maşina de luptă a infanteriei – Aruncătorul cal. 120 mm;
  • Maşina de luptă a infanteriei -TEHEVAC;
  • Maşina de luptă a infanteriei – MEDEVAС.

Contractul se va derula pe o perioadă de 6 ani.

Totodată, Mașina de luptă a infanteriei (MLI) pe șenile se va produce în varianta de bază și 4 tipuri de derivate, în număr de 246 produse.

MLI-ul, în varianta de bază, va fi dotată cu o turelă telecomandată cu tun de calibru 30 mm.

Durata contractului multianual este de 8 ani.

Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie protejarea lanțului de aprovizionare prin transfer tehnologic pe teritoriul României a unor capacități de asamblare, integrare, testare și asigurarea mentenanței tehnicii și produselor menționate, spune MApN

După aprobarea hotărârilor de guvern se va finaliza documentația de atribuire pentru procedura de achiziție prin Direcția generală pentru armamente (DGArm), ca autoritate contractantă.

Achiziția pentru mașinile de luptă ale infanteriei presupune realizarea „pe teritoriul național a unor capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare şi mentenanță”, arată Hotărârea de Guvern.

Compania care va câștiga contractul este obligată să realizeze în România operațiunile de asamblare, integrare, testare și mentenanță a blindatelor, dar și să fabrice în țară mai multe elemente.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG